Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μαζί Τατούλης και Σαραβάκος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μαζί για μια ισχυρή ευρωπαική περιφέρεια συμφώνησαν να πορευθούν η «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη και η «Κίνηση Πολιτών Πελοποννήσου» του Δήμητρη Σαραβάκου.
Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» του υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη συμφώνησε σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Κίνηση Πολιτών Πελοποννήσου» του κ. Δημήτρη Σαραβάκου, πρώην νομάρχη Αργολίδας και προέδρου της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την συνάντηση τους, οι... δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι τα δύσκολα προβλήματα, η κρίση θεσμών και αξιών, όπως και η ανάγκη για το νέο και το διαφορετικό, απαιτούν ισχυρή συστράτευση πέρα από μικροκομματικές αντιλήψεις και μακριά από αναχρονιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αποφάσισαν ως εκ τούτου την ένταξη του ψηφοδελτίου της «Κίνησης Πολιτών Πελοποννήσου» σε αυτό της «Νέας Πελοποννήσου».

Στόχος της συστράτευσης είναι η συγκρότηση μίας ισχυρής ευρωπαϊκής περιφέρειας, μέσα από την δημιουργική κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, από όπου κι αυτές προέρχονται. Με ρεαλιστικές θέσεις, αποφασιστικές πράξεις, διεκδικητικές ενέργειες και συγκεκριμένο επιστημονικό σχεδιασμό μπορούμε όλοι μαζί, οι πολίτες της περιφέρειας Πελοποννήσου να ανατάξουμε το σκηνικό, να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο μας και προοπτική ευημερίας στις οικογένειες μας.

Η απόφαση της ουσιαστικής συμπόρευσης έρχεται να επιβεβαιώσει την άψογη συνεργασία που είχαν οι δύο άνδρες στο παρελθόν, από διαφορετικά μετερίζια, ο Δημήτρης Σαραβάκος ως πρώτος Αιρετός Νομάρχης Αργολίδος και ο Πέτρος Τατούλης ως Βουλευτής Αρκαδίας.

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με το ΠΑΣΟΚ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε 39 ακόμη δήμους μεταξύ των οποίων και αυτός της Καλαμάτας όπου το κυβερνών κόμμα κατεβαίνει επίσημα με τον Θόδωρο Μπρεδήμα.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι
ΑΓΡΑΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Θόδωρος Μπαμπαλής
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πέτρος Βαφίνης
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ηλίας Γιαννακάκος
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μιχάλης Βλαχόπουλος
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ξενοφών Μανιατογιάννης
ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Κόκορης
ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Μανώλης Σταυρακάκης
ΔΕΛΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Απόστολος Καραχάλιος
ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Μπουροδήμος
ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Κυριάκος Χαρακίδης
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Βασίλης Τόλης
ΖΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Ρογκότης
ΗΛΙΔΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Λυμπέρης
ΙΚΑΡΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Χρήστος Σταυρινάδης
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αντώνης Καμπάκης
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Θεοδόσης Μπακογλίδης
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Θόδωρος Μπρεδήμας....
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Μηλιώτης
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αλέξανδρος Χρυσός
ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Χρύσανθος Σαρλής
ΚΩ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γιώργος Κυρίτσης
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Λουκάς
ΛΕΡΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Κόλιας
ΛΕΣΒΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παντελής Πατερέλης
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Πρόδρομος Ενωτιάδης
ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νίκος Τζώρτζης
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Νταουσάνης
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ - ΑΤΤΙΚΗΣ Γιώργος Ιωακειμίδης
ΠΑΛΑΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Παπακυρίτσης
ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Πάνος Δεμερτζής
ΠΑΡΓΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Θανάσης Λιόλιος
ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Λαλένης
ΣΕΡΡΩΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Στέφανος Φωτιάδης
ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Παπαδής
ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νίκος Δελφάκης
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ευστάθιος Ανδριόπουλος
ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαυρουδής Μηντσιούδης
ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Χρήστος Παγώνης

Στα Φιλιατρά αύριο ο Νίκος Γόντικας

Στα πλαίσια της προεκλογικής δραστηριότητας ο Νίκος Γόντικας υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη πραγματοποιεί περιοδεία σε συσκευαστήρια της Κορινθίας ενώ αύριο Τρίτη 21-9 στις 8.00 το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία των Φιλιατρών.

Ηλεκτρονικά από φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών και η διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Όροι και προϋποθέσεις για μεταγραφές

Ο εξορθολογισμός των μετεγγραφών, από τις οποίες προκαλείται κάθε χρόνο υπερπληθυσμός στις σχολές αιχμής κεντρικών ΑΕΙ και η έγκαιρη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αποτελεί πλέον το νέο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί το γενικό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στα πανεπιστήμια.
Και τα δύο αυτά θέματα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» θα αντιμετωπιστούν φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς τόσο η διαδικασία των μετεγγραφών όσο και οι διανομές των συγγραμμάτων θα γίνονται στο εξής με ηλεκτρονικό τρόπο.
Μάλιστα σήμερα, Δευτέρα, η... πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος «Εύδοξος» που αφορά την ηλεκτρονική επιλογή των συγγραμμάτων και την καινούργια ηλεκτρονική υπηρεσία διεκπεραίωσης μετεγγραφών των φοιτητών.

Οι αιτήσεις για μετεγγραφές πλέον θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο, σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και σε περίπτωση ψευδών στοιχείων το δικαίωμα μετεγγραφής χάνεται οριστικά, ενώ ο φοιτητής θα διαγράφεται και από το αρχικό Τμήμα εισαγωγής.

Μέχρι πέρυσι, οι αιτήσεις υποβάλλονταν στο Τμήμα υποδοχής τον Νοέμβριο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα μέσα σε 1 εβδομάδα (αντί για 2-2,5 μήνες που ήταν ο χρόνος μέχρι πέρυσι). Σημειώνεται ότι από εφέτος οι σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν ομαδοποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δικαιούχος μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή π.χ. στο ΤΕΙ Αθηνών, αλλά να βρεθεί στη Χαλκίδα.

Επίσης, για πρώτη φορά από φέτος τα πανεπιστημιακά συγγράμματα προβλέπεται να διανεμηθούν έγκαιρα στους φοιτητές, αλλά και το κράτος να ξέρει ακριβώς τι πληρώνει και οι εκδότες να αποπληρωθούν συντομότερα, μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικής επιλογής συγγραμμάτων «Εύδοξος» (www.eudoxus.gr).

Μέσω του συστήματος αυτού, οι μεν εκδότες παρουσιάζουν όλα τα συγγράμματα που διαθέτουν μαζί με τα σημεία διανομής τους στις διάφορες πόλεις, οι δε γραμματείες των σχολών επιλέγουν τα προτεινόμενα για κάθε μάθημα. Στη συνέχεια οι φοιτητές επιλέγουν τα συγγράμματα που επιθυμούν (έως ένα δωρεάν για κάθε μάθημα) και λαμβάνουν με SΜS έναν κωδικό, με τον οποίον θα μπορούν να τα παραλάβουν από τα σημεία διανομής. Εάν κάποιος εκδότης δεν έχει σημείο διανομής στην πόλη του δικαιούχου, προβλέπεται αποστολή των συγγραμμάτων με κούριερ.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για μετεγγραφή

1. Χωρίς ποσοτικό περιορισμό
Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων.

-Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία τέκνα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του.

-Τέκνα των φονευθέντων από τρομοκράτες ή καταστάντων πλήρως ανίκανοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον έναν ή και τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τελευταίων τριών οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.

-Φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γι΄ αυτόν τον λόγο.

-Φοιτητές και σπουδαστές που εγγράφηκαν σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψηφίους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μία από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις. Επίσης, όσοι πάσχουν από τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

2.Με ποσοτικό περιορισμό

-Τέκνα γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τελευταίων τριών οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ. Οι μετεγγραφές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής.

Ειδικώς, για τα τμήματα υποδοχής των πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης, οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 9% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής.

-Φοιτητές με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τελευταίων τριών οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ. Δηλαδή επιτρέπεται χωρίς περιορισμό η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης. Για τις μετεγγραφές σε τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφομένων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 4% επί του αριθμού των εισακτέων του τμήματος υποδοχής.

πηγη: in.gr Newsroom ΔΟΛ

Αιματηρή επίθεση σε νοσοκομείο της Γερμανίας

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια πυροβολισμού μέσα σε καθολικό νοσοκομείο της πόλης Λέραχ στη νοτιοδυτική Γερμανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Φράιμπουργκ διευκρινίζοντας ότι στο εξής η κατάσταση είναι "υπό έλεγχο".
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων ο δράστης (του πυροβολισμού) που ήταν μια γυναίκα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Μια ένοπλη γυναίκα που... μπήκε στο νοσοκομείο, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αυτόματο όπλο. Ενας άνθρωπος, η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, τραυματίστηκε θανάσιμα. Ενας αστυνομικός που βρισκόταν στο νοσοκομείο για ιδιωτικούς λόγους, φέρει τραύμα από σφαίρα στο πόδι.
Η γυναίκα άνοιξε πυρ και εναντίον των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο αυτό. Η αστυνομία έφθασε μέσα 10 λεπτά στο νοσοκομείο, όταν γύρω στις 18.15' έλαβε επείγουσα κλήση.
Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τη γυναίκα, μόλις διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα περιστατικό βίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε επίσης δύο νεκρούς σε παρακείμενο κτίριο, ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί αν η γυναίκα είχε σχέση με μια έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο και άλλους δύο θανάτους.

APE

Στο αυτώφορο ο πρόεδρος του Λεβαδειακού

Στο αυτόφωρο Τρικάλων οδηγείται αύριο ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης, κατηγορούμενος για απόπειρα δωροδοκίας, ύστερα από καταγγελία, που έκαναν στην Αστυνομία ο τερματοφύλακας των Τρικάλων, Χρίστος Πουρής, και ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Πλεξίδας.
Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, ο τερματοφύλακας και ο... πρόεδρος των Τρικάλων, πήγαν χθες στις 6 το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλαν ότι 33χρονος, ο οποίος γνωρίζεται απο 10ετίας με τον Πουρή και διαμένει στη Λιβαδειά τού τηλεφώνησε τρεις φορές, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5.30 το απόγευμα, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Λεβαδειακού και του πρότεινε να δεχτεί ποσό 20.000 ευρώ, προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, ο μεσάζων είπε στον ποδοσφαιριστή πως αν είχει πρόβλημα με την ομάδα λόγω της μειωμένης απόδοσης, που θα παρουσιάσει, θα του έκαναν συμβόλαιο, το οποίο θα του εξασφάλιζε μεταγραφή σε άλλη ομάδα.
Μετά την καταγγελία, σήμερα το πρωί, η Ασφάλεια Τρικάλων ενημέρωσε τον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή να προχωρήσει η προανακριτική διαδικασία και να συλληφθεί ο πρόεδρος του Λεβαδειακού. Πράγματι, το απόγευμα ο κ. Κομπότης συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, όπου σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία, καθώς και σε βάρος του φερομένου ως μεσάζοντα.
Ο κ. Κομπότης από την πλευρά του υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση σε βάρος του προέδρου των Τρικάλων και του τερματοφύλακα, βάσει της οποίας συνελήφθησαν και οι δύο μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Ωστόσο, με εντολή του εισαγγελέα, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, απαλλάχθηκαν -για την συγκεκριμένη υπόθεση- με το σκεπτικό ότι η μήνυση του προέδρου του Λεβαδειακού είχε χαρακτήρα αντιπερισπασμού και στο αυτόφωρο θα οδηγηθεί μόνον ο κ. Κομπότης μαζί με όλο το προανακριτικό υλικό. Ο τερματοφύλακας αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας των Τρικάλων κρατήθηκε, επειδή σε βάρος του εκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για άλλη υπόθεση, αγορανομικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: www.athina984.gr

Περαίωση σε 24 δόσεις και ρύθμιση για τις οφειλές

Τη «μητέρα» όλων των περαιώσεων «κλειδώνει» μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προσανατολίζεται σε μαζική περαίωση για τη δεκαετία 2000-2009 η οποία θα αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, εξαιρώντας τις 1.000 μεγαλύτερες από αυτές.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (που συμπεριλαμβάνονται στις 1.000 μεγαλύτερες) καθώς και υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών των οποίων έχουν κατασχεθεί τα βιβλία. «Το όριο ακαθάριστων εσόδων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, μπορεί να είναι 15-20 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται να.... δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή του 20%-25%».

Το κριτήριο θα είναι όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν τελικά, και αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες, να μπορούν στο σύνολό τους μία προς μία να ελεγχθούν, σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού» λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι το έκτακτο σχέδιο αύξησης των εσόδων εξετάζεται να έχει ακόμα τρία σκέλη: 32 δισ. από ληξιπρόθεσμα
1Γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 32 δισ. ευρώ με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και πληθώρα δόσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το ποσό αυτό μπορεί να εισπραχθούν περίπου 8-10 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ετοιμάσουν σενάρια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή καθοριστικό θεωρείται το ύψος των εκπτώσεων που θα αποφασιστεί επί των προσαυξήσεων με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για ρύθμιση που θα είναι ευέλικτη και θα διαφοροποιεί το ποσοστό της έκπτωσης ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του χρέους.

2Δυνατότητα για πρώτη φορά υπαγωγής στην περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια ύψους 33 δισ. ευρώ.

3Ενα εκτεταμένο και σαφές σχέδιο ελέγχων για όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν από την περαίωση.

Το... «κάψτε τα βιβλία»
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατούν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την αρχική επιλογή «περαιώστε και κάψτε τα βιβλία». Για παράδειγμα εξετάζεται στην περίπτωση που φορολογούμενος περαιώσει τις ανέλεγκτες χρήσεις του αλλά από διασταυρώσεις προκύψουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις να υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου της συγκεκριμένης περίπτωσης αλλά όχι διενέργειας συνολικού ελέγχου για τις χρήσεις που έχουν περαιωθεί. Ετσι το σχήμα λόγου «κάψτε τα βιβλία» θα έχει ισχύ μόνο στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει πλήρης εξόφληση των πρόσθετων φόρων (καταβολής του συνόλου των δόσεων) που θα προκύψουν από την περαίωση. Οι τελικές προτεινόμενες διατάξεις για την περαίωση αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια αποφασίστηκε να υπάρξει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται πλέον να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

ΟΙ 1.000 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η περαίωση θα αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων εξαιρώντας τις 1.000
μεγαλύτερες από αυτές


Από 200 ώς 1.000 ευρώ για κάθε χρήση

Στο τραπέζι βρίσκονται:
1. Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η βασική πρόταση είναι πολύ απλή. Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι «καθαρά» ή έχουν κριθεί ανεπαρκή- ανακριβή. Το 20% του ποσού που προκύπτει είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης.

Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000

ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται.

2. ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΑ. Η κεντρική ιδέα είναι τα ελάχιστα ποσά φόρου να είναι ανεκτά από τους φορολογούμενους, χωρίς όμως να θεωρούνται χαριστικά.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά την παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και προσανατολίζεται στην καθιέρωση ελάχιστων ποσών από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση. Οι προσδοκίες για έσοδα από την περαίωση δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ έπειτα και από παρατηρήσεις της τρόικας που τοποθετεί τον πήχυ σαφώς χαμηλότερα. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για έσοδα 5-10 δισ. ευρώ.

3. ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Από την περαίωση θα εξαιρούνται υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία. Αντίθετα, θα περιλαμβάνονται υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων (μόνο για τους λήπτες) και με ποινή έξτρα φόρου. Κατηγορηματικά, τονίζουν άλλωστε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «η περαίωση σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά την περίφημη υπόθεση των γιατρών του Κολωνακίου και όλες τις υποθέσεις που συνεχίζει να ερευνά το ΣΔΟΕ». Η περαίωση δεν θα αφορά επίσης όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα τελευταία χρόνια.

4. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η ΓΓΠΣ, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη την προεργασία, θα «τρέξει» όλη τη διαδικασία, εκδίδοντας ατομικά ειδοποιητήρια περαίωσης για καθένα φορολογούμενο που θα υπαχθεί χωρίς την παραμικρή εμπλοκή των εφοριών, εξουδετερώνοντας με αυτό τον τρόπο το όποιο περιθώριο συναλλαγής εφοριακών- φορολογουμένων. Οι εφορίες θα εμπλακούν μόνο στην περίπτωση των 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
www.tanea.gr

Αποτελέσματα Δ Εθνική 6ος Όμιλος 1η Αγωνιστική

Ζαβλάνι-Αστέρας Αμαλιάδας 1-3
Αχαϊκή-Μεσσηνιακός 1-0
Ατρόμητος Λάππα-Διαγόρας Βραχνέικων 2-0
Τριταιικός-Σπάρτη 1-1
Κροκεές-Ολυμπιακός Κεφαλλονιάς 3-1
Αστέρας Μαχαιράδου-Εράνη Φιλιατρών 3-2
Πάμισος-Εθνικός Σαγέικων 4-1
Κυπαρισσία-Αχιλλέας/Εθνικός Αιγιάλειας 2-1

Αποτελέσματα Super League 3η Αγωνιστική

Εργοτέλης-SKODA Ξάνθη 1-0
Ηρακλής-Λάρισα 1-0
Καβάλα-Παναθηναϊκός 2-2
Κέρκυρα-Ατρόμητος 3-1
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Βόλου 1-1
Πανιώνιος-Άρης 1-0
Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός 0-1
ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-2
Related Posts with Thumbnails