Διαβάστε αναλυτικά τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού για αυτό το θέμα
"Θα ήθελα εδώ να πω τα βασικά σημεία σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Ότι όπως είχαμε ανακοινώσει και την ημέρα που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31 Μαϊου, η χώρα μας μπαίνει στην ομάδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου από 1η Σεπτεμβρίου του 2010 θα υπάρχει πια η ολική απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα. Αυτό είναι κάτι που .... το παρουσιάσαμε, το αποφασίσαμε και σήμερα και επίσημα πια στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως ξέρετε έχουμε δώσει δύο μεταβατικές μόνο προθεσμίες μέχρι της 31 Μαϊου του 2011 όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης. Δηλαδή, αυτά που χαρακτηρίζονται επίσημα απ’ το νόμο κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τετραγωνικών και στα καζίνο που δεν ήταν καν στη ρύθμιση μέχρι τώρα.
Εξασφαλίζουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς πλέον με σαφήνεια λέμε στο σχέδιο νόμου ότι η δημοτική αστυνομία και οι επόπτες υγείας των νομαρχιών έχουν το βασικό ρόλο ελέγχου. Και γι’ αυτό το λόγο και στο κανονιστικό πλαίσιο που θα έχουμε για την απόδοση των προστίμων το μεγαλύτερο μέρος θα προβλέπεται ότι πηγαίνει στους δήμους για να μπορούν να στηρίξουν και αυτή τη λειτουργία, αλλά και γενικά ανάγκες δημόσιας υγείας.
Επικουρικά φυσικά και το Λιμενικό και η Ελληνική Αστυνομία. Το Λιμενικό ιδιαίτερα, γιατί όπως ξέρετε είναι σε περιοχές που δεν μπορεί να πάει η δημοτική αστυνομία, όπως είναι οι προβλήτες, τα λιμάνια ή μέσα στα πλοία. Και το ΣΕΥΥΠ πλέον θα έχει άμεσο έλεγχο για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγείας και πρόνοιας και εκεί θα είμαστε και ιδιαίτερα αυστηροί. Αλίμονο αν δεν ξεκινάμε από τα νοσοκομεία έναν τέτοιο έλεγχο. Και δευτεροβάθμιο όσον αφορά τη γενικότερη αυτή εποπτεία, και έλεγχο.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, εδώ θα ήθελα να πω δυο λόγια . Η βασική λογική είναι ότι πρώτα απ’ όλα δε μιλάμε μόνο για κατασταλτική προσέγγιση. Μιλάμε για δημόσια υγεία, για διαπαιδαγώγηση, για πρότυπα, γι’ αυτό δώσαμε και μεγάλη σημασία στο να μην υπάρχει κανένα κενό και παραθυράκια όσον αφορά τη διαφήμιση. Κάθε μορφής διαφήμιση.
Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται έλεγχοι. Γι’ αυτό ερχόμαστε εδώ και βάζουμε σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα πρόστιμα όμως για να μπορείς να τα εφαρμόσεις και να είναι αποτελεσματικά, δεν πρέπει να είναι και υπέρογκα. Οι πολύ μεγάλες προβλέψεις προστίμων στην πράξη δεν επιβάλλονται ή δεν εισπράττονται.
Άρα, λοιπόν, εδώ μπαίνουμε σε μία λογική όπου ερχόμαστε στο ήμισυ από τα προβλεπόμενα - τα λέω χονδρικά - με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Πολύ απλά, γι’ αυτόν που παραβιάζει τη νομοθεσία, θα είναι πρόστιμο από 50 μέχρι 500 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με το εάν υποτροπιάζει κάποιος και θα λαμβάνεται αυτό υπόψη. Για το άτομο, για τον καπνιστή, σε χώρο που δεν πρέπει να καπνίζει.
Όσον αφορά τα καταστήματα, τους υπευθύνους των καταστημάτων που ανέχονται μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά, θα ξεκινά από 500 και θα φτάνει μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Όπου, και εκεί θα λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει υποτροπή γύρω απ’ αυτή την παράβαση.
Και θα υπάρχει φυσικά η δυνατότητα και προβλέπεται σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες παραβίασης των υγειονομικών διατάξεων, κλείσιμο. Θα ξεκινάει από τις 10 μέρες, όχι μήνα και θα καταλήγει, σε περίπτωση που φτάσουμε στην πέμπτη υποτροπή, να μπορεί να κλείσει πλέον, να αφαιρεθεί η άδεια.
Αυτό επιμένουμε ότι με αυτό τον τρόπο είναι εφαρμόσιμο, έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά είναι και λογικό. Δηλαδή σε μια περίοδο δύσκολη, πρόστιμα τα οποία είναι πιο λογικά επιβάλλονται πιο εύκολα, εισπράττονται καλύτερα και δημιουργούν αυτό που θέλουμε: Και το διαπαιδαγωγητικό σε αυτή την πρώτη φάση πλαίσιο για την εφαρμογή των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του καπνίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου