Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Έκλεισε η εφημερίδα `ΣΗΜΕΡΙΝΗ` της Πάτρας. Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ για το κλείσιμο της εφημερίδας "Σημερινή" αναφέρει "Η αναστολή έκδοσης μιας ημερήσιας εφημερίδας, πέραν της απώλειας που συνίσταται στην προάσπιση της πολυφωνίας, στον κριτικό έλεγχο της εξουσίας και στην προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου, αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία απώλειας αρκετών θέσεων εργασίας, σε μια εποχή μάλιστα που ο χώρος του Τύπου δοκιμάζεται σκληρά από μια πρωτοφανή κρίση.
Η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή» αφήνει χωρίς δουλειά έμπειρους δημοσιογράφους και τεχνικούς Τύπου που με κόπο, υπερβάλλοντα ζήλο, υπομονή και επιμονή εργάστηκαν ώστε η.... εφημερίδα γρήγορα και με επιτυχία να διεισδύσει στον αναγνωστικό κοινό και να θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες τοπικές εκδόσεις των τελευταίων ετών.
Είναι προφανές ότι επιχειρηματικές αστοχίες και λάθος επιλογές έφεραν την εφημερίδα σε τραγική οικονομική θέση με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής αλλά και στήριξης προς την ιδιοκτησία, επί μήνες να εργάζονται απλήρωτοι. Η Ένωση Συντακτών, από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά, ασκούσε συνεχώς πιέσεις και κατέβαλλε αλλεπάλληλες προσπάθειες ώστε οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της «Σημερινής» να πληρώνονται κανονικά και με βάση τα ισχύοντα. Ενώ οι καθησυχαστικές, κάθε φορά, διαβεβαιώσεις που δίνονταν εκ μέρους της εργοδοσίας μικρό αντίκρισμα είχαν.
Τώρα τα επιχειρηματικά λάθη καλούνται πρώτοι να πληρώσουν οι συνάδελφοι που περνούν το κατώφλι της ανεργίας, σε ένα περιβάλλον κρίσης, αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας. Το γεγονός αυτό συναντά την καθολική διαμαρτυρία όλων μας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ θα συνεχίζει τον αγώνα του έως ότου στο προσωπικό της «Σημερινής» καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων και των λοιπών προβλεπόμενων, από τον νόμο, υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας. Και ήδη έχουν κινηθεί, εδώ και καιρό, οι ανάλογες διαδικασίες.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, εκτιμώντας ότι η αναστολή έκδοσης μιας ημερησίας εφημερίδας αποτελεί ένα ακόμα σήμα κινδύνου για τον κλάδο, θα συνεχίζει τις προσπάθειες του για την συνεχή στήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, μέσα από θεσμοθετημένες και αρραγείς διαδικασίες που θα θωρακίζουν την επιβίωση του και θα βελτιώνουν τη θέση του έναντι των μέσων ενημέρωσης του Κέντρου. Χωρίς αδικίες και μονομερή προνόμια.

"Ανοίγουν" τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Δεκατρία μέτρα που επεκτείνουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο και στον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι δεν θίγεται το γνωστό υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων και εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι οι στρατιωτικοί γιατροί θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:....

1. Ολοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΤΣ, 424). Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν ιδιαίτεροι κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν.

2. Στους δικαιούχους περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων εντάσσονται, με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό, τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοί τους.

3. Κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο ΕΚΕΠΥ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.

4. Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΕΔ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη. Αναρτάται στο Διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία των ΕΔ είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού.

5. Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στην περιφέρεια θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική, οι υποδομές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι λεπτομέρειες θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Υγείας, αλλά το μέτρο εφαρμόζετεαι άμεσα ύστερα από συνεννόηση της διοίκησης κάθε ενδιαφερόμενου νοσοκομείου του ΕΣΥ με το ΓΕΣ.

6. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ επεκτείνεται και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ηδη, σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και ειδικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων λειτουργούν και απογεύματα. Αυτό τώρα γενικεύεται.

7. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.

8. Οι στρατιωτικοί γιατροί αλλά και οι οπλίτες γιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς τους, ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού, οι δε υποδομές των Κέντρων Υγείας να διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα γιατρός της μονάδας.

9. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (401, ΝΝΑ, ΓΝΑ) αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής, του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες, κλπ).

10. Εκτός των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που διενεργούνται στο σύνολό τους από τις ΕΔ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα οχήματα των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στα νοσοκομεία, χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των μονάδων.

11. Σε όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ τοποθετείται επαρκές στελεχικό δυναμικό αξιωματικών Οικονομικού και Πληροφορικής, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ταχύτερη αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος "Φίλιππος" και η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στο πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος "Φίλιππος" θα επιδιωχθεί να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σημεία (μονάδες, Κέντρα Υγείας, κοκ).

12. Ολες οι αποφάσεις των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εως την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι σχετικές διαδικασίες θα διεξάγονται διακλαδικά και κατά ενιαίο τρόπο για όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ και για όλους τους κλάδους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές οικονομίες κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η πρώτη εμπειρία από τις οποίες στο ΝΝΑ είναι ιδιαίτερα θετική.

13. Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού θα αξιοποιηθεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών όλων των κλάδων των ΕΔ.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω της φύσης τους, δεν εντάσσονται στο γνωστό σύστημα εφημεριών.

Το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής μη συνταγογραφημένων φαρμάκων και υλικών θα αξιοποιηθεί πλήρως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης είπε, ότι λαμβάνονται υπόψη οι νομικές ρήτρες για τα κληροδοτήματα, αλλά δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των νοσοκομείων. Τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ προς αυτά είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι εάν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΠΑΔ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπάρξει όφελος και το σύστημα σε πλήρη λειτουργία θα έχει θετικό ισοζύγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κλειστού νοσήλιου του ΟΠΑΔ.

Εξάλλου, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σε φαινόμενα σπατάλης των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου έχουν διαπιστωθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος για τους ασθενείς για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τονίζοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της εταιρίας και σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο διαγωνισμό για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης να τεθεί ως απαράβατος όρος η συμπαραγωγή τους με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

ΑΠΕ

Τι κάνουμε για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Πρίν ένα χρόνο περίπου ο ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας είχε εκδώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση καύσωνα.
Καλό θα ήταν να τους θυμηθούμε ώστε να ξέρουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.
Επειδή διανύουμε περίοδο καλοκαιριού και οι καύσωνες θα έρθουν και θα ξαναέρθουν καλό είναι να ξέρουμε τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε.
Ακόμα και να εκτυπώσουμε αυτές τις οδηγίες ώστε να τις έχουμε άμεσα σε πρώτη ζήτηση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας λοιπόν στις οδηγίες που έβγαλε αναφέρει:....
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία - άπνοια - ρύπανση περιβάλλοντος) δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στον θάνατο.

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του.
Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43° C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει.
Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ενα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό στρες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος, ανορεξία, ναυτία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλατιού).
Η θεραπεία είναι απλή και συνιστάται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου.
Αν παρ’ όλα αυτά ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, συστήνεται η ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικός ορός) από γιατρό.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία, η οποία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κάποιος θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία (ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και μεγάλης υγρασίας), η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η ένδυση με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα, η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος.
Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στ’ αυτιά.
Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42° C .
Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε κάποιον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας
- Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δένδρα αν υπάρχουν.
Τον ξαπλώνετε ανάσκελα και απομακρύνετε τους περίεργους που συγκεντρώνονται γύρω για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
- Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα και του κάνετε αέρα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο π.χ. βεντάλια, χαρτόνι.
- Βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
- Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
- Κάνετε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
- Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
- Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πρόληψη θερμοπληξίας

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
- Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
- Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο.
- Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
- Πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
- Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδίων με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά την διάρκεια της υψηλής ζέστης.
- Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
- Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά (ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες) και να πίνουν συχνά υγρά (νερό- τσάι) μαζί με το γάλα.
- Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά πρέπει να είναι δροσερό κατά την διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου.
- Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων
- Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
- Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

ttp://news24gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_7513.html

Σαν σήμερα έφυγε για ένα ταξίδι στα άστρα ο Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα στις 15 Ιουνίου του 1994 έφυγε από κοντά μας για ένα ταξίδι στα άστρα ο Μάνος Χατζιδάκις , ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που θα μείνει πάντα ζώντανός μέσα από τα έργα κια τις δημιουργίες του. Το έργο του θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις πολλές από τις οποίες αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικές. Από τις σημαντικότερες δουλειές του οι δίσκοι.... Ο Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ' τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992.
Ενώ μην ξεχνάμε την ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Το Πρόγραμμα Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2010

Ιούνιος
29/6 – «Ομήρου Οδύσσεια – Το παραμύθι των παραμυθιών» - Παιδική θεατρική παράσταση από την Κάρμεν Ρουγγέρη - Θέατρο «Ολυμπία»

Ιούλιος
09/7 – «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από την Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης, σε σκηνοθεσία του Ηλείου σκηνοθέτη Παναγιώτη Σπηλιόπουλου - Θέατρο Δάσους Δρούβα - (Δωρεάν είσοδος)

11/7 - «Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου» από τη Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Αθήνα «Το τρίτο Κουδούνι» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σπηλιόπουλου - Θέατρο Δάσους Δρούβα (Δωρεάν είσοδος)....

14/7 – «Olympia Sound Project» - παρουσίαση δύο projects βασισμένων σε ηχογραφήσεις από την Αρχαία Ολυμπία, τον αρχαιολογικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας από τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στον χώρο των ηχογραφήσεων περιβάλλοντος και της πειραματικής μουσικής Francisco López και Θανάση Καπρούλια (με καταγωγή από την Ολυμπία). – Πεζόδρομος Ολυμπίας (Δωρεάν είσοδος)

15/7 – Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου (Διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης) – ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά σε «Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο» – Θέατρο «Ολυμπία»

16/7 – Συναυλία με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα – Θέατρο «Ολυμπία»

18/7 – Συναυλία με την Έλενα Παπαρίζου και τους Onirama – Θέατρο «Ολυμπία»

22/6 – «Summer Cabaret» - Ατμοσφαιρική βραδιά με τη Σοπράνο Λώρα Μαμάκου και τον Δημήτρη Βεζύρογλου στο πιάνο. – Αίθριο Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας (Δωρεάν είσοδος)

23/7 - «Για μια φούχτα Μπάμιες» - Οικολογική σάτιρα του Ευγένιου Τριβιζά από τη θεατρική εταιρεία «Σκαραβαίοι» σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη. Παίζουν Ν.Γκεσούλης, Θ. Προκοπίου, Σ. Βαρτάνη,Δ.Αντωνιάδης, Μ. Καμακάρη, Α. Χαντζής, Λ. Αργυρόπουλος, Κ. Αυλωνίτης, Γ. Σουξές.– Θέατρο Δάσους Δρούβα.

29/7 – «Γαργαληστής» - Μουσικό Παραμύθι του Δ. Μπασλάμ με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Αργύρη Μπακιρτζή, Δημήτρη Μπασλαμ, Φώτη Σιώτα και Camilo Bentancor Callardo. – Θέατρο Δάσους Δρούβα.

30/7 – «Αχαρνής» του Αριστοφάνη – Πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Γρηγόρη Βαλτινό, Κώστα Βουτσά - Θέατρο «Ολυμπία».

Αύγουστος

4/8 – «Τρωάδες» του Ευριπίδη – Αρχαία Τραγωδία σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης – Θέατρο «Ολυμπία»

7/8 – «Το Γάλα» - Θεατρική παράταση του Βασίλη Κατσικονούρη από τον θίασο της Άννας Βαγενά – Θέατρο Δάσους Δρούβα

11/8 – «Ο κύκλος της φύσης και η μακρινή προέλευση των πανελλήνιων αγώνων» - διάλεξη με προβολή ντοκιμαντέρ από τον Ισπανό ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, δημιουργό του «Μυθολογικού Άτλαντα της Ελλάδας» - Αίθριο Παλαιού Μουσείου (Δωρεάν είσοδος)

13/8 – «Του ονείρου η αύρα μας ενώνει…» - Συναυλία με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη και Τάνια Τσανακλίδου – Θέατρο «Ολυμπία».

Πρόγραμμα "Αθήνα - Αττική 2014"

Το πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία στάθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα της χρονολογίας, το οποίο σηματοδοτεί τη δεκαετία της χαμένης ευκαιρίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η ανάσχεση της αστικής διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττική, η απόδοση της Αθήνας στους κατοίκους της πόλης σε επίπεδο μετακίνησης, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς (τραμ), η ανάδειξη υποβαθμισμένων περιοχών σε περιοχές οικονομικής δραστηριότητας και κατοικίας, η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων και η ....προστασία και βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων της Αττικής είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο 2010-2014.

Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ αφορούν

- την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με διέλευση μόνον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ και την κίνηση, ως μεταβατική φάση, των τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα. Επικαιροποιούνται οι μελέτες και δημοπρατείται το έργο εντός του 2010.

- την προετοιμασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης τραμ, ώστε να προκηρυχθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

- την προκήρυξη εντός του Ιουνίου του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου, ώστε να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός στον κάτοικο και επισκέπτη.

- την άμεση κήρυξη της οδού Ευρυπίδου σε οδό των «μπαχαρικών και των παραδοσιακών μαγαζιών», στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέτρου, το οποίο αν επιτύχει θα επεκταθεί σε άλλους δρόμους των Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

- τις μελέτες και την άμεση εκκίνηση των πρώτων έργων αναπλάσεων στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, και Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Επιπλέον, την άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για αναπλάσεις στις υποβαθμισμένες πλατείες και χώρους στον Κολωνό, τα Καμίνια και τα Άνω Λιόσια.

- στην προκήρυξη πιλοτικού χαρακτήρα διαγωνισμών για μετατροπή των ενδιάμεσων δρόμων τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

- στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Εξάλλου, στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται

- η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου σε παραθαλάσσιο πάρκο. Προβλέπεται η μετατροπή του γηπέδου του Tae Kwon Do σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.

- η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αναμένεται, εντός του 2010, η ολοκλήρωση της συνολικής πρότασης, η οποία θα αποκλείει τη λύση αξιοποίησης με κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων.

- η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

- η αναβάθμιση της περιοχής του Ελαιώνα με στόχο την ανάδυση μιας περιοχής, προνομιακής για την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

- η δημιουργία δύο ενοποιημένων μητροπολιτικών πάρκων, του πάρκου Γουδή και του πάρκου Ιλισίων. Ολοκληρώνεται εντός του 2010 η μελέτη για έργο ανάπλασης πιλοτικής περιοχής περίπου 70 στρεμμάτων.

- η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνη Τρίτση» ως ενιαίου χώρου πράσινου και αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

- η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο της ανάδειξης της σύνδεσης των κέντρων της Πόλης της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο την ανάσχεση της διάχυσης του αστικού ιστού.

Στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αττική, επιδιώκεται η υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα λιγότερο ρυπογόνα μέσα με

- έμφαση στο τραμ

- τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ. που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.

Για την αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών της Αττικής, προβλέπεται, τέλος, εντός του 2010

- η εκπόνηση δασικών χαρτών για τη Βόρεια και Νότια Αττική, που θα καλύπτουν το 70% σχεδόν τη περιφέρειας.

- η σύνταξη προδιαγραφών και η υπόδειξη περιοχών για προκήρυξη μελετών, στο πλαίσιο προγράμματος αναδασώσεων για τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

- δράσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.

- δράσεις για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και δράσεις οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης Κουμουνδούρου.

- η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγρότοπου Βουρκάρι στο Δήμο Μεγάρων.


ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails