Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Βιβλια για όλους..

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου και των Συγγραφικών Δικαιωμάτων (UNESCO), πραγματοποιεί bazaar βιβλίων σε επιλεγμένους τίτλους των εκδόσεών του. Κατάλογοι παλαιότερων εκθέσεων – αρχαιολογικών ή εικαστικών, επιστημονικές εκδόσεις και κατάλογοι των μονίμων συλλογών θα διατίθενται την Πέμπτη 23 Απριλίου με έκπτωση 70%. Ειδικά για τους φοιτητές, τους αρχαιολόγους και τους εκπαιδευτικούς, η διάθεση θα είναι...
δωρεάν με την επίδειξη της ταυτότητας.
Η UNESCO επέλεξε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Συγγραφικών Δικαιωμάτων, μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Σημαντικοί συγγραφείς γεννήθηκαν και πέθαναν, την 23 η Απριλίου όπως οι: William Shakespeare, Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega κα.

Πηγή έμπνευσης για τη γιορτή, αποτέλεσε ένα έθιμο στην Καταλονία, κατά το οποίο την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου),ένα τριαντάφυλλο δίνεται για κάθε βιβλίο που πωλείται.


http://kala-nea.blogspot.com/

Σοβαρό τροχαίο τουριστικού λεωφορείου με ΙΧ στην Αρκαδία...

Άγιο είχαν οι επιβαίνοντες Άγγλοι μαθητές , 30 περίπου , όταν το λεωφορείο που επέβαιναν συγκρούστηκε με ΙΧ στην Αρκαδία στον Καρδαρά. Ευτυχώς κανείς τους δεν έπαθε τίποτα όπως και ο οδηγός ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση των δύο επιβατών του ΙΧ...


Βροχή από "αστέρια" σήμερα....

Ένα πολύ όμορφο θέαμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα το βράδυ εφόσον φυσικά είναι καθαρός ο ουρανός , καθώς θα υπάρχει μια βροχή από "αστέρια". Στην ουσία κορυφώνεται η βροχή των Λυριδών , μικροί μετεωρίτες από τον αστερισμό της Λύρας που θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της γης με ταχύτητα 170 χιλιάδες χιλιόμετρα... Για αυτό ρίξτε μια ματιά στον ουρανό για να... δείτε αυτό το όμορφο θέαμα και καθώς πρόκειται για βροχή μετεωριτών , αντί για ομπρέλα πάρτε κράνος ....


Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2009

Με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, οργανισμών και επιχειρήσεων για έναν καθαρό πλανήτη, γιορτάζεται σήμερα η παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Στις 22 Απριλίου 1970 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο... Αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό στην προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ


Συναυλία του Κάρλος Σαντάνα στην Αθήνα το καλοκαίρι...

Συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο θα δώσει το καλοκαίρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο Κάρλος Σαντάνα ....


Ανοιξε τις πύλες της η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της UNESCO

Ελεύθερη πρόσβαση σε κορυφαία βιβλία, όπως το χειρόγραφο της «Βίβλου του Διαβόλου» που χρονολογείται τον 13ο αιώνα και το αρχαίο ιαπωνικό μυθιστόρημα «Η ιστορία του Γκέντζι» έχουν πλέον οι χρήστες του διαδικτύου μετά από την έναρξη της λειτουργίας της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης από την έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η UNESCO και 32 άλλοι οργανισμοί συντέλεσαν στην δημιουργία της πρώτης Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.

Η διαδικτυακή Βιβλιοθήκη περιέχει...
χειρόγραφα, χάρτες, σπάνια βιβλία, ταινίες, ηχητικό υλικό και φωτογραφίες από εθνικές βιβλιοθήκες διάφορων χωρών.

Η BNM θα επιτρέπει την αναζήτηση και την πλοήγηση σε επτά γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ρωσικά), ενώ το περιεχόμενο της θα προσφέρεται σε διάφορες γλώσσες.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, πρόκειται για ένα έργο το οποίο βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Google.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts with Thumbnails