Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μεγάλη Τρίτη ... Το τροπάριο της Κασσιανής




Οι αμοιβές για τις αργίες του Πάσχα....

ΔΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α.) ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η Μεγάλη Παρασκευή (17-04-09) δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία, βάσει ειδικών διατάξεων (διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις κλπ).
Ειδικά για τα καταστήματα σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ 748/66, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα όμως είναι δυνατόν με απόφαση ....του Νομάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την παραπάνω ημέρα εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν (Ν.425/76).
Το Μεγάλο Σάββατο (18-04-09) θεωρείται εργάσιμη ημέρα για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Για την Κυριακή του Πάσχα (19-04-09) ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:
Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.
Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης. Εάν δεν δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης . Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, ως αποζημίωση για την στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης χορηγείται υποχρεωτικά εφόσον οι μισθωτοί απασχολήθηκαν πάνω από 5 ώρες.

Η Δευτέρα του Πάσχα (20-04-09) είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του οφείλει τα παρακάτω:
Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Στους ημερομίσθιους που θα απουσιάσουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους ενώ η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις αργίες, δεν οφείλεται ούτε ημερομίσθιο, ούτε φυσικά προσαύξηση.
Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό: εάν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις επίσημες αργίες, Κυριακές κλπ δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή μόνο το 75% προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν. Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε και φέτος κατ’ εξαίρεση λειτουργεί την Δευτέρα του Πάσχα, ο εργοδότης θα καταβάλλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν υπολογιζόμενα επί του 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.



Ωραια Πρωτοβουλία στη Βέροια από τους νέους ....

Στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικής αγωγής και με αφορμή τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα της Βέροιας, κυρίως σε σχέση με τη συμπεριφορά των οδηγών προς τα παιδιά και τους πεζούς, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Βέροιας, οι ΣΤ΄ τάξεις του 1ου και του 14ου Δημοτικού σχολείου της πόλης και η Αντιδημαρχία Παιδείας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Δήμου, πραγματοποίησαν την Τετάρτη και Πέμπτη 8 & 9 Απριλίου μια πρωτότυπη δράση στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές με τις.... δασκάλες τους κες Χαρούλα Καρολίδου και Γεωργία Αναστασίου συνοδευμένοι από τον εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου, Αναστάσιο Ιγνατιάδη, διένειμαν ενημερωτικό υλικό που είχε τη μορφή «έκΚΛΗΣΗ», στα αυτοκίνητα που ήταν φανερά παράνομα παρκαρισμένα, εμποδίζοντας την πρόσβαση των πεζών στις διαβάσεις, στις παιδικές χαρές, στις αυλές των σχολείων και στα πεζοδρόμια, κάνοντας ουσιαστικά αδύνατη την κυκλοφορία των πεζών στην πόλη.

Οι μικροί μαθητές εξέφρασαν τα παράπονά τους στους οδηγούς σε μια προσπάθεια να τους ευαισθητοποιήσουν στο έντονο πρόβλημα που τα ίδια βιώνουν καθημερινά. Οι οδηγοί αλλά και οι περαστικοί που βρέθηκαν στη διαδρομή των παιδιών φάνηκαν προβληματισμένοι ενώ παραλάμβαναν της «κλήση τους» με συμπάθεια.
Ίσως τελικά παρόμοιες δράσεις από τα παιδιά της πόλης να είναι ένας απλός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδαχής κυκλοφοριακής αγωγής προς τους μεγάλους.

http://kala-nea.blogspot.com/


Πιθανές διπλές εκλογές βλέπει για τον Ιούνιο ο Παπανδρέου...

Την πιθανότητα για την διενέργεια διπλών εκλογών τον Ιούνιο εξέφρασε σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας του Κινήματος.


Ίσως ο Παλιαοκώστας σε καταδιώξη στο Αλεποχώρι

Πολύ πιθανό να είναι ο Βασίλης Παλιαοκώστας εκτιμούν οι αστυνομικές αρχές ο άγνωστος που δεν σταμάτησε χθες το βράδυ σε έλεγχο σε μπλόκο της Αστυνομίας στο Αλεποχώρι Μεγάρων. Η αστυνομία έκανε σήμα σε ένα μαύρο τζιπ το οποίο όμως δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα. Αμέσως ξεκίνησε καταδιώξει οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τα λάστιχα και κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν αλλά ο....
οδηγός του κατάφερε να ξεφύγει πεζός σε δάσος στην περιοχή.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Ενώ μέσα στο τζιπ βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ και πέντε κινητά τηλέφωνα ... πάντως τα δακτυλικά αποτυπώματα αναμένεται να δείξουν αν όντως ο άγνωστος οδηγός είναι ο γνωστός ελικοπτεροδραπέτης .....

"Με τον παραλογισμό δεν βγάζεις άκρη. Μαγκούρα θέλει."

"Η ιστορία είναι αληθινή και πρόσφατη. Στις 10-4-2009 ημέρα Παρασκευή, Η σύζυγός του, καταθέτει σε δικό του λογαριασμό (είχε ένα βιβλιάριο μαζί μου και σ ΄αυτό έγινε η κατάθεση), 4.500 ΕΥΡΩ, για κάλυψη επιταγών της Τρίτης 14-4-2009. Την Κυριακή 12-4-2009, μπαίνει στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση της τράπεζας, για να μεταφέρει συνολικό ποσό 7.000 ΕΥΡΩ, στον λογαριασμό όψεως. Για τις επιταγές της Τρίτης είπαμε. Βλέπει λοιπόν ότι ενώ ....
στο βιβλιάριό του λέει ότι την κατάθεση την έκανε 10-4-2009, στην ηλεκτρονική σελίδα λέει ότι την έκανε 14-4-2009 και με δικαίωμα χρήσης στις 15. Δηλαδή την Τετάρτη. Θυμίζω ότι οι επιταγές πρέπει να καλυφθούν την Τρίτη.
Δηλαδή, του λένε στις 12-4-2009 ότι κατέθεσε χρήματα στις 14-4-2009. Εκνευρισμένος, παίρνει τηλέφωνο στην 24ωρη εξυπηρέτηση της Τράπεζας. Σωστά το κάνανε του είπε μια υπάλληλος, δεδομένου ότι η Παρασκευή και η Δευτέρα είναι αργία. Αργία, λόγω του Πάσχα των καθολικών. Είμαστε καλά; Τι σχέση έχει με το Πάσχα των καθολικών με αυτόν; Είναι ορθόδοξος και στην Ελλάδα. Στη Βέροια. Όταν τα κατέθεσε τα χρήματα την Παρασκευή, του είπανε ότι είναι αργία των καθολικών; Και το κερασάκι; Όταν ζήτησε να μεταφερθούν τα χρήματα από δικό του λογαριασμό, σε άλλον δικό του, στην ίδια τράπεζα, του είπανε ότι θα χρεωθεί βαλέρ.
Κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν κατά πως τους βολεύει.
Υπ ΄όψιν ότι αυτό ισχύει για όλες τις τράπεζες."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Related Posts with Thumbnails