Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών

"Tο ξύλο, όπως και η χρήση βίας γενικότερα, δεν κάνει καλό στα παιδιά. Βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, δεν τα συνετίζει πραγματικά, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα μαθαίνει να χρησιμοποιούν και αυτά τη βία για να επιβληθούν και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους".
Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στο φετινό μήνυμα του «Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά», με αφορμή την 30η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Το μήνυμα αυτό θα .....ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες στα σχολεία όλης της χώρας, και θα αναρτηθεί σε χώρους εκπαίδευσης, προνοιακές υπηρεσίες και κέντρα πληροφόρησης, με αποδέκτες γονείς, παιδιά και επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους.

Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, η οποία πλέον υποστηρίζεται και στη χώρα μας από ειδική νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα μέσα σωφρονισμού των παιδιών στο πλαίσιο της ανατροφής τους (ν.3500/2006 άρθρο 4) είναι στόχος των Υπουργείων, των δημοσίων φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Η συλλογική αυτή προσπάθεια, βασισμένη στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και στην Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επιδιώκει να πείσει μικρούς και μεγάλους ότι το ξύλο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και ότι προτιμότερο είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να γίνεται χωρίς βίαια μέσα, με βάση την πειθώ και τον διάλογο.

Συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επιδιώκει να μετατρέψει την ήπειρό μας σε μια ζώνη ελεύθερη από σωματική βία σε βάρος των παιδιών, το Δίκτυο καλεί όλους τους πολίτες να αναλογιστούν τα οφέλη της κοινωνίας μας από την αποφυγή της άσκησης βίας στα παιδιά και την προαγωγή του θετικού γονεϊκού ρόλου. Καλεί επίσης όλους τους φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Στις δράσεις του Δικτύου περιλαμβάνονται σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες, διακίνηση ενημερωτικών εντύπων, κυρίως του «Δεκαλόγου κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών», παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων και άλλες ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Μεταξύ αυτών πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν και να διανεμηθούν σε μικρούς και μεγάλους κάρτες με μηνύματα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών τα οποία εμπνεύστηκε, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης, ο γνωστός συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και φιλοτέχνησε η ζωγράφος Λίνα Καρανικολάου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις του Δικτύου και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, τα μηνύματα, η αφίσα του Δεκαλόγου, και, πολύ σύντομα, οι κάρτες μπορούν να αναζητηθούν στον ιστοχώρο του http://www.somatikitimoria.gr/ και στο γραφείο Συντονισμού του:

Συνήγορος του Πολίτη - Συνήγορος του Παιδιού, τηλ.: 210 7289703



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails