Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΩΛΙΩΝ ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Αναρτούμε το μήνυμα που μας ήρθε από την περιοχή

"SOS SOS SOS

Ζητείται βοήθεια για τη διάσωση εννέα φωλιών χελωνών καρέτα καρέτα.Υπάρχει μία παραλία σαν πολλές άλλες. Με χλιδάτο μπιτσόμπαρο-εστιατόριο στη μία άκρη, καντίνα στην άλλη, από την πάνω μεριά ασφαλτοστρωμένο δρόμο με εστιατόρια και νεόκτιστα: μπανγκαλόουζ και ξενοδοχείο. Πριν εφτά περίπου χρόνια τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, ούτε η άσφαλτος. Η πορεία είναι γνωστή. Ο τουρισμός αναπτύσσεται και "αναπτύσσει". Μόνο που στην παραλία Λάμπες της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, κοντά στη Μεθώνη, κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο γύρω στις δέκα χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι Λάμπες δεν ανήκουν στις παραλίες που έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και δεν υπάρχει καμία μέριμνα γενικότερα. Μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας δεν το γνωρίζει καν και μία άλλη, αυτή που έχει τις επιχειρήσεις και τη γη κοντά στην παραλία, προσπαθεί να το καλύψει με το φόβο ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στην παραλία. Ο Αρχέλων Κορώνης αν και γνωρίζει την ύπαρξη των φωλιών αρνείται την οποιαδήποτε ενασχόληση του με αυτές λόγω πρακτικών κωλυμάτων και ακολουθώντας την πολιτική του Αρχέλων για τις μη προστατευόμενες παραλίες. Πέρυσι όλες οι φωλιές καταφαγώθηκαν από άγρια ζώα και από σκυλιά. Ελάχιστοι από τους λιγοστούς νεοσσούς κατάφεραν να εκκολαφθούν. Υπάρχει μαρτυρία τουλάχιστον για ένα νεοσσό που βρέθηκε να κολυμπάει σε πισίνα κοντά στην παραλία, προσελκυόμενος προφανώς από τα φώτα και το θόρυβο. Φέτος στις Λάμπες υπάρχουν ήδη εννέα φωλιές. Ο Αρχέλων ισχυρίστηκε ότι δεν δύναται να τοποθετήσει τα προστατευτικά που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων (πόσο στοιχίζουν μερικά σιδερένια πλέγματα), εθελοντών (τρία άτομα φτάνουν) και μεταφορικού μέσου (το οποίο τους προσφέρθηκε) αλλά και δεν δέχτηκε να εκπαιδεύσει άτομα που εθελοντικά θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία, ισχυριζόμενος πως ο χρόνος εκπαίδευσης είναι μακρύς και μια ελλιπής πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα (ποιά αντίθετα αποτελέσματα εφόσον οι φωλιές ούτως ή άλλως είναι καταδικασμένες!). Η έκταση της ελεύθερης παραλίας μειώνεται, η τοπική κοινωνία αγνοεί, ο σύλλογος προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα αδιαφορεί, οι παράγοντες που αποσπούν την προσοχή της χελώνας και την οδηγούν στον αφανισμό πολλαπλασιάζονται. Όποιος γνωρίζει τη διαδικασία τοποθέτησης των προστατευτικών πλεγμάτων κι επιπλέον πληροφορίες να στείλει mail σχετικά στο: liriahel@yahoo.com"

Ο Σάκης Ρουβάς και πάλι στη EUROVISION


Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Σάκης Ρουβάς στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της EUROVISION, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Μάιο του 2009. Η φετινή του συμμετοχή θα είναι η δεύτερη καθώς το 2004 είχε και πάλι εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη EUROVISION με το τραγούδι "Shake it" σε σύνθεση Νίκου Τερζή και στίχους Νεκτάριου Τυράκη. Το Shake it είχε καταλάβει την 3η θέση.

πηγη: ert.gr

Ο "ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ" ΤΟΥ ΤΕΛΟΥ ΑΓΡΑ ...


Πριν από μία εβδομάδα σχεδόν (στις 10 Ιουλίου) ο γνωστός αργόσχολος βουλαγροπαράφρων της Έδεσσας, αναζητώντας την προσοχή των ΜΜΕ, προκάλεσε ζημιές στα αγάλματα των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγγα που βρίσκονταν σε μνημείο έξω από την Έδεσσα. Η είδηση έκανε τον γύρω του ΜΜΕ και σε ερώτηση δημοσιογράφου από το zougla.gr ο Δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε ότι καταδικάζει την ενέργεια κι έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι προτομές πως αποκατάσταση και επανατοποθέτηση. Ποιος Θανάσης; Αφού οι προτομές παρέμειναν γκρεμισμένες για αρκετές μέρες, ομάδα πολιτών της περιοχής ανέλαβε την επανατοποθέτησή τους στις μαρμάρινες στήλες. Μόνο που κάποιος ανεκδιήγητος κάτοικος της περιοχής, που ελέγχεται για το Ελληνικό του φρόνημα , μάλλον αποφάσισε να κρατήσει ως αναμνηστικό (!) το κεφάλι από την προτομή του Αντώνη Μίγγα όπως ίσως θα έκανε κι ένας κομιτατζής των αρχών του 20ου αιώνα. Έτσι ενώ υπήρχε η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μνημείου ... ο Μακεδονομάχος Αντώνης Μίγγας παραμένει αποκεφαλισμένος.

Από το http://macedonia-greece.blogspot.com/

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΔΑ



Πεζοπορία στο όμορφο ποτάμι της Νέδας διοργανώνει ο δήμος Αυλώνας αυτή την Κυριακή. Είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν έχουν πάει ποτέ να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής , αλλά και σε όσους έχουν πάει να θαυμάσουν και πάλι το πανέμορφο φυσικό τοπίο, τα τρεχούμενα νερά , τους δροσερούς καταρράκτες , το φαράγγι , το στόμιο , τα κελαϊδίσματα των πουλιών και την γαλήνη που μόνο η φύση μπορεί να δώσει.

Η εκκίνηση είναι στις 9 ώρα το πρωί από την γέφυρα Πολύδωρα πάνω από τα Πλατάνια. Και επειδή έχουμε προσωπική εμπειρία συνιστούμε ανεπιφύλακτα την συμμετοχή , το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και καλά παπούτσια…….
Related Posts with Thumbnails