Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το πρωί στα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας, το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής, θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τον τρόπο που γεννήθηκε το σύμπαν.
Σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο (στη σελίδα
webcast.cern.ch), στα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας, σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων, ξεκίνησε η πρώτη φάση λειτουργίας του "Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων", (LHC), στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. .
Με ενθουσιασμό οι επιστήμονες είδαν την πρώτη δέσμη σωματιδίων να εκτοξεύεται με επιτυχία στον επιταχυντή στις 10.28, όπου συνολικά σε καθημερινή βάση θα προκαλούνται περίπου ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις μικροσκοπικών σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο και θα δημιουργούνται θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από αυτή του πυρήνα του Ήλιου.
"Ήταν απίστευτη η στιγμή που ζήσαμε", ανέφερε ο Λιν Έβανς, επικεφαλής μίας από τις ομάδες που επεξεργάζονται τον επιταχυντή.
Η εκτόξευση της δέσμης δεν ήταν απλή, αφού έπρεπε να συνδυαστούν πολλοί τομείς μέσα στο εργαστήριο και να συγχρονιστούν πολλοί διακόπτες για να γίνουν όλα σωστά.
Λίγο αργότερα εκτόξευσαν και την δεύτερη δέσμη σωματιδίων, τα λεγόμενα πρωτόνια, κατά μήκος της 27 χιλιομέτρων υπόγειας εγκατάστασης.
Κάποια μικροπροβλήματα τεχνικής φύσης, σε σχέση με την τροφοδοσία του μηχανήματος, δεν ανησύχησαν τους επιστήμονες και το πείραμα ξεκίνησε κανονικά.
Οι επιστήμονες του CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ νέου το "Big Bang", τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια και στην οποία οφείλεται η δημιουργία του κόσμου.
Μόνο για την αποθήκευση των στοιχείων που θα δοθούν, κατά την πρώτη ημέρα των πειραμάτων, χρειάζονται 2 εκατομμύρια DVD. Για την επεξεργασία τους, το CERN έχει τοποθετήσει 60.000 υπολογιστές, οι χρήστες των οποίων μοιράζονται το υλικό και το επεξεργάζονται.
Μεταξύ των προσπαθειών των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν και ένα θεωρητικό σωματίδιο, το οποίο ονομάζεται «Μποζόνιο Χιγκς» ή αλλιώς «σωματίδιο του Θεού», το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα και από το οποίο προήλθε το Σύμπαν. Θα προχωρήσουν επίσης στην εξέταση του μυστηρίου της ύπαρξης «ύλης» και «αντί - ύλης», οι οποίες παρόλο που συνδέονται άμεσα, παρατηρείται το γεγονός ότι η «αντι- ύλη» είναι σπανιότερη, δεν βρίσκονται δηλαδή σε ποσοτική ισορροπία.
Το πείραμα που θα ολοκληρωθεί το 2010, αναμένεται να κοστίσει 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν πρωτοανακοινώθηκε, εκφράστηκαν φόβοι πως οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μοιραίες, όμως, οι επιστήμονες καθησύχασαν τον κόσμο πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως ο Επιταχυντής δεν θα "καταπιεί τη Γη".
Οι επιστήμονες για το "σωματίδιο του Θεού"
Ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούν αναλυτικά το συγκεκριμένο πείραμα είναι και ο ερευνητής του "Δημόκριτου" και του CERN Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος διετέλεσε και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Ανέφερε πως το πείραμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους δύο με τρεις μήνες και τα πρώτα αποτελέσματα θα έχουν επεξεργαστεί σε ένα χρόνο από τώρα.
«Η εξέλιξη του πειράματος θα είναι μακροχρόνια. Υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει περί τα δέκα χρόνια και εκτός από τα επιστημονικά ερωτήματα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και θέματα που βέβαια ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον καθημερινό άνθρωπο, όπως την καταπολέμηση του καρκίνου, τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται σε αυτό το πείραμα είναι τόσο εξειδικευμένη και αξιοθαύμαστη, που συνήθως δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες εξελίξεις, σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας», ανέφερε ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος, χαρακτηριστικά τόνισε, ότι με αυτό το πείραμα «μπορεί να βρούμε το σωματίδιο του Θεού αλλά τον ίδιο τον Θεό αμφιβάλλω αν τον δούμε ποτέ».
Ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, είναι από τους ανθρώπους που όπως λέει θα προτιμούσε να μην βρεθεί το "σωματίδιο του Θεού" και μάλιστα έχει βάλει στοίχημα ύψους 100 δολαρίων.
"Νομίζω ότι αν δεν βρεθεί το σωματίδιο θα είναι πιο συναρπαστικό, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουμε τα πάντα από την αρχή", ανέφερε ο Χόκινγκ.
πηγη:zougla.gr