Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ξεκινά η λειτουργία του Costa Navarino

Εξακόσιοι ενενήντα τέσσερις εργαζόμενοι, που σε ποσοστό πάνω από 70% προέρχονται από τη Μεσσηνία, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες.
Την Πέμπτη 20 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία του «The Romanos, a Luxury Collection Resort» του πρώτου ξενοδοχείου στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Ενα έργο ζωής για τον κ. Β. Κωνσταντακόπουλο ο οποίος χρειάστηκε 20 χρόνια για να ξεμπλοκάρει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να στήσει ένα resort - πρότυπο, τα οποία δυστυχώς στην Ελλάδα, σε έναν καθαρά τουριστικό προορισμό δεν περισσεύουν.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξακόσιοι ενενήντα τέσσερις εργαζόμενοι, που σε ποσοστό πάνω από 70% προέρχονται από τη Μεσσηνία, ετοιμάζονται να... υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το ανθρώπινο δυναμικό θα ανέλθει σταδιακά εντός του καλοκαιριού στα 800 άτομα περίπου.

Το «The Romanos, a Luxury Collection Resort» 5 αστέρων βρίσκεται στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή που αναπτύσσεται στην Costa Navarino σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρεμμάτων με πάνω από 1 χλμ αμμώδη παραλία, ανάμεσα σε ελαιώνες.

Λίγο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, το «The Westin Resort, Costa Navarino», μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις για παιδιά και νέους, όπως ο παιδικός σταθμός Cocoon και το ειδικά σχεδιασμένο κέντρο δραστηριοτήτων και φιλοξενίας για τους μικρούς επισκέπτες, SandCastle.

Παράλληλα, η Aegean Airlines ξεκίνησε την καθημερινή σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα, ενώ ήδη τη συνδέει με απευθείας αεροπορικές πτήσεις και με τη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Sky Express προσφέρει απευθείας σύνδεση με το Ηράκλειο.

newsit.gr

Αυστραλός Πρωταθλητής Μνήμης θυμάτε 16000 τηλεφωνικούς αριθμούς

Είναι 32 ετών και θυμάται απ’ έξω και ανακατωτά 16.000 τηλεφωνικούς αριθμούς και όλες τις διαφημίσεις που περιέχει ο τηλεφωνικός κατάλογος.
Ο Τάνσελ Αλί από την Αυστραλία είναι ο επικρατέστερος για τον τίτλο του διαγωνισμού «Αυστραλός Πρωταθλητής της Μνήμης», ο οποίος θα γίνει στην Κίνα.
Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ... αποστήθισουν 2.306 σελίδες του τηλεφωνικού καταλόγου του Σίδνεϊ.
Ο 32χρονος Τάνσελ υποστηρίζει οτι μπορεί να τα καταφέρει ενώ με την ίδια ευκολία δηλώνει οτι «δεν είναι τίποτε σπουδαίο και ο καθένας μπορεί να το κάνει, αρκεί να γνωρίζει την τεχνική».
« Πάντα πίστευα ότι έχω πολύ φτωχό μνημονικό, μέχρι που έμαθα την τεχνική και εφαρμόζοντάς την έφτασα εδώ που είμαι τώρα» συμπληρώνει.
Ο αυστραλός αριθμομνήμων παροτρύνει όσους θέλουν να το επιχειρήσουν να συνδυάζουν για παράδειγμα το όνομα ενός προσώπου με μια εικόνα και τότε όπως λέει «δεν το ξεχνάς ποτέ»

star.gr

Επιστολή Τόλη Βοσκόπουλου για τις φορολογικές υποθέσεις

Αθήνα, 19 Μαΐου 2010

Σε συνέχεια της από 17 Μαΐου 2010 επιστολής μου και για την αποκατάσταση της αλήθειας, της τιμής και της υπόληψής μου, μετά τις συνεχείς αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο πρόσωπό μου με αφορμή τις εκκρεμείς τόσο ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της ουσίας όσο και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας φορολογικές μου υποθέσεις οικ. ετών 1992 - 1997, σύμφωνα με τις οποίες υφίσταμαι πρωτόγνωρη προσβολή της αξιοπρέπειάς μου, ιδίως λόγω των ανακριβειών που διατυπώνονται, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Οι αποδιδόμενες εκ μέρους της φορολογικής αρχής σε... βάρος μου, ΔΗΘΕΝ παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, προέκυψαν, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην συζύγου μου Σταυρούλας Παπαδημητρίου, (της γνωστής οικογενείας), το χρηματικό περιεχόμενο των οποίων θεωρήθηκε αναιτιολογήτως και αβασίμως ότι αποτελούσε προσωπικό μου εισόδημα και όχι εισόδημα της ιδίας είτε από την επαγγελματική της ενασχόληση ή είτε από οικογενειακά της εισοδήματα.
Συνεπεία αυτής της εσφαλμένης βάσεως, η φορολογική αρχή προέβη σε έκδοση καταλογιστικών πράξεων σε βάρος μου, οι οποίες μου κοινοποιήθηκαν κατά τα έτη 2000 και 2002. Συνεπώς, μέχρι σήμερα έχουν περάσει μόνο οκτώ περίπου έτη και σε καμία περίπτωση δέκα επτά έτη όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Όπως κάθε έλληνας πολίτης του οποίου το συνταγματικό δικαίωμα της νομικής ισότητας είναι σεβαστό στα πλαίσια του Κράτους δικαίου, προσέφυγα ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της ουσίας αμφισβητώντας την ουσία των ένδικων καταλογισμών, αφού ουδέποτε πραγματοποίησα το ύψος της προσδιορισθείσης εκ μέρους της φορολογικής αρχής φορολογητέας ύλης κατά χρήση, με την κατάθεση προσφυγών. Παράλληλα με τις ασκηθείσες προσφυγές κατέθεσα και αιτήσεις αναστολής είσπραξης των ένδικων πλέον ποσών προστίμων και φόρου εισοδήματος μετά των καταλογισθέντων προσαυξήσεων, οι οποίες έγιναν δεκτές, μέχρις εκδικάσεως σε πρώτο βαθμό των υποθέσεών μου και εκδόσεως οριστικών αποφάσεων.
Τον Ιούνιο του έτους 2002 εκδικάστηκαν οι προσφυγές μου κατά των καταλογιστικών πράξεων που μου κοινοποιήθηκαν κατά το έτος 2000 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δημοσιεύτηκαν οι πρωτόδικες αποφάσεις, με ημερομηνία επίδοσής τους σε εμένα τον Ιούνιο του 2003 κατά των οποίων άσκησα τον Αύγουστο του 2003 εφέσεις κατά το μέρος που δεν έγιναν δεκτές οι προσφυγές μου. Παράλληλα, άσκησα και αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των πρωτόδικων αυτών αποφάσεων, οι οποίες έγιναν δεκτές μέχρις εκδόσεως τελεσίδικων αποφάσεων επί των εφέσεών μου. Οι εφέσεις μου εκδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2005 και οι αποφάσεις επ’ αυτών δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2005, κατά των οποίων άσκησα Αιτήσεις Αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκδίκαση των οποίων έχει προσδιοριστεί και αναμένεται η συζήτηση αυτών.
Εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2007 εκδικάστηκαν οι προσφυγές μου που άσκησα τον Ιανουάριο του 2003 κατά των καταλογιστικών πράξεων που μου κοινοποιήθηκαν κατά το τέλος του έτους 2002 και τον Μάιο του 2008 δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις επ’ αυτών, με ημερομηνία κοινοποίησής τους σε εμένα τον Νοέμβριο του 2009. Κατά των αποφάσεων αυτών άσκησα τον Ιανουάριο του 2010 εφέσεις κατά το μέρος που δεν έγιναν δεκτές οι προσφυγές μου, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Συνεπώς, δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση κατά τον προσδιορισμό και εκδίκαση των υποθέσεών μου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, μέρος των οποίων τώρα εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όλες οι διαδικαστικές ενέργειές μου κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας προς υποστήριξη των δικαιωμάτων μου, όπως κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκτός εάν τα δημοσιεύματα αυτά και οι αναφορές στο πρόσωπό μου εξ αφορμής της φορολογικής μου υπόθεσης, θέλουν να υπαινιχθούν ότι εγώ δεν έχω τα ίδια δικαιώματα που έχει και κάθε έλληνας φορολογούμενος πολίτης προς προάσπιση των δικαιωμάτων του όταν αποδίδονται σε βάρος του φορολογικές παραβάσεις.
Κατά συνέπεια, ο,τιδήποτε αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή αφήνεται να υπονοηθεί ότι οι υποθέσεις μου εκκρεμούν εδώ και δεκαεπτά χρόνια, ότι «φοροδιαφεύγω» εδώ και δεκαεπτά έτη, και ότι δήθεν έχω επιτύχει με κάποιο τρόπο λόγω της ιδιότητάς μου ως γνωστού τραγουδιστή ή λόγω της ιδιότητας της συζύγου μου ως πολιτικού να επιτύχω ευνοϊκή μεταχείριση στο πρόσωπό μου, τόσο σε επίπεδο φορολογικής αρχής όσο και σε επίπεδο δικαστηριακό, είναι τουλάχιστον ανακριβές, εάν όχι κακοήθες. Όποιος έχει διαφορές με τις φορολογικές αρχές τις οποίες προσπαθεί να επιλύσει μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων γνωρίζει ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται και ότι αυτοί είναι χρόνοι εκδίκασης και έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη δική μου περίπτωση, οι οποίοι είναι το συνήθως συμβαίνον.
Εν κατακλείδι, εφόσον προκύψουν νεότερα ανακριβή δημοσιεύματα που θα αφορούν το πρόσωπό μου εις ό,τι αφορά την φορολογική μου υπόθεση θα τοποθετηθώ με νέα ανακοίνωσή μου.
Τόλης Βοσκόπουλος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ BLOGS. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ!

Πόσα blogs υπάρχουν στη Μεσσηνία; Ποια η θεματολογία του καθενός; Τι γνωρίζουμε για αυτά;Τα Μεσσηνιακά blogs που θα παρουσιάσουμε παρακάτω τα πήραμε από το kalamatablogs και τα στοιχεία της θέσης τους και της κατάταξής τους από την Alexa. Στο kalamatablogs έχουν καταχωρηθεί συνολικά 64.
Στην παρέλαση των Μεσσηνιακών blogs, σημαιοφόρος είναι το άπαιχτο Φιλιατρά news με 5.689 δημοσιεύσεις. H διαφορά του από το δεύτερο είναι ιλιγγιώδης. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Με πρώτη θέση στη Μεσσηνία και θέση 3,169 στην Ελλάδα τι να πει κανείς... Όμως, ουδείς τέλειος. Έχει κι αυτό τα στραβά του... Είναι Παναθηναϊκός! Όμως το συγχωρούμε και το αγαπάμε. :)
kosmosnews. Δεύτερο στη Μεσσηνία και με την αξιοζήλευτη θέση 10,042 στην Ελλάδα. Πάντα ενημερωμένο και πάντα σοβαρό με 2.575 δημοσιεύσεις......

επι-δεξιος (ψάλτης) Αν και "πρωτευουσιάνικο" blog, το ένα του πόδι πατάει γερά στη Μεσσηνία. Η ψυχή του δε, εξ ολοκλήρου! Πάντα εντυπωσιακό, πάντα με εύστοχα θέματα, καταφέρνει να προβληματίζει εποικοδομητικά τον κάθε επισκέπτη του. Δικαίως βρίσκεται στη 3η θέση στη Μεσσηνία και στην 15,502 στην Ελλάδα. Απαριθμεί 1.007 δημοσιεύσεις.

ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, έχει την 4η θέση στη Μεσσηνία και την 17,640 στην Ελλάδα με 152 δημοσιεύσεις.

Τrifylianews. Ένα εξαιρετικά μαχόμενο blog με έκδηλη την αγάπη του για την Τριφυλία. Κατέχει την 5η θέση στο Νομό μας και την 22,651 στην Ελλάδα. Έχει 1.520 δημοσιεύσεις.

Καλαμάτα Μεσσηνίας. Ένα blog που εξ αρχής μπήκε δυναμικά στο χώρο. Κατέχει την 6η θέση στη Μεσσηνία και την 31,911 στην Ελλάδα. Στο ενεργητικό του μετρά 1468 δημοσιεύσεις.

ΠΥΛΟΣ. Ιστολόγιο με ενημερωτικά θέματα που αφορούν την Πύλο και όχι μόνο. Βρίσκεται στην 7η θέση στο Νομό και στην 33,763 στην Ελλάδα έχοντας κάνει 1.050 δημοσιεύσεις.

kopanakinews. Ένα εκπληκτικό blog ποικίλης ύλης με απίστευτες δημοσιογραφικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Βρίσκεται στην 8η θέση στη Μεσσηνία και στην 45,307 στη χώρα. Απαριθμεί 1.357 δημοσιεύσεις.

Τα παρακάτω blogs λόγο μικρότερης επισκεψιμότητας δεν έχουν στοιχεία στην Alexa για την θέση τους στη χώρα μας. Όμως η ποσότητα δεν συμβαδίζει πάντα με την ποιότητα. Όλα τους είναι αξιόλογα, αξιέπαινα, και το κάθε ένα έχει να μας πει κάτι το ξεχωριστό. Γνωρίστε τα!!!

A Computer Programming Blog, αγγλόφωνο blog σχετικά με τον προγραμματισμό και τη σύγχρονη τεχνολογία.
ampelofyto, ένα τοπικό ιστολόγιο με πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά.
Badminton, μονοθεματικό. Το θέμα που καταπιάνεται και αναδεικνύει είναι το μπάτμιντον.
Big Mama, αντί δικού μας σχολιασμού, αντιγράφουμε την αυτοπεριγραφή της δημιουργού του: "... ... ... Δεν είμαι καθώς πρέπει... είμαι γυναίκα!"
BLOGO_STORIES, γεμάτο σκέψεις απλές, καθημερινές, γεμάτο ευαισθησία και προβληματισμό. Πολύ καλό!
FILIATRA-NET BLOG, ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ .... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
epikourios : ένα μονοθεματικό blog με σημείο αναφοράς το ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Iatridis , επισκεφθείτε το για να προβληματιστείτε και να γελάσετε με τις απίστευτες γελοιογραφίες του.
wwwarkok, blog φροντιστηρίου αδρανοποιημένο καιρό όμως.
ITHOMI NEWS , τα πάντα για την ιθώμη! εξαιρετικού επιπέδου!
Kalamata-sports , για τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς και της "ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ".
kosmima-vangel, blog για τα κοσμήματα ως δημιουργική έκφραση...
kyparissiaonline, Σκοπός του blog είναι η δημιουργία μίας on line παρέας που θα ενώνει όλους όσους αγαπούν την πόλη της Κυπαρισσίας, μίας on line παρέας σημείο αναφοράς για τους Κυπαρίσσιους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!!!
Living 4 The Sun, αγγλόφωνο ιστολόγιο των Ashley και Lainie με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Messinia and The Mani, άλλο ένα αγγλόφωνο blog με διάφορα κομμάτια πληροφοριών για την περιοχή, του τρόπου ζωής και της ιδιοκτησίας στη Μάνη και στη Μεσσηνία.
MESSINIAN FARM, blog για τα ελαιόλαδα των Φιλιατρών!
radar, με πολύ ενδιαφέρουσα πολυποίκιλη θεματολογία.
RADIO KYPARISSIA 936 FM BLOG, το επίσημο blog φίλων και συνεργατών του Ράδιο Κυπαρισσία 93,6 με ειδήσεις, ρεπορτάζ, χρήσιμα και ενδιαφέροντα και φυσικά πολλή μουσική για όλους.
Selinios Katroutsos , με "ψαγμένα" ποικίλα περιεχόμενα για "ψαγμένους" αναγνώστες!
Sofias Homepage , εξαιρετικά ενδιαφέρον blog, με εύστοχους προβληματισμούς, τοποθετήσεις και νύξεις.
The Chaos , ένα προσωπικό ημερολόγιο που ο συντάκτης του καταθέτει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του μ' έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Α.Π.Σ. Εράνη Φιλιατρών, όλα για τον ιστορικό σύλλογο της Εράνης.
Άσχετα Μαζέματα , ο δημιουργός του blog αναφέρει: Σε αυτό το χώρο θα αναρτώ αυτά που γράφω, αυτά που με εντυπωσιάζουν, αυτά που διαβάζω και συμφωνώ ή διαφωνώ. Θα βρείτε αναφορές και συνδέσμους σε άρθρα και sites ποικίλης ύλης.
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας , ένα ενδιαφέρον και δραστήριο blog του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ 'ΔΩ .... , ιστοχώρος "εξειδικευμένος" στα κακώς κείμενα προσώπων και πραγμάτων μη χαρίζοντας κάστανα πουθενά... Πολύ καλό και πολύ έξυπνο!!!
Βάλτα Τριφυλίας , τοπικό ιστολόγιο για το χωριό Βάλτα Τριφυλίας. Παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς που αγαπούν τον τόπο τους.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ παρεμβατικό κι ενδιαφέρον τοπικό blog με μόνο μείον τις μη συχνές δημοσιεύσεις.
Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, τα λέει όλα το όνομά του.
έν καλάμαις , ένα εξαιρετικά σκεπτόμενο κι ευαίσθητο blog.
'ΣΗΜΑΙΑ' Καθημερινή Εφημερίδα της Μεσσηνίας, η ηλεκτρονική έκδοση της Μεσσηνιακής εφημερίδας Σημαία.
Δυτική Μεσσηνία Blog, από την Δυτική Μεσσηνία και την φυσική της πρωτεύουσα τα Φιλιατρά με ειδήσεις και κείμενα που συμβάλλουν στον προβληματισμό κάθε ενεργού πολίτη.
ΠΑΜΕ Γραμματεία Μεσσηνίας, πολιτικός ιστότοπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ , ένα blog με μια ιδιόμορφη προσέγγιση σε οικολογικά θέματα και ανησυχίες.
ζ έ λ ι γ κ , ευφυέστατα τα άρθρα του, εύστοχες οι κρίσεις του, καυστική η ειρωνεία του.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΗΣ, ΘΕΜΑΤΆ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΗΣ.
ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, δυστυχώς έμεινε στη μία και μοναδική ανάρτηση που αξίζει όμως να διαβαστεί.
ΚΚΕ ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, κομματικό.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ, μια κατάθεση ψυχής, σκέψεων και συναισθημάτων του δημιουργού του υπό μορφή επιστολών προς την αγαπημένη του, με μουσική και ποιήματα.
Ορίζοντας, blog με διάφορα επίκαιρα και πολύ ενδιαφέροντα άρθρα.
Νίκη Πλάτης , τα πάντα για την ομάδα της Νίκης Πλάτης.
ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ , το ιστολόγιο αυτό γράφτηκε από τον Μάριο Αθανασόπουλο και αποτελείται κυρίως από συλλογή άρθρων που ο ίδιος δημοσιεύει στην εφημερίδα "ΣΗΜΑΙΑ" Καλαμάτας με τίτλο: "Τρίτη...ευκαιρία" καθώς και από κείμενα γενικότερου προβληματισμού όσον αφορά τον Ελληνισμό, την παράδοση και τη θέση τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Ψηλορείτης , θέσεις, παραθέσεις, και σχόλια γενικού ενδιαφέροντος από κρητική αλλά και κριτική ματιά.
Πύλος - Νavarino , Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΠΥΛΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ;;ΑΠΟ ΜΑΚΡΙA ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, χωρίς ΚΟΜΠΛΕΞ και ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Περί τα φυσικά , φαινόμενα και τεκταινόμενα περί των φυσικών, της παιδείας κ.α.
Περί Μαθηματικών και τοπικών της Μεσσήνης, επί παντός του επιστητού για μαθηματικά θέματα , εκπαιδευτικά και τοπικά της γενέθλιας πόλης του δημιουργού του.
Πολιτιστικός Αντίλογος, διαδικτυακή σελίδα δημιουργικών ανθρώπων στο τομέα του πολιτισμού της τέχνης και των γραμμάτων.
ΣΠΙΤΑΛΙ , ένα ακόμα ενδιαφέρον τοπικό blog.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ , αξιέπαινο όσο και ο σύλλογος.
Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας, ένα υπέροχο τοπικό blog!
Τριφυλιακά Νέα , Ειδήσεις αποκλειστικά και μόνο για την Τριφυλία, αλλα και όσες σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την περιοχή.
ΤΑ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, Καθημερινή αθλητική ενημέρωση για όλα τα αθλητικά δρώμενα στη Μεσσηνία,στην Ελλάδα,στον κόσμο.
Τα Νεα της Μεταμορφωσης , Ηλεκτρονικό Περιοδικό με Νεα, Ειδήσεις και σχόλια του Τ.Δ Μεταμόρφωσης του Δήμου Παπαφλέσσα Μεσσηνίας.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα Μεσσηνιακά blogs. Υπάρχουν πολλά ακόμα, το ίδιο αξιόλογα, που για κάποιο λόγο όμως δεν έχουν κατοχυρωθεί στο kalamatablogs.

http://meropitopik.blogspot.com/

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Με απόφαση της Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, κατεβλήθησαν 11.700.000 ευρώ (Δημόσια δαπάνη) σε 192 δικαιούχους ενισχύσεων για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής.
Από τον Οκτώβριο του 2009 οι συνολικές πληρωμές για Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής Παραγωγής ανέρχονται σε 50.300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι πληρωμές του τελευταίου επτάμηνου υπερβαίνουν στο διπλάσιο τον μέσο όρο των κατ' έτος πληρωμών του προγράμματος (περίπου 20 εκ. ευρώ) από την... προηγούμενη κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, έχοντας αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς καταβολής των ενισχύσεων για τα Προγράμματα Νέων Αγροτών καταβλήθηκε το ποσό του 1.500.000 ευρώ (Δημόσια δαπάνη) σε 243 δικαιούχους ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 οι συνολικές πληρωμές για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ.

"Είναι ένα στοιχείο ενδεικτικό της συνέπειας της Κυβέρνησης που μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταβάλλει προσπάθειες ώστε να θέσει τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των δικαιούχων και να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα" δήλωσε η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, που διεπράχθη υπό των Νεοτούρκων και της κυβέρνησης του Μουσταφά Κεμάλ από το 1916 ως το 1923. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτέλεσε φόρο τιμής στους περίπου 350.000 ποντίους που βρήκαν το θάνατο λόγω της θρησκευτικής και γλωσσικής τους ταυτότητας.Η 19η Μαΐου επιλέχθηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας γιατί στις.... 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο μετέπειτα "πατέρας των Τούρκων" -Ατατούρκ-, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ανέλαβε τη διοίκηση του εθνικού τουρκικού στρατού και επίσημα υιοθέτησε το σύνθημα των Νεοτούρκων, "Η Τουρκία στους Τούρκους".

Η γενοκτονία είχε ως στόχο τους κύριους χριστιανικούς πληθυσμούς της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των διαδόχων της. Απλώς, σε αυτή τη γενοκτονία, "οι Έλληνες ήταν τα πρώτα θύματα της εθνικοποιητικής ιδέας" που θα έκανε "την Τουρκία αποκλειστική χώρα των Τούρκων", σημειώνει ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ στην Οθωμανική Τουρκία, Ερρίκος Μοργκεντάου.

Η καταστροφή του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως κι η Αρμενική Γενοκτονία και οι σφαγές των Ασσυρίων, αποτελούν, σύμφωνα με τον Τζορτζ Χόρτον, Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Σμύρνη, παρακλάδια της κεντρικής απόφασης των Τούρκων να "τελειώνουν" με τους χριστιανικούς πληθυσμούς οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να εξισλαμισθούν ή να απορροφηθούν στην τουρκική ταυτότητα.


Η μετατροπή μιας πολυεθνικής/ πολυπολιτισμικής χώρας σε εθνικό κράτος μόνο με αίμα μπορούσε να γίνει, πίστευαν οι ευρωπαϊστές Τούρκοι.


Την 24η Απριλίου 1915 η κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή για τη σύλληψη περίπου 250 Αρμενίων, που αποτελούσαν την αφρόκρεμα του αρμενικού μιλέτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται εναρκτήρια της Γενοκτονίας, πρώτη σε μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες. Ωστόσο, η εξόντωση των Ποντίων είχε προγραμματιστεί πολύ πριν, όπως και οι ίδιοι οι Αρμένιοι αναγνωρίζουν.


Από το 1908, με τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νεότουρκοι στις εκλογικές περιφέρειες και τον εκλογικό νόμο, γίνεται εμφανές ότι το ελληνικό στοιχείο το θεωρούν τουλάχιστον «ανεπιθύμητο». Όλες οι, μεθοδικές και σοφές ως προς τον σκοπό τους, αλλαγές έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό των Ρωμιών από την εξουσία. Ο μόνος ρωμιός που εκλέγεται είναι υποψήφιος με το κόμμα των νεοτούρκων (της Ένωσης και της Προόδου). Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στις εκλογές του ΄12, μόνο που τότε το κλίμα θα είναι ακόμη πιο βαρύ κι η προεκλογική και μετεκλογική τρομοκρατία εις βάρος των Ελλήνων χωρίς προσχήματα, καθώς τα Βαλκάνια μπαίνουν στη δίνη του πολέμου.


Ακολουθούν, επίσης από το 1908, τα οικονομικά μέτρα με στόχο τους Έλληνες -που οι νεότουρκοι πιστεύουν ότι θα υποχρεώσουν πολλούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το κυριότερο ήταν η απαγόρευση σε υπό ελληνική σημαία πλοία να «πιάνουν» στα λιμάνια του Πόντου, όπου παραδοσιακά άνθιζε το ελληνικό εμπόριο. Κατακλείδα, το 1911, η αλλαγή της νομοθεσίας περί το στράτευμα. Ο νέος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική στράτευση όλων των χριστιανών υπηκόων. Η αντίδραση πολλών ποντίων είναι αναμενόμενη: εγκαταλείπουν τα πάτρια, για να μη πολεμήσουν στο πλευρό των διωκτών τους και καταφεύγουν στην, παραδοσιακά εχθρική προς την Τουρκία, Ρωσία. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, έχουν προηγηθεί διώξεις και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη -υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους εκεί το 1913, ενώ ολόκληρα χωριά λεηλατούνται και πυρπολούνται στην περιοχή των Μαλγάρων και της Χαριούπολης.


Συνεργοί των ευρωπαϊστών Τούρκων στη Γενοκτονία ήταν οι Γερμανοί σύμμαχοί τους, σε στρατηγικό επίπεδο. Οι Γερμανοί θεωρούν το ελληνικό στοιχείο ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σύμφωνα με μια σειρά πηγών, αυτοί απαιτούν τις διώξεις κατά των Ελλήνων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως «εχθροί εντός φιλικού εδάφους». Εκτελεστές της γενοκτονίας οι τσέτες, ληστρικές ομάδες ατόμων κυρίως κουρδικής καταγωγής. Σφαγές, Πυρπολήσεις, Εξορίες, Βιασμοί, Λεηλασίες, Βανδαλισμοί, "Τάγματα Εργασίας" ήταν η μοίρα των Χριστιανικών Πληθυσμών, και, βεβαίως, των Ποντίων Ελλήνων.

Περί Γενοκτονίας


Ως γενοκτονία ορίζεται η ηθελημένη και συστηματική εξόντωση μιας ανθρώπινης ομάδας, η οποία στηρίζεται στην εθνικότητα ή την ιθαγένεια, την θρησκεία ή τη φυλή της.


Η λέξη γενοκτονία "γεννήθηκε" από το διακεκριμένο νομικό των αρχών του 20ου αιώνα, Ραφαήλ Λέμκιν, για να περιγράψει το έγκλημα των Τούρκων κατά των Αρμενίων και το έγκλημα των Ιρακινών κατά των Ασσυρίων του Σίμελε, και κατόπιν χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει και τη ναζιστική "Τελική Λύση". Ελληνικά και Λατινικά έδωσαν τις δύο λέξεις από τις οποίες δημιούργησε το σύνθετο όρο- "γένος" και cide, φόνος- που κάνει την εμφάνισή του το 1933.


Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας 2010


Την Τετάρτη 19/05/2010 στις 18:00, τα ποντιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με ομιλία από τη βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Gulan Avci, όπως και χαιρετισμό και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του Σ.ΠΟ.Σ. Ν. Ελλάδος και νήσων. Μετά την πορεία στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το δήμο Καλλιθέας, καθιστική εκδήλωση μνήμης με κεριά, μαγιάτικα λουλούδια, λύρες και μοιρολόγια, στο Παμποντιακό ηρώο στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.

Την Κυριακή 23/05/2010 στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τις νομαρχίες Αθηνών, Πειραιά, Αν. Αττικής και Δυτ. Αττικής, δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από το βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκο Παπαδόπουλο στον Ι. Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι και θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη από εκπροσώπους της πολιτείας, ποντιακούς και άλλους φορείς και οργανώσεις.
Πηγή: www.athina984.gr

ΚΕΔΚΕ: ΕΝΤΟΝΟΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Μέσα σε κλίμα έντασης αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην γενική συνέλευση που ακολουθεί.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.
Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης ότι το ... νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Συκεών και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δανιηλίδης: Τα λες αυτά γιατί είσαι μαθημένος στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» από τα καθεστώτα που υπηρέτησες
Κυρίζογλου: Δεν είμαι εγώ, αλλά εσύ εθνικοσοσιαλιστής

Το επεισόδιο δεν σταμάτησε εδώ καθώς όταν ο κ. Κοιμήσης συνέχισε την ομιλία του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων εμφανώς εκνευρισμένος επαναλάμβανε συνεχώς «αλήτη, αλήτη». Στο τέλος πάντως ζήτησε συγγνώμη από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας, τονίζοντας ότι «δεν εννοούσε εκείνον».

Δεν νομιμοποιούμε τις διαδικασίες

Μετά την αποχώρηση το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες. Ωστόσο, η ψηφοφορία στην γενική συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπάρχει απαρτία, δηλαδή, 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr στην συνέλευση βρέθηκαν μόνο 207 μέλη εκ των οποίων 4 του ΠΑΣΟΚ και 7 από ΣΥΡΙΖΑ (έλλειπαν 3) και ΚΚΕ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έλειπαν 60 από τους συνολικά 256 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ). Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης που θέλει να πάρει οπωσδήποτε απόφαση για «όχι» στον «Καλλικράτη», να αναγκασθεί να την ξεκινήσει παράτυπα, λέγοντας ότι πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση και αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος απαρτία, θα αναβληθεί, όπως και έγινε. Πάντως, παρόντες στην γενική συνέλευση ήταν και ορισμένοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής και Ιαλυσσού Ρόδου Στέργιος Στάγκας, οι οποίοι με αυτόν τρόπο διαμαρτύρονταν και χωροταξικό.

Να σημειωθεί ότι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» διαθέτει 233 μέλη στη γ.σ., 10 ο ΣΥΡΙΖΑ και 2 το ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

«Το σχέδιο Καλλικράτης συζητείται στο κοινοβούλιο και θα είναι σε λίγες μέρες νόμος του κράτους.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια σπουδαία τομή στο πολιτικοδιοικητικό μας σύστημα και στους θεσμούς της τοπικής δημοκρατίας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, δικαιώνοντας τους πολυετείς διεκδικητικούς αγώνες όλων των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης της χώρας.

Δικαιώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας για υπηρεσίες ποιότητας στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, για περιορισμό της γραφειοκρατίας, για καθιέρωση ουσιαστικών θεσμών και διαδικασιών διαφάνειας, λειτουργικού ελέγχου και συστηματικής αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των εθνικών και των πόρων συνοχής.

Εισάγει ουσιαστικούς θεσμούς ανάπτυξης διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών αρχών, καθιερώνει πολιτική και επιχειρηματική διαμεσολάβηση σε τοπικό επίπεδο και αναπτύσσει νέες μορφές παροχής διοικητικού έργου στην εργασία, στην παραγωγή και στο σπίτι.

Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέοι Δήμοι αναδεικνύονται σε ουσιαστικά κέντρα αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Το πλήθος των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων και πόρων ενισχύουν την αρχή της εγγύτητας και κατοχυρώνουν τον αποφασιστικό χαρακτήρα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την πολιτική και τη διοικητική μας οργάνωση.

Όμως εδώ δεν φτάσαμε τυχαία.
Προηγήθηκαν σημαντικά νομοθετήματα και ιδίως οι νόμοι 1828 και 1832/89 αντίστοιχα, για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α, ο νόμος 2218/93 για την ίδρυση και λειτουργία των Ν.Α και ο νόμος 2539/97 για την συνένωση των δήμων και κοινοτήτων (πρόγραμμα Ι Καποδίστριας), όλα προγραμματικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσαν τους προπομπούς της αποκεντρωμένης εξουσίας και τα οποία πέτυχαν τους στόχους τους και ωρίμασαν τις συνθήκες για το μεγάλο βήμα.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Μόλις χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του αρχηγού του, ζήτησε την απόσυρση του Καλλικράτη, υπερασπιζόμενο προφανώς το κράτος που δεν επανίδρυσε, αλλά που όμως το ίδιο αποδιάρθρωσε κατά την πρόσφατη εξαετία, πιέζοντας και εκθέτοντας ταυτόχρονα τα αυτοδιοικητικά του στελέχη, τα οποία κινούμενα στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ εργάστηκαν πολλούς μήνες, μαζί με πολλούς αιρετούς και επιστήμονες, μέσα από συνέδρια, συνεδριάσεις και επιτροπές για τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων του θεσμικού πλαισίου του νομοθετήματος.

Αυτή η τακτική του συντηρητικού κόμματος, ήταν και παραμένει αμετανόητα αρνητική, σε κάθε προσπάθεια αποκέντρωσης και ανατροπής του πελατειακού κράτους, το ίδιο αρνητική σε όλες τις προαναφερόμενες μεταρρυθμιστικές τομές.

Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό αυτοδιοικητικό μας στόχο.

Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμία τέτοια προσπάθεια και όχι μόνο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτού, αλλά θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την επιτυχή εφαρμογή
του.

Αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και αυτό επιβάλλει η σημερινή ελληνική δημοσιονομική, πολιτική και αναπτυξιακή μας πραγματικότητα.
Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία του Λαού και της χώρας».

www.aftodioikisi.gr

Ο Γεώργιος Νικητιάδης νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ορίζεται ο βουλευτής Δωδεκανήσων, Γεώργιος Νικητιάδης.

Ο ... Πύργος του Άιφελ και ένα κάστρο από τα παραμύθια στα Φιλιατρά

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, μπορείτε να συναντήσετε πολλά παράξενα: σπηλιές που κρύβουν στα "σπλάχνα" τους ολόκληρους κόσμους, ανεξερεύνητους και μυθικούς, έναν βοσκό να κλείνει για ώρα τον δρόμο με το κοπάδι του, ακόμη και τον ... Πύργο του Άιφελ. Όχι, δεν χάσατε τον προσανατολισμό σας και δεν βρίσκεστε στο Παρίσι, αλλά στον Δήμο Φιλιατρών του νομού Μεσσηνίας, που αν και βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά από την "πόλη του φωτός", έχει τον δικό του Πύργο του Άιφελ!
Τα Φιλιατρά είναι κτισμένα στο .....δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μ. και με πληθυσμό 9.334 κατοίκους. Είναι τοπικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια , σύκα και εσπεριδοειδή και στη βόρεια είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του παρισινού μνημείου.
Πρόκειται για ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων (26μ.), που φιλοτεχνήθηκε τον περασμένο αιώνα από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη, Χάρυ Φουρνιέ (το αληθινό του όνομα είναι Χ. Φουρναράκης), όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική σύμβουλος, Θεοδώρα Λεβεντούρη, υπεύθυνη στο τμήμα πολιτιστικών.
Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά, ανακατασκευάστηκε από τον δήμο το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τα τουριστικά γκρουπ, που επισκέπτονται την περιοχή.
Μάλιστα, ο μάλλον ιδιόρρυθμος αυτός καλλιτέχνης δεν αρκέστηκε μόνο στο να φιλοτεχνήσει τον Πύργου του Άιφελ, αλλά κατασκεύασε, την ίδια εποχή, και το ... κάστρο των παραμυθιών, που βρίσκεται στον Αγρίλη Φιλιατρών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη. Η εικόνα του κάστρου μοιάζει να έχει "ξεπηδήσει" από άλλες εποχές, που όλοι μας- λίγο ή πολύ- έχουμε ταξιδεύσει νοερά: σε κάστρα που ζούσαν νεράιδες και ξωτικά.
Το κάστρο- μαζί με το τεράστιο άλογο που βρίσκεται στο πλάι του, που ως άλλος Δούρειος Ίππος, στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη- αλλά και οι τεράστιες επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, μαζί με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821- φτιάχτηκε «για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μάς έλεγε η γιαγιά μας». Η ιδιοκτησία του μεταβιβάστηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο «Πυρσό» το 1984.
Αν βρεθείτε στα Φιλιατρά, αξίζει να επισκεφθείτε, επίσης, τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, στη Χριστιανούπολη, που αποτελεί ένα μνημείο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημειακά συγκροτήματα της βυζαντινής περιόδου, "ίσως μάλιστα το σημαντικότερο μετά τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Λεβεντούρη.
Αποτελείται από το κτίσμα του ναού, που ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ηπειρωτικού οκταγωνικού και το Επισκοπείο και κατά τον μεσαίωνα αποτελούσε τον μητροπολιτικό ναό της μητρόπολης Χριστιανουπόλεως. Στο τέλος δε του 11ου αιώνα έγινε αρχιεπισκοπή και συνέχισε να υφίσταται έως την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους, το 1205. Ως μητρόπολη επιβίωσε έως το 1833, οπότε η έδρα της μεταφέρθηκε στην Κυπαρισσία. Μεγάλο τμήμα της ανωδομής του ναού κατέρρευσε το 1886, κατά τη διάρκεια ισχυρού σεισμού. Αναστηλωτικές εργασίες στο κωδωνοστάσιο πραγματοποιήθηκαν τη διετία 1997- 1998. Ωστόσο, οι εργασίες συνολικής αποκατάστασης και στερέωσης, σε υλοποίηση της ήδη υπάρχουσα εγκεκριμένης μελέτης, επιβάλλονται όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας, αφού η στερεότητα του Ναού θεωρείται επισφαλής.

Στα "αξίζει να δεις" του Δήμου, συμπεριλαμβάνονται τα σιντριβάνια της πόλης, στην κεντρική πλατεία και σ' αυτήν του Αγίου Ανδρέα, φιλοτεχνημένα από Φλωρεντινούς τεχνίτες γύρω στο 1800, τους παραθαλάσσιους οικισμούς Αγίας Κυριακής, Αγρίλη και Λιμενάρι- διέξοδο των Φιλιατρών προς τη θάλασσα και την οργανωμένη παραλία του Στομίου- όπως και την αμμώδη παραλία του Λαγκουβάρδου, η οποία προσφέρεται και για σέρφινγκ.

Η Ιστορία του Δήμου Φιλιατρών

Η πόλη πήρε την ονομασία της, σύμφωνα με τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί, είτε από τον Φράγκο Βαρόνο Ντε Φιλιάτρ είτε λόγω των πολλών πηγαδιών (φρέαρ - πηγάδι) που υπήρχαν (από την εξέλιξη της λέξης φρέαρ - φρήαρ - φρηρ - φλητρόν - φλεατρόν - φιλιατρόν και στον πληθυντικό φιλιατρά).

Σύμφωνα δε με ιστορικά στοιχεία, στη περιοχή των Φιλιατρών υπήρχε ζωή από τη Λίθινη Εποχή. Αυτό αποδεικνύεται από τους λίθινους πελέκεις και τα εργαλεία που βρέθηκαν στον άξονα του ποταμού "Κρουνοί" και χρονολογούνται από τη συγκεκριμένη περίοδο. Κατά τη Νεολιθική Εποχή, στη περιοχή των Φιλιατρών υπήρχε οικισμός πρωτόγονων ανθρώπων. Αυτό θεμελιώνεται και από τα πολυάριθμα σπήλαια που βρίσκονται ανατολικά των Φιλιατρών. Στα αρχαία χρόνια, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπήρχε κτισμένος οικισμός με το όνομα Έρανα. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν και οι μικρότεροι οικισμοί Αρήνη, Αλίαρτος και Έρμακας (Αρμακάδια).

Η περιοχή ήταν εύφορη και πλούσια, ενώ οι κάτοικοί της πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, υπό τον βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. Το ιερό της Εράνας πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένο στον Εραναίο Ποσειδώνα. Σ' αυτόν, άλλωστε, αποδίδεται η μαρμάρινη κεφαλή ωραιότατου αγάλματος, που βρέθηκε πολύ κοντά στο ιερό. Δυστυχώς, το πολύτιμο άγαλμα χάθηκε κατά τη γερμανική κατοχή. Πάνω στα ερείπια του ιερού της Αρχαίας Εράνας, ανοικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. πεντάκλιτος παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σ' αυτήν, βρέθηκαν 345 νομίσματα που χρονολογούνται 1500 χρόνια πριν την ανοικοδόμησή της. Σήμερα, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Μετά την απελευθέρωση του 1821, οι κάτοικοι που δεν γνώριζαν την αρχαιολογική αξία των μνημείων και των ερειπίων κατέστρεψαν τα πάντα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για προσωπική τους χρήση.

Μεταξύ άλλων, τα Φιλιατρά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, αφού πολλοί Φιλιατρινοί υπήρξαν αγωνιστές, Φιλικοί (Αλ. Λουκόπουλος) και οπλαρχηγοί. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της Λενιώς Βλαστού, που με το παιδί της αγκαλιά πήδησε στο γκρεμό για να μην ατιμαστεί από τους Τουρκαλβανούς, καθώς και του Παναγή Λελώνη, που κρεμάστηκε από τους Τούρκους.

Πρώτος Δήμαρχος των Φιλιατρών διορίστηκε ο Ζαχαρίας Νικ. Πασχαλίγκος. Από τότε μέχρι το 1886, που τρομερός σεισμός κατέστρεψε τη πόλη και την ενδοχώρα της, τα Φιλιατρά γνώρισαν μεγάλη οικονομική και κοινωνική ακμή. Από τα μικρά λιμάνια της Αγίας Κυριακής και του Αγριλιού γινόταν εξαγωγή των κυριότερων προϊόντων της περιοχής: λάδια, κρασιά, σταφίδες. Το εμπόριο γινόταν απευθείας- χωρίς μεσάζοντες- με την Τεργέστη, τη Νεάπολη, το Λιβόρνο και το Λονδίνο.

Από τα Φιλιατρά ο «Μιχαήλ Άγγελος» των ΗΠΑ

Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1806-1880), που γεννήθηκε στην Ιταλία, ήταν ελληνικής καταγωγής. Η ελληνική παρουσία είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένη στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, καθώς το κοσμούν οι τοιχογραφίες του Έλληνα μετανάστη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «Μιχαήλ Άγγελος» των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε το 1806 στη Ρώμη και πέθανε στην Ουάσιγκτον το 1880.

Ο πατέρας του ήταν από τα Φιλιατρά και είχε φύγει στην Ιταλία για να γλιτώσει από τους διωγμούς των Τούρκων. Το 1849 ο Κ. Μπρουμίδης μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να ζωγραφίσει, επί 25 ολόκληρα χρόνια, τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου. Οι τοιχογραφίες του υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

ΑΠΕ

Απαντήσεις - Λύσεις Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010

Απαντήσεις στο μάθημα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010

Απαντήσεις Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Πανελλαδικές 2010

Τα θέματα Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Πανελλαδικές 2010


ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2010
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7)
ΚΕΙΜΕΝΟ
Γιώργου Ιωάννου
Στοῦ Κεμάλ τό Σπίτι
Δέν ξαναφάνηκε ἡ μαυροφορεμένη ἐκείνη γυναίκα, πού ἐρχόταν στό κατώφλι μας κάθε χρονιά, τήν ἐποχή πού γίνονται τά μοῦρα, ζητώντας μέ εὐγένεια νά τῆς δώσουμε λίγο νερό ἀπ’ τό πηγάδι τῆς αὐλῆς. Ἔμοιαζε πολύ.... κουρασμένη, διατηροῦσε ὅμως πάνω της ἴχνη μιᾶς μεγάλης ἀρχοντικῆς ὀμορφιᾶς. Καί μόνο ὁ τρόπος πού ἔπιανε τό ποτήρι, ἔφτανε γιά νά σχηματίσει κανείς τήν ἐντύπωση πώς ἡ γυναίκα αὐτή στά σίγουρα ἦταν μιά ἀρχόντισσα. Δίνοντάς μας πίσω τό ποτήρι, ποτέ δέν παρέλειπε νά μᾶς πεῖ στά τούρκικα τήν καθιερωμένη εὐχή, πού μπορεῖ νά μήν καταλαβαίναμε ἀκριβώς τά λόγια της, πιάναμε ὅμως καλά τό νόημά της: «Ὁ Θεός νά σᾶς ἀνταποδώσει τό μεγάλο καλό». Ποιό μεγάλο καλό; Ἰδέα δέν εἴχαμε.
Καθόταν ἥσυχα γιά ὥρα πολλή στό κατώφλι τῆς αὐλῆς, κι ἀντί νά κοιτάζει κατά τό δρόμο ἤ τουλάχιστο κατά τό πλαϊνό σπίτι τοῦ Κεμάλ1, αὐτή στραμμένη ἔριχνε κλεφτές ματιές πρός τό δικό μας σπίτι, παραμιλώντας σιγανά. Πότε πότε ἔκλεινε τά μάτια καί τό πρόσωπό της γινόταν μακρινό, καθώς συλλάβιζε ὀνόματα παράξενα. Ἐμεῖς, πάντως, δέν παραλείπαμε νά τῆς δίνουμε μοῦρα ἀπ’ τήν ντουτιά2, ὅπως ἄλλωστε δίναμε σ’ ὅλη τή γειτονιά καί σ’ ὅποιον περαστικό
----------
1. τό πλαϊνό σπίτι τοῦ Κεμάλ· πρόκειται για το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στεγάζεται το τουρκικό προξενείο.
2. ντουτιά· η συκομουριά ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
μᾶς ζητοῦσε. Ἡ ξένη τά ἔτρωγε σιγανά, ἀλλά μέ ζωηρή εὐχαρίστηση. Δέ μᾶς φαινόταν παράξενο πού τῆς ἄρεζαν τά μοῦρα μας τόσο πολύ. Τό δέντρο μας δέν ἦταν ἀπό τίς συνηθισμένες μουριές, ἀπ’ αὐτές πού κάνουν ἐκεῖνα τά ἄνοστα νερουλιάρικα μοῦρα. Τό δικό μας ἔκαμνε κάτι μεγάλα, ξινά σά βύσσινα, καί πολύ κόκκινα στό χρώμα. Ἦταν δέντρο παλιό καί τεράστιο, τά κλαδιά του ξεπερνοῦσαν τό δίπατο σπίτι μας. Μοναχά ἕνα κακό εἶχε· τά φύλλα του ἦταν σκληρά καί οἱ μεταξοσκώληκές μου δέν μπορούσαν νά τά φᾶνε. Ἦταν, πάντως, δέντρο φημισμένο σ’ ὅλο τό Ἰσλαχανέ3 κι ἀκόμα πιό πέρα.
Τήν πρώτη φορά πού εἶχε καθίσει ἡ ἄγνωστη γυναίκα στό κατώφλι μας, δέ σκεφτήκαμε νά τῆς προσφέρουμε μοῦρα, ὅμως σέ λίγο μᾶς ζήτησε ἡ ἴδια λέγοντας πώς ἤθελε νά φυτέψει τό σπόρο τους στόν μπαχτσέ4 της. Ἔφαγε μερικά καί τά ὑπόλοιπα τά ἔβαλε σ’ ἕνα χαρτί καί ἔφυγε καταχαρούμενη.
Τή δεύτερη φορά θά ἦταν κατά τό τριάντα ὀχτώ, δυό χρόνια, πάντως, μετά τήν πρώτη, δέν ἔβαλε μοῦρα στό χαρτί. Κάθισε καί τά ἔφαγε ἕνα ἕνα στό κατώφλι. Φαίνεται πώς ὁ σπόρος ἀπ’ τά προηγούμενα εἶχε ἀποδώσει, ἀλλά γιά νά δώσει καί μοῦρα ἔπρεπε, βέβαια, νά περάσουν χρόνια. Τό δέντρο αὐτό, ὅπως ὅλα τά δέντρα πού μεγαλώνουν σιγά, ζεῖ πολλά χρόνια καί ἀργεῖ νά καρπίσει.
Ἡ γυναίκα ξαναφάνηκε καί τόν ἑπόμενο χρόνο, λίγο πρίν ἀπ’ τόν πόλεμο. Ὅμως τή φορά αὐτή τῆς προσφέραμε νερό ἀπ’ τή βρύση. Ἀρνήθηκε νά πιεῖ τό νερό. Μόλις τό ἔφερε στό στόμα, μᾶς κοίταξε στά μάτια καί μᾶς ἔδωσε πίσω τό γεμάτο ποτήρι. Ἐπειδή τήν εἴδαμε πολύ ταραγμένη, θελήσαμε νά τῆς ἐξηγήσουμε. Ὁ σιχαμένος σπιτονοικοκύρης μας εἶχε διοχετεύσει τό βόθρο τοῦ σπιτιοῦ στό βαθύ πηγάδι. «Τώρα πού σᾶς ἔφερα τό νερό στίς κουζίνες σας, δέ σᾶς χρειάζεται τό πηγάδι», μᾶς εἶχε πεῖ. Ἡ γυναίκα βούρκωσε, δέ μᾶς ἔδωσε ὅμως καμιά ἐξήγηση γιά τήν τόση λύπη της. Γιά
----------
3. Ἰσλαχανέ· περιοχή της Θεσσαλονίκης (τουρκ. σωφρονιστήριο)
4. μπαχτσέ· περιβολάκι ΤΕΛΟΣ 2ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
νά τήν παρηγορήσουμε τῆς δώσαμε περισσότερα μοῦρα κι ἡ γιαγιά μου τῆς εἶπε κάτι πού τήν ἔκανε νά τιναχτεῖ: «Θά σοῦ
τά ἔβαζα σ’ ἕνα κουτί, ἀλλά δέ βαστᾶνε γιά μακριά». Καί πράγματι εἴχαμε ἀρχίσει κάτι νά ὑποπτευόμαστε. Τήν ἄλλη φορά εἴδαμε, πώς μόλις ἔφυγε ἀπό μᾶς, πῆγε δίπλα στοῦ Κεμάλ τό σπίτι, ὅπου τήν περίμενε μιά ὁμάδα ἀπό τούρκους προσκυνητές, πού κοντοστέκονταν στό πεζοδρόμιο. Ἐμεῖς ὥς τότε θαρρούσαμε πώς εἶναι καμιά τουρκομερίτισσα δικιά μας, ἀπ’ τίς πάμπολλες ἐκεῖνες, πού δέν ἤξεραν λέξη ἑλληνικά, μιά καί ἡ ἀνταλλαγή τῶν πληθυσμῶν εἶχε γίνει με βάση τή θρησκεία καί ὄχι τή γλώσσα. Ἡ ἀποκάλυψη αὐτή στήν ἀρχή μᾶς τάραξε. Δέ μᾶς ἔφτανε πού είχαμε δίπλα μας τοῦ Κεμάλ τό σπίτι, σά μιά διαρκῆ ὑπενθύμιση τῆς καταστροφῆς, θά εἴχαμε τώρα καί τούς τούρκους νά μπερδουκλώνονται πάλι στά πόδια μας; Καί τί ἀκριβῶς ἤθελε ἀπό μᾶς αὐτή ἡ γυναίκα; Πάνω σ’ αὐτό δέν ἀπαντήσαμε, κοιταχτήκαμε ὅμως βαθιά ὑποψιασμένοι. Καί τά ἑπόμενα λόγια μας ἔδειχναν πώς ἡ καρδιά μας ζεστάθηκε κάπως ἀπό συμπάθεια κι ἐλπίδα. Εἴχαμε κι ἐμεῖς ἀφήσει σπίτια κι ἀμπελοχώραφα ἐκεῖ κάτω.
Ἡ τουρκάλα ξαναφάνηκε λίγο μετά τόν πόλεμο. Ἐμεῖς καθόμασταν πιά σέ ἄλλο σπίτι, λίγο παραπάνω, ὅμως τήν εἴδαμε μιά μέρα νά κάθεται κατατσακισμένη στό κατώφλι τοῦ παλιοῦ σπιτιοῦ μας. Ὁ πρῶτος πού τήν εἶδε, ἦρθε μέσα καί φώναξε: «ἡ τουρκάλα!» Βγήκαμε στά παράθυρα καί τήν κοιτάζαμε μέ συγκίνηση. Παραλίγο νά τήν καλέσουμε ἀπάνω στό σπίτι ⎯τόσο μᾶς εἶχε μαλακώσει τήν καρδιά ἡ ἐπίμονη νοσταλγία της. Ὅμως αὐτή κοίταζε ἀκίνητη τήν κατάγυμνη αὐλή καί τό ἔρημο σπίτι. Μιά ἰταλιάνικη μπόμπα6 εἶχε σαρώσει τήν ντουτιά κι εἶχε ρημάξει τό καλοκαμωμένο ξυλόδετο σπίτι, χωρίς νά καταφέρει νά τό γκρεμίσει.
Δέν τήν ξανάδαμε ἀπό τότε. Ἦρθε – δέν ἦρθε, ἄγνωστο. Ἄλλωστε καί νά ’ρχότανε δέ θά ’βρισκε πιά τό κατώφλι μέ τό ἀφράτο μάρμαρο γιά νά ξαποστάσει. Τό σπίτι εἶχε ἀπό ----------
6. Μιά ἰταλιάνικη μπόμπα· αναφέρεται στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο (1940-1941)
ΤΕΛΟΣ 3ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 4ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
καιρό παραδοθεῖ σέ μιά συμμορία ἐργολάβων καί στή θέση του ὑψώθηκε μιά πολυκατοικία ἀπ’ τίς πιό φρικαλέες. Τώρα ἑτοιμάζονται νά τήν γκρεμίσουν οἱ γελοῖοι. Ποιός ξέρει τί μεγαλεπήβολο σχέδιο συνέλαβε πάλι τό πονηρό μυαλό τους.
Ἄν γίνει αὐτό, θά παραφυλάγω νύχτα μέρα, ἰδίως ὅταν τό σκάψιμο θά ἔχει φτάσει στά θεμέλια, κι ἴσως μπορέσω νά ἐμποδίσω ἤ τουλάχιστο νά καθυστερήσω τό χτίσιμο τοῦ νέου ἐξαμβλώματος7. Τήν προηγούμενη φορά εἶχε βρεθεῖ ἐκεῖ στά βάθη ἕνα θαυμάσιο ψηφιδωτό, πού ἄρχιζε ἀπ’ τό οἰκόπεδο τοῦ δικοῦ μας σπιτιοῦ καί συνεχιζόταν πρός τό σπίτι τοῦ Κεμάλ. Τό ψηφιδωτό αὐτό οἱ δασκαλεμένοι ἐργάτες τό σκεπάσανε γρήγορα γρήγορα γιά νά μήν τούς σταματήσουν οἱ ἁρμόδιοι. Πάντως, τίς ὧρες πού τό ἔβλεπε τό φῶς τοῦ ἥλιου, γίνονταν διάφορα σχόλια ἀπ’ τήν ἔκθαμβη γειτονιά. Ὅλοι μιλούσανε γιά τήν ὀμορφιά καί τήν παλιά δόξα, μά ἀνάμεσα στά δυνατά λόγια καί τίς φωνές, ἄκουσα μιά γριά νά σιγολέει: «Στό σπίτι αὐτό καθόταν ἕνας μπέης, πού εἶχε μιά κόρη σάν τά κρύα τά νερά. Κυλιόταν κάτω, ὅταν φεύγανε, φιλοῦσε τό κατώφλι. Τέτοιο σπαραγμό δέν ματαεῖδα».
----------
7. ἐξάμβλωμα· έκτρωμα, κάθε τι το τερατώδες ή κακότεχνο
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Α1. Ο Γ. Ιωάννου αντλεί τα θέματά του κυρίως από τα παιδικά του χρόνια, τον κόσμο της προσφυγιάς, τον πόλεμο, τη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων. Για καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις να γράψετε ένα αντίστοιχο παράδειγμα μέσα από το κείμενο.
Μονάδες 15
Β1.α) Ο Αναστάσης Βιστωνίτης παρατηρεί ότι στα πεζογραφήματα του Γ. Ιωάννου «ο αφηγητής είναι η κυρίαρχη ατομική συνείδηση». Να αναφέρετε δύο στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν την άποψη αυτή, καθώς και ένα παράδειγμα μέσα από το κείμενο, για καθένα από αυτά. (Μονάδες 8)
ΤΕΛΟΣ 4ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 5ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
β) Να επισημάνετε στο κείμενο τα τρία βασικά χρονικά επίπεδα πάνω στα οποία οργανώνεται η αφήγηση και να τα σχολιάσετε συνοπτικά με αναφορές στο κείμενο. (Μονάδες 12)
Μονάδες 20
Β2.α) Να ερμηνεύσετε το νόημα των μεταφορών: κλεφτές ματιές (§ 2η), κάθεται κατατσακισμένη στο κατώφλι (§ 6η), είχε μαλακώσει την καρδιά (§ 6η), κατάγυμνη αυλή (§ 6η), αφράτο μάρμαρο (§ 7η). (Μονάδες 10)
β) Στην 7η παράγραφο: «Δεν την ξανάδαμε από τότε ... μυαλό τους», να εντοπίσετε την ειρωνεία του αφηγητή και να σχολιάσετε σύντομα τη σκοπιμότητά της. (Μονάδες 10)
Μονάδες 20
Γ1.α) Σε κάθε επίσκεψή της στο σπίτι η γυναίκα παραμένει στο κατώφλι της αυλής. Να εξηγήσετε σε μία παράγραφο τους λόγους της παραμονής της στο συγκεκριμένο χώρο. (Μονάδες 12)
β) « ἀνάμεσα στά δυνατά λόγια καί τίς φωνές, ἄκουσα μιά γριά νά σιγολέει: “Στό σπίτι αὐτό καθόταν ἕνας μπέης, πού εἶχε μιά κόρη σάν τά κρύα τά νερά. Κυλιόταν κάτω, ὅταν φεύγανε, φιλοῦσε τό κατώφλι. Τέτοιο σπαραγμό δέν ματαεῖδα”»: Να σχολιάσετε σε μία παράγραφο το περιεχόμενο του ανωτέρω αποσπάσματος. (Μονάδες 13)
Μονάδες 25
Δ1. Να συγκρίνετε, ως προς το περιεχόμενο, το πεζογράφημα του Γ. Ιωάννου «Στοῦ Κεμάλ τό Σπίτι» με το απόσπασμα που ακολουθεί από την «Ἀπογραφή ζημιῶν» του ίδιου συγγραφέα.
Μονάδες 20
Δίπλα στό «Ἀκρόπολις» καί μέχρι τήν ὁδό Πλάτωνος ἦταν στή σειρά σπίτια μικρά καί παμπάλαια, ὅπου μέχρι καί τήν Κατοχή κατοικούσανε οἰκογένειες Ἑβραίων. Αὐτά, μέ τό ξενοδοχεῖο μαζί, σχημάτιζαν τή βορινή πλευρά τῆς πλατείας, πού σήμερα ὀνομάζεται «Μακεδονομάχων». Τά Σάββατα ΤΕΛΟΣ 5ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 6ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
γριές Ἑβραίισες, μέ τίς πατροπαράδοτες ἀτλαζένιες1 φορεσιές τῆς Καστίλλιας, στεκόντουσαν στίς ἐξώπορτες μέ σταυρωμένα τά χέρια, γιά νάπεράσει ἥσυχα καί ἀναμάρτητα ἡ ἅγια ἀργία2. Τά σπίτια αὐτά, ἄν δέν εἶχαν προλάβει νά τά κατεδαφίσουν οἱ ἐργολάβοι, θά τά κατεδάφιζαν τώρα ὁπωσδήποτε οἱ στρατιωτικές μπουλντόζες, σέ συνεργασία, βέβαια, μέ τούς πολιτικούς μηχανικούς καί τούς ἄλλους σπουδαίους, πού δέν ξέρω τί νά πῶ, ἀλλά σάν πολύ εὔκολα, προκειμένου γιά παλαιά σπίτια, σημειώνουν τήν ἔνδειξη «κατεδαφιστέον». Θαρρεῖς καί τό θεωροῦν ὅλοι τους εὐκαιρία νά ἐξωραΐσουν τήν πόλη κατά τά γοῦστα τους καί τά πρότυπά τους, ἀπαλλάσσοντάς την ἀπό τίς ἐνοχλητικές αὐτές παλιατσαρίες3, πού πλαισιώνουν, καί πολύ ταιριαχτά μάλιστα, τά βυζαντινά μνημεῖα καί τούς χώρους τῆς παλαιᾶς ζωῆς. Ἔτσι σαρώθηκε σιγά σιγά, ἀπό χρόνια, ὅλη ἡ παλιά γειτονιά ἡ γύρω ἀπό τή Ροτόντα, δηλαδή ἡ παλιά ἑλληνική συνοικία τῆς Καμάρας, αὐτή πού ἔδινε τόν τόνο καί τά ἐπιχειρήματα, καί ἀφέθηκε ὁ τόπος ἐλεύθερος γιά νά φωτογραφίζουν οἱ τουρίστες μέ ἄνεση τή Ροτόντα.
(Γιώργου Ιωάννου, «Ἀπογραφή ζημιῶν», από τη συλλογή Το δικό μας αίμα, 1980)
----------
1. ατλαζένιες: γυαλιστερές
2. άγια αργία: εννοεί την ημέρα του Σαββάτου, ημέρα αργίας για τους Εβραίους
3. παλιατσαρίες: σύνολα παλαιών, φθαρμένων ή και άχρηστων αντικειμένων
ΤΕΛΟΣ 6ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΑΡΧΗ 7ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
1. Στο τετράδιο να γράψετε μόνον τα προκαταρκτικά (ημερομηνία, εξεταζόμενο μάθημα, κατεύθυνση). Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο.
2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων, αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Καμιά άλλη σημείωση δεν επιτρέπεται να γράψετε.
Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα.
4. Να γράψετε τις απαντήσεις σας μόνον με μπλε ή μόνον με μαύρο στυλό διαρκείας και μόνον ανεξίτηλης μελάνης.
5. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
6. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.
7. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.00 π.μ.
KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ
ΤΕΛΟΣ 7ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Τα θέματα Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010

Απαντήσεις Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Πανελλαδικές 2010
 

Διπλή δολοφονία στο Ηράκλειο Κρήτης

Νεκροί, με τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντοπίστηκαν αργά απόψε δύο άνθρωποι σε εξοχική κατοικία έξω από την Κόξαρη του Δήμου Γουβών στην Κρήτη. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, 55 χρόνων, και μια αλλοδαπή γυναίκα.
Ο 55χρονος βρέθηκε στο ισόγειο του σπιτιού δεμένος από το χέρι σε σώμα του καλοριφέρ, με τραύμα στο κεφάλι, ενώ η γυναίκα στον επάνω όροφο της μεζονέτας.
Σύμφωνα με την αστυνομία και τα δυο θύματα είχαν... δεχθεί βολή από το ίδιο όπλο, το οποίο φέρεται να ανήκει στο 55χρονο, όπως επιβεβαίωσαν οι οικείοι του.

Πηγή: naftemporiki.gr (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

Πρώτα έκρυψε (και συνεχίζει να κρύβει) την δημοσκόπηση στην οποία περίπου το 60% των δημάρχων όλης της χώρας εκφράζονταν θετικά για τον «Καλλικράτη»*. Και τώρα, στην ουσία καταργεί το συνέδριο, καλώντας χωρίς απόφαση διοικητικού συμβουλίου την, μικρότερη σε μέγεθος και γι’ αυτό ελεγχόμενη, γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ (συμμετέχουν 500 εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων) να πει «όχι» στον «Καλλικράτη» .
Μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά το…σόου μπροστά στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά την Δευτέρα, όπου του ζήτησε βοήθεια στον αγώνα κατά του «Καλλικράτη» , προκειμένου να «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του για το δήμο της Αθήνας, οδηγεί σε ρήξη πλειοψηφία και μειοψηφία στην ΚΕΔΚΕ.

Να σημειωθεί ότι στην άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη το βράδυ , δηλαδή, μία ημέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή , ο κ. Κακλαμάνης είχε για μια ακόμη φορά εμφανιστεί συζητήσιμος, ιδιαίτερα όταν ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, μετά την συνδιάσκεψη της Δευτέρας ο "κύβος (της ρήξης) ερίφθη".

Αποχωρεί το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου που θα προηγηθεί της γενικής συνέλευσης, πρόκειται μέσω του επικεφαλής του δήμαρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση, να κάνει λόγο για προσχηματικές διαφωνίες και δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο, οι οποίες επιχειρείται να αποτελέσουν άλλοθι για μια προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό στόχο της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα τα στελέχη του θα καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος χωρίς προηγούμενη απόφαση διοικητικού συμβουλίου συγκάλεσε γενική συνέλευση και θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, προκειμένου να μην την νομιμοποιήσουν. Επιπλέον θα δηλώσουν ότι θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του, και θα αγωνιστούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν για την επιτυχή εφαρμογή του, γιατί «αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και αυτό επιβάλλει η σημερινή ελληνική δημοσιονομική, πολιτική και αναπτυξιακή μας πραγματικότητα. Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία του Λαού και της χώρας.»

Παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ που έκανε δεκτές το υπουργείο

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ήδη στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έκανε δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ όπως:

- Την αύξηση των δημοτικών συμβούλων από 25 σε 27

- Την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων κατά έναν

- Την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων στους δήμους των μητροπολιτικών πολεοδομικών συγκροτημάτων στο θέμα της κατασκευής σχολικών κτιρίων

- Την άσκηση της προεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τον δήμαρχο ή οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο

- Την παροχή πλειοψηφίας (60-40) στους δήμους έναντι των περιφερειών στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ)

- Την αποδοχή πολλών προτάσεων στο χωροταξικό όπως για τους δήμους Μακεδνών στην Καστοριά, Βελβενδού στην Κοζάνη, Νεάπολη και Συκεών στην Θεσσαλονίκη, μείωση των δήμων στο νομό Ηρακλείου κλπ
www.aftodioikisi.gr
Related Posts with Thumbnails