Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο δικτάτορας, Δημήτριος Ιωαννίδης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα.
Είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε την ποινή κάθειρξης, αρνούμενος την υποβολή αίτησης χάριτος.
Ήταν εκ των πρωτεργατών του ...πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και κατά τη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ.
Τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της χώρας.
Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο. Η εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε επιχείρησε την ανατροπή του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, οδηγώντας στην τραγωδία της Κύπρου του 1974.

πηγη:tanea.gr

16 Αυγούστου 1943.Το ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας.

Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος
Φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου «Παρέμβαση Πολιτών» Άρτας.
Τα χαράματα της 16ης Αυγούστου του 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου Γερμανικού Συντάγματος Πεζικού κύκλωσαν το μικρό πεδινό χωριό Κομμένο, που απέχει από την πόλη της Άρτας μόλις 15 χιλιόμετρα, και μέσα σε λίγες ώρες το μετέτρεψαν σε ολοκαύτωμα, αφανίζοντας με τον πιο φριχτό τρόπο 317 αμάχους. Μεταξύ αυτών έκαψαν ζωντανά και εκτέλεσαν 72 παιδιά ηλικίας έως 10 χρονών, 144 γυναίκες άνω των 10 ετών και 37 άντρες άνω των 50 χρονών. Σκοπός των Γερμανών δεν ήταν, βέβαια, η εκδίκηση ενός χωριού που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, εφοδίαζε τους αντάρτες με τρόφιμα. Σκοπός τους ήταν... από τη μια να σβήσουν το αντάρτικο της Ηπείρου και από την άλλη να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό πληθυσμό καταστρέφοντας κάθε εστία αντίστασης. Αλλά η πράξη αυτή, που συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, δεν εκπορεύεται από το μίσος ενός έθνους εναντίον ενός άλλου έθνους. Εκπορεύεται από τη συγκεκριμένη ιδεολογία του ναζισμού και του φασισμού που μισεί τον αδύναμο και στρέφεται άναντρα κατά του ανυπεράσπιστου.

Είναι αλήθεια πως τα συγκλονιστικά γεγονότα της ιστορίας όπως η σφαγή του Κομμένου θα μπορούσαν να μας κάνουν πιο φρόνιμους και περισσότερο ανθρώπινους. Καθώς μάλιστα έχει κυλήσει αρκετά ο τροχός των ταραγμένων εκείνων καιρών και αντικρίζουμε τα πράγματα με την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα που μας εξασφαλίζει η απόσταση του χρόνου, θα ήταν αρκετά ωφέλιμο για τον καθένα μας χωριστά και για όλους μας ως σύνολο να ξαναδιαβάζουμε αυτές τις σελίδες με εκείνη τη νηφάλια σκέψη που μας περνάει ανώδυνα στην απέναντι όχθη. Θα πρέπει κάποτε να σημειωθεί πως στη διάρκεια του πολέμου υπήρξαν καταπληκτικοί Γερμανοί αξιωματικοί που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και το φασισμό και, γι' αυτό, τιμωρήθηκαν σκληρά από τους χιτλερικούς σε ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπήρξαν, απ' την άλλη, ελεεινοί Έλληνες που ύμνησαν το φασισμό και συνεργάστηκαν μια χαρά με τους κατακτητές συμμετέχοντας στα εγκλήματά τους. Και ακολούθησε, μετά την κατάρρευση του γερμανικού μετώπου, ο εμφύλιος στην Ελλάδα, που τη χάραξε βαθιά και σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία της.

Η συνεισφορά του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ.
Η αφήγηση του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ στην πολύτιμη για τη γνώση της ιστορικής αλήθειας εργασία του «Η φρίκη του Κομμένου» είναι μια εξαιρετική συνεισφορά του συγγραφέα στον καθημερινό και σεμνό έρανο της αγάπης, της ανθρωπιάς και της ειρήνης που έχει ενώσει εκατομμύρια ρομαντικούς ανθρωπιστές και οραματιστές μιας πανανθρώπινης αδελφωμένης κοινωνίας. Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ στήνει την ιστορία του Κομμένου στις πραγματικές της διαστάσεις και διαλύει μύθους και συγχύσεις που τη διαστρέφουν και τη βλάπτουν επικίνδυνα. Η σφαγή και το ολοκαύτωμα του Κομμένου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνίστησαν κάποιοι ανεγκέφαλοι βασανιστές και έλαβαν μέρος ασύνταχτα αιμοχαρή και ανεξέλεγκτα μπουλούκια. Ήταν μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη πολεμική επιχείρηση τακτικού στρατού, η οποία έλαβε την έγκριση των ανώτατων στρατιωτικών κλιμακίων.
Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ αφοσιώνεται με μιαν αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια στην ιστορική αλήθεια και την αναζητά χωρίς προκαταλήψεις και σκοπιμότητες. Μας χάρισε χρήσιμα στοιχεία από τα γερμανικά αρχεία και μας έφερε δίπλα σ' εκείνους που πάτησαν τη σκανδάλη στους δρόμους και τις αυλές του Κομμένου και έσπειραν σ' αυτό το θάνατο και τη δυστυχία. Αλλά ο σκοπός του δεν ήταν να γράψει ένα τυπικό εγχειρίδιο ιστορίας, με τη σωρεία των επίσημων πηγών, των αριθμών και των εγγράφων. Σκοπός του ήταν να γράψει ένα αφήγημα με την απλότητα και τη φυσικότητα που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη και τον οδηγούν μπροστά στις ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων.
Ο συγγραφέας, απαλλαγμένος από τη μεταφυσική του έθνους, καταγράφει τα διάφορα επεισόδια με τόλμη, ρεαλισμό και ζωντάνια. Ανασυνθέτει με τρόπο γλαφυρό το γεγονός της καταστροφής του Κομμένου και το παραδίδει στη μνήμη της ιστορίας ζωντανό, διαχρονικό και ακέραιο. Δεν προτίθεται να δικαιολογήσει τους ομοεθνείς του για καμιά πολεμική πράξη που ξεπερνά τα όρια των διεθνών συνθηκών και στρέφεται κατά των αμάχων. Γνωρίζει πως οι εγκληματικές πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων διασύρουν ολόκληρο το έθνος και την ιστορία του. Και γίνονται, απ' την άλλη, αιτία να τις πληρώσει το ίδιο ακριβά με σφαγές και καταστροφές εξίσου βάρβαρες και απερίγραπτες. Γιατί, όταν λίγο μετά τη φρίκη του Κομμένου, έγειρε η πλάστιγγα του πολέμου, ο γερμανικός λαός δέχτηκε τα ανελέητα σφυροκοπήματα των συμμάχων κι έγινε αυτός το τραγικό θύμα της ναζιστικής ιδεολογίας και επιθετικότητας.
Οι στρατιώτες, λοιπόν, του 12ου λόχου του 98ου Συντάγματος Πεζικού, που πάτησαν το πόδι τους στο Κομμένο τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, εκτελούσαν τις διαταγές των ανωτέρων τους. Οι στρατιώτες, παιδιά των 20 χρόνων, εξαπατήθηκαν πολλές φορές και εξαπατήθηκαν πολλαπλά. Ήρθαν στο Κομμένο γαλουχημένοι με τις ιδέες της γερμανικής καθαρότητας και αποφασισμένοι, κατόπιν ειδικής εθνικής και ιδεολογικής προετοιμασίας, να δώσουν μάχη με τους αντάρτες. Άλλοι εκτελούσαν τυφλά και χαίρονταν με τα εγκλήματά τους. Κι άλλοι άρχισαν από νωρίς ν' αμφιβάλλουν και να ψάχνουν τρόπους για να μη σφυρίζουν τα όπλα τους πάνω στα σώματα των αμάχων και ανυπεράσπιστων. Έτσι γίνεται με τους ανθρώπους.
Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ δε στρέφεται κατά των στρατιωτών. Στρέφεται κατά των αξιωματικών και των αρμόδιων υπηρεσιών του γερμανικού κράτους. Η γραφή του είναι μια διαρκής διαμαρτυρία κατά του εγκλήματος του Κομμένου και μια καταγγελία κάθε πράξης που περιφρονεί τον άνθρωπο, ειδικότερα τον αδύναμο άνθρωπο, και τον εκτελεί δίχως έλεος. Πολλές φορές, καθώς στέκεται κανείς μπροστά στο μνημείο των πεσόντων του Κομμένου, μπορεί να συλλογιστεί κείνους που επράξαν το κακό. Και πολύ να θέλει να μάθει το γιατί και το πώς το δικό τους. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι πολύ χρήσιμο για το μέλλον του τόπου μας, θα είναι ακριβώς οι μαρτυρίες των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στο έγκλημα κι ίσως, κάποιοι από αυτούς, να μην ήξεραν τι τελικά έκαναν. Γιατί δεν είναι τόσο απλό, την ώρα που η μάχη έχει τελειώσει, να μην κάνεις έναν μικρό απολογισμό και να μην κουβεντιάσεις με τον μέσα εαυτό σου για ό,τι σε ανάγκασαν να κάνεις ή για ό,τι έκανες μόνος σου, υπηρετώντας μια ιδέα ή έναν αρχηγό. Και είναι τρομακτικό να νιώθεις πως έχεις καταγραφεί στον κατάλογο εκείνων των ανθρώπων που έκαψαν ζωντανά μωρά στην κούνια τους ή βασάνισαν ή σφαγίασαν ή εκτέλεσαν εν ψυχρώ γυναίκες και γέροντες. Κι ακόμη περισσότερο όταν οι δικές σου πράξεις στρέφονται εν τέλει εναντίον του έθνους σου και εναντίον δικών σου ανθρώπων.
Έχει βέβαια μια ιδιαίτερη σημασία το ιστορικό γεγονός. Αλλά είναι ενδεχόμενο να μένει ατελές, ασαφές και μετέωρο, αν δε γίνουν γνωστά τα πριν και τα μετά. Και ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του γερμανικού στρατοπέδου την ώρα που οργανώνεται και αποφασίζεται η επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα μας βάζει μέσα στο πνεύμα όχι μόνο της γερμανικής ιεραρχίας αλλά και των απλών στρατιωτών, καθώς επιστρέφουν στη βάση τους το μεσημέρι ή καθώς έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και στην καθημερινότητά τους. Έτσι, ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ μας δίνει το ανάγλυφο της προσωπικότητας των αξιωματικών εκείνων που αποφάσισαν τη σφαγή, ιδιαίτερα του Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, αλλά σκιαγραφεί και αρκετούς από τους κληρωτούς στρατιώτες που δηλώνουν αηδιασμένοι είτε από εκείνα που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ίδιοι είτε από εκείνα που είδαν να κάνουν οι συνάδελφοί τους. Οι ομολογίες αυτές συνιστούν μια κραυγή διαμαρτυρίας που, καμιά φορά, ξεχύνεται πιο ηχηρή και πιο διαπεραστική από τις κραυγές πόνου των θυμάτων τους.

Κανένα έγκλημα πολέμου δε συγχωρείται.
Οι πράξεις σφαγής των αμάχων δεν είναι εγκλήματα που διαπράττει ένα έθνος εναντίον ενός άλλου έθνους. Και δεν μπορεί να υποχρεωθεί ένας άνθρωπος να απολογηθεί για όποια εγκλήματα διέπραξαν κάποιοι που έτυχε να 'ναι ομοεθνείς του. Γιατί τότε τίθεται με δριμύτητα το άλλο ερώτημα: ποιος θα απολογηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξαν Έλληνες, φερ' επείν, εναντίον Ελλήνων ή Γερμανοί εναντίον Γερμανών; Αλλά όποιος μάχεται κατά των εγκλημάτων, δεν παραβλέπει, ασφαλώς, και εγκλήματα αυτού του είδους, εγκλήματα δηλαδή που σημειώνονται μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος.
Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ άνοιξε και φώτισε τη ματωμένη σελίδα του Κομμένου, σε μια εποχή μάλιστα που έπαιρνε να ξεθωριάζει και υπήρχε ένας φόβος μην ξεχαστεί κάποια μέρα. Το εκπληκτικό είναι πως ένας Γερμανός, που είχε την ατυχία να μην τον αγκαλιάσει ποτέ ο πατέρας του, καθώς αυτός εκτελέστηκε από τους αντάρτες στην Ελλάδα και δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του, ανέσυρε απ' τη σκόνη του χρόνου το κλειστό βιβλίο της δικής μας ιστορίας και την έκανε και δική του. Και τέλεσε με την έρευνά του και τη γραφή του ένα δικό του μνημόσυνο για τους 317 του Κομμένου, αφήνοντας πίσω του ως μια ιερή παρακαταθήκη την εντολή πως ιστορίες όπως αυτή του Κομμένου θα μένουν πάντα ανοιχτές, καθώς ανοιχτή μένει και η πληγή που ανοίγει κάθε πόλεμος και κάθε γενοκτονία.
Τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν εθνικότητα και πατρίδα. Το δραματικό είναι πως δεν έχουν ακόμη ημερομηνία λήξης. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πιστεύουμε πως η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει. Και να παλεύουμε με τούτη την ουτοπία. Γιατί ό,τι σήμερα είναι ουτοπία, ίσως αύριο γίνει αλήθεια. Η ζωή, άλλωστε, γίνεται ωραία όταν οι άνθρωποι ζουν μ' ένα όραμα κι ακολουθούν μιαν ουτοπία. Μπορεί να ξημερώσει μια αλλιώτικη αυγή που την οικουμένη θα την ξυπνήσει ένα σύνθημα: ο πόλεμος πέθανε. Και στις οθόνες όλου του κόσμου οι εκπρόσωποι των λαών θα υπογράφουν, σε μια πανηγυρική τελετή, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του. Κι ανάμεσα στις σελίδες που θα φτερουγίζουν πάνω απ' τα κεφάλια των εκπροσώπων θα λικνίζεται απαλά και η σελίδα του Κομμένου με τα 317 ονόματα. Κι ανάμεσα στις μορφές που αγωνίστηκαν για το θάνατο του πολέμου θα πλανάται η φωτεινή και ευγενική μορφή του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για πολλές περιοχές

Στη Δ Εθνική υποβιβάστηκε η Καλαμάτα .... μαζί με Αιγάλεω και Πυρσό Γρεβενών

Στη Δ εθνική στο περιφερειακό πρωτάθλημα θα αγωνίζεται τη νεά χρονιά η Καλαμάτα η οποία δεν υπέβαλε δήλωση συμμετοχής στη Γ Εθνική που υποβιβάστηκε πέρυσι. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΠΑΕ αναφέρει «Μετά την παρέλευση της ταχθείσης προθεσμίας από την Ένωσή μας, για υποβολή της Δήλωσης Συμμετοχής στα Πρωταθλήματα της Β' και Γ' Εθνικής Κατηγορίας, προέκυψε, ότι δεν υπέβαλαν δήλωση στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας, η ΠΑΕ Αιγάλεω, η ΠΑΕ Καλαμάτα και η ΠΑΕ Πυρσός Γρεβενών.
Το Δ.Σ. της Ένωσης μετά από έκτακτη συνεδρίαση της 13-08-2010 αποφάσισε ομόφωνα, και σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του Κ.Α.Π. ότι οι προαναφερόμενες ομάδες υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία».

Ανακοίνωση των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών σχολών, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Δείτε στην παρακάτω διεύθυνση http://www.ypepth.gr/efarmoges/katalliloi_mil.php τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Όσοι περιλαμβάνονται στις καταστάσεις της Γενικής Σειράς ή των Ειδικών Κατηγοριών μπορούν να ενημερωθούν πληκτρολογώντας στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα πρώτα αρχικά γράμματα των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο) με κεφαλαία.
Διευκρινίζεται ότι για κάθε υποψήφιο θα αναφέρονται μόνο οι Σχολές εκείνες για τις οποίες έχει κριθεί κατάλληλος-ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, ψυχοτεχνικές, αθλητικές δοκιμασίες κλπ).
Για τυχόν διευκρινίσεις σχετικά με τα αναφερόμενα στοιχεία οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-34.43.557 το αργότερο μέχρι και τις 23-8-10.

Τρίτο θύμα του "ιού του Δυτικού Νείλου"

Την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης, άφησε χθες το πρωί ένας 80χρονος, ο οποίος είναι και το τρίτο θύμα του "ιού του δυτικού Νείλου".
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Πέτρο Σερίδη, ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στο νοσοκομείο παραμένουν για νοσηλεία συνολικά 8 άτομα, εκ των οποίων τα 4, μεταξύ τους και ένα... 12χρονο κοριτσάκι, είναι σε άριστη κατάσταση, τρία άτομα είναι σε σταθερή κατάσταση και ένα σε σοβαρότερη.
Στο νοσοκομείο της Βέροιας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 12 άτομα, στα 6 από τα οποία έχει ταυτοποιηθεί ο "ιός του Δυτικού Νείλου".

ΑΠΕ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος

Φτωχότερη είναι από απόψε η Εκκλησία της Κρήτης αλλά και η Ορθοδοξία γενικότερα , καθώς την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, σε ηλικία 57 χρονών.
Ο μακαριστός ιεράρχης έπασχε από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθεια και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό.
Ο Μητροπολίτης Ανθιμος, κατά κόσμο Σωτ. Συριανός, γεννήθηκε την... 8-3-1953 στους Αστρακούς Πεδιάδος Ηρακλείου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη του Ηρακλείου φοίτησε στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε στη Γενεύη και το Παρίσι.

Μοναχός εκάρη την 2-4-1977 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Πεδιάδος Ηρακλείου. Διάκονος χειροτονήθηκε την 18-8-1977 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) κ.. Άνθιμο καί Πρεσβύτερος την 8-1-1978 από τόν αοίδιμον Αρχιεπισκόπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος καί Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1977-1983), ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης του πνευματικού έργου και υπεύθυνος των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ατάλης - Μπαλή Μυλοποτάμου (1983-1996) και Γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1992 - 2000).

Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου Αθηνών (1975-76), Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών (1990-96) και Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995-96). Συνέγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών. Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου (1992) και με άλλες διακρίσεις.Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη τήν 24-10-1996. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 2-11-1996 και ενθρονίστηκε στο Ρέθυμνο την 24-11-1996 οπου και ανεπτυξε σημαντικη ποιμαντορική δράση .

«Η εκκλησία της Κρήτης έχει πένθος γιατί ένα εκλεκτό μέλος της εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου έφυγε από τη ζωή. Νιώθουμε το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί και ευχόμαστε να τον αναπαύσει ο Θεός»,ανέφερε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρητης κ. Ειρηναίος για τον θάνατο του μητροπολίτη Ανθίμου.

Στις 9.00 αύριο το πρωί συνέρχεται εκτάκτως στο Ηράκλειο η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να διευθετηθούν τα διαδικαστικά για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

ΑΠΕ

Κύμα καύσωνα ανεβαίνει περισσότερο η θερμοκρασία από σήμερα

Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμούς, σε σχέση με τον Δεκαπενταύγουστο, προβλέπει από σήμερα Δευτέρα και για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 έως 41 βαθμούς και τους 37 με 39 βαθμούς στα νησιά. Το βράδυ, πάντως, η θερμοκρασία δεν θα ..ξεπερνά τους 25 βαθμούς σε όλη τη χώρα.
Στην Αττική, η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα φτάσει τους 39 βαθμούς, ενώ την Τρίτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα φτάσει τους 37 βαθμούς και την Τρίτη τους 38.

ΑΠΕ

Ένα άτομο απανθρακώθηκε σε αυτοκίνητο στο Ηράκλειο , ένας ακόμη τραυματίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής Ένα άτομο ανασύρθηκε απανθρακωμένο και ένα ακόμη απεγκλωβίστηκε με εγκαύματα μετά από πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στο Ηράκλειο Κρήτης

Παραδόθηκε ο δολοφόνος του ομοεθνή στη Χιμάρα

Παραδόθηκε στην αστυνομία της Αυλώνας ο Ιλίρ Μούκα οοδηγός του αυτοκινήτου που δολοφόνησε τον 35χρονο ομογενή από τη Χιμάρα Αριστοτέλη Γκούμα.
Ο πατέρας του ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς του άτυχου ομογενή λέγοντας ότι ο γιος του δεν είχε πολιτικά κίνητρα.
Η δολοφονία του 35χρονου ομογενή που βρήκε το θάνατο επειδή τόλμησε να ... μιλήσει ελληνικά, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Αλβανία όσο και στη χώρα μας.

πηγη: protothema.gr

Είκοσι τραυματίες από πτώση πεύκου στον προαύλιο χώρο Ναού στο Κιάτο

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το πανηγύρι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στον προαύλιο χώρο Ιερού Ναού της Παναγίας στο Κιάτο Κορινθίας.
Πεύκο ύψους 30μ κατέπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άτομα, 3 εκ των οποίων σοβαρά.
Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Δύο ανήλικα κορίτσια 15 και 16 ετών μεταφέρθηκαν με σοβαρά κατάγματα στο... Νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Σοβαρά τραυματίστηκε και ένας αρχιπυροσβέστης, ο οποίος παραμένει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
Αλλα 10 άτομα παραμένουν προληπτικά στο ίδιο νοσοκομείο, 3 αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και άλλα 4 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

πηγη:in.gr
Related Posts with Thumbnails