«Παγώνει» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι το Φεβρουάριο του 2009, την κατάθεση αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο, έως ότου δηλαδή εκπονηθεί, από την Αρχή και τον ΔΕΣΜΗΕ, αναλυτική μελέτη, που θα προσδιορίζει τη δυνατότητα απορρόφησης αιολικής ισχύος από το δίκτυο της συγκεκριμένης περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ ξεμπλοκάρει την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων (ισχύς κάτω των 150 κιλοβάτ, τα οποία εξαιρούνται αδειοδότησης), στην Κρήτη, καθώς ολοκλήρωσε την αξιολόγηση 1.300 αιτήσεων, συνολικής ισχύος 105 μεγαβάτ. Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία αναμένονταν εδώ και καιρό, ενώ, σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, η αντίστοιχη διαδικασία για τα μη διασυνδεμένα νησιά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ειδικότερα και σε οτι αφορά τα αιολικά της Πελοποννήσου, η ΡΑΕ αποφάσισε να μη δέχεται άλλες αιτήσεις για εγκατάσταση νέων αιολικών ή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών, με δεδομένο ότι, μέχρι στιγμής, οι άδειες που έχουν χορηγηθεί και οι αιτήσεις που εκκρεμούν ξεπερνούν τα 5.000 μεγαβάτ.
Σημειώνεται ότι, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΕΣΜΗΕ, οι οποίες στηρίζονται στις δυνατότητες του υφιστάμενου δικτύου, το οποίο δεν περιλαμβάνει γραμμές των 400 Κιλοβόλτ, προβλέπεται ότι μπορούν να συνδεθούν αιολικά πάρκα μέχρι το όριο των 1.100 μεγαβάτ.
Ωστόσο, μετά από συμφωνία της ΡΑΕ με το ΔΕΣΜΗΕ, πρόκειται να εκπονηθεί, από τον δεύτερο, αναλυτική μελέτη για τον προσδιορισμό της δυνατότητας απορρόφησης αιολικής ισχύος στην Πελοπόννησο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, όπως υφιστάμενη υποδομή συστήματος και μελλοντικές επεκτάσεις - ενισχύσεις, μελλοντική εγκατάσταση θερμικών μονάδων, δυνατότητα περικοπών παραγόμενης ισχύος από αιολικά πάρκα μέχρι ορίου που αυτές δεν θα επηρεάζουν την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.
Η μελέτη αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, θα προσδιορίσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τις δυνατότητες του δικτύου της Πελοποννήσου να απορροφήσει αιολική ενέργεια.
Ο λόγος είναι ότι έχει καταστεί πλέον ορατή η προοπτική κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ισχύος 800 μεγαβάτ, της μονάδας 400 μεγαβάτ Μυτιληναίου - Μότορ Οϊλ στους Αγίους Θεοδώρους και υλοποίησης έργων αναβάθμισης στην υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά εφικτή την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων αιολικής ενέργειας, χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία του δικτύου.
Εξαιρέσεις
Σε ό,τι αφορά τα μκρά φωτοβολταϊκά της Κρήτης, η ΡΑΕ προχώρησε στη χορήγηση 1.300 αδειών εξαίρεσης για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων με ισχύ μικρότερη των 150 κιλοβάτ ανά φωτοβολταϊκό.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τοπικούς φορείς της περιφέρειας, ώστε να τους ενημερώσει για τον οικολογικό χαρακτήρα των φωτοβολταϊκών μονάδων και έτσι να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επενδυτές στην εγκατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά δε στα υπόλοιπα, μη διασυνδεμένα νησιά, η ΡΑΕ υπολογίζει ότι οι αιτήσεις για μικρά φωτοβολταίκά, τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας, θα εξεταστούν και θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
πηγη:naftemporiki.gr (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου