Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η πιο θερμή χρονιά του πλανήτη φέτος

Από το 1850

Ο φετινός χρόνος αναμένεται να καταγραφεί ως ο πιο ζεστός ή ο δεύτερος θερμότερος από τότε (1850) που υπάρχουν αρχεία θερμοκρασιών, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, και οι δεύτεροι πιο ζεστοί, με βάση τα στοιχεία των βρετανών μετεωρολόγων, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Μέχρι σήμερα, ο πιο... ζεστός χρόνος ήταν το 1998 (σύμφωνα με τη NASA ήταν το 2005), όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν εξαιτίας ενός ισχυρού ρεύματος «Ελ Νίνιο», το οποίο θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό και ασκεί αλυσιδωτές επιδράσεις στο κλίμα του πλανήτη.

Φέτος το «Ελ Νίνιο» ήταν λιγότερο ισχυρό και παράλληλα υπήρξε η επίδραση του ψυχρού ρεύματος «Λα Νίνια». Οι επιστήμονες, έτσι, ανέμεναν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του 2010 θα ήσαν χαμηλότερες από εκείνες του 1998, αλλά δεν ήσαν. Τώρα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις (και με πιθανό κάποιο στατιστικό λάθος), τα δύο χρόνια διεκδικούν με ίσους όρους τον τίτλο του πιο θερμού έτους της Γης. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στη Γενεύη θα δημοσιεύσει τη δική του πρόβλεψη και, σύμφωνα με τους επιστήμονές του, το 2010 θα είναι σίγουρα μέσα στην τριάδα των πιο θερμών ετών στην ιστορία.

Οι μέσες θερμοκρασίες της Γης σήμερα βρίσκονται περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδά τους. Το 2010 η θερμοκρασία είναι περίπου μισό βαθμό (0,5) Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και απομένουν δύο ακόμα μήνες στοιχείων για να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για φέτος.
ΑΠΕ

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού Καταγγελία για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων

Καταγγελία 

Στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτριο Κυριτσάκη, παρέπεμψε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων, που ενεργεί σε βάρος των παραγωγών.

Τέλος ο Δαλούκας από την διαιτησία

 Γιατί;

Με απόφαση της ΕΠΟ διαφράφεται ο Δαλούκας από τους πίνακες , ενω η ομοσπονδία τον παραπέμπει και στην Πειθαρχική Επιτροπή

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την υποχρεωτική μετάταξη 2000 υπαλλήλων από τις νομαρχίες στους δήμους

Αφορά περίπου 2000 υπαλλήλους 

Αρχίζουν οι διαδικασίες μετάταξης στους Δήμους, για περίπου 2.000 υπαλλήλους που σήμερα εργάζονται στις Νομαρχίες, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, μετά τη μικρή συμμετοχή στις εθελοντικές μετατάξεις.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το προσωπικό που υπηρετεί σε οργανικές μονάδες μετατάσσεται σε Δήμους στους οποίους περνούν και οι αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (π.χ. προσωπικό Πολεοδομιών). Οι υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά στο Δήμο της έδρας του νομού ή εντός των ορίων του νομού, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε... συναφείς κλάδους και ειδικότητες.

Επίσης, οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μετατάσσονται με την ίδια σχέση εργασίας στο δήμο όπου λειτουργούσαν τα ΚΕΠ, ενώ στην ίδια διαδικασία μετάταξης περιλαμβάνονται και οι δόκιμοι υπάλληλοι, καθώς ο κλάδος Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών έχει προβλεφθεί αποκλειστικά και μόνο για τη στελέχωση των ΚΕΠ και το προσωπικό αυτό δεν θα μπορεί να απασχοληθεί σε αλλότρια καθήκοντα, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο.

ΑΠΕ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Για μαθητες Α και Β τάξης Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2011.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Α' και Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, σε... τοπικό επίπεδο, θα γίνει αύριο 27/11/2010, ενώ η τελική φάση θα διεξαχθεί στις 22/01/2011, στην Αθήνα.
Η 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - όπου θα συμμετάσχουν οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα επιλεγούν - θα γίνει 17-23 Απριλίου 2011, στην Τσεχία.
Αύριο, Σάββατο 27/11/2010, στο 3ο Λύκειο Νίκαιας (Ακροπόλεως 35), από τις 10:00- 13:00, θα γίνει ο τοπικός διαγωνισμός για τα Λύκεια της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνεται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πειραιά (ΕΚΦΕ).

Παραιτείται από βουλευτής ο Γιάννης Δημαράς

Σε δήλωση του αναφέρει

«Ευχαριστώ τους συντρόφους μου, τους συναγωνιστές και τις χιλιάδες των απλών πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής. Τους κατανοώ και ακόμα πιο πολύ τους είμαι ευγνώμων για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους.
Με συγκινούν, γιατί με την ανιδιοτέλεια που τους... χαρακτηρίζει, μου ζητούν να μην παραιτηθώ από την βουλευτική μου έδρα. Όμως, θα μου επιτρέψουν να τους πώ ότι η δήλωσή μου τη νύχτα των εκλογών ισχύει.
Γνωρίζουν καλά, και τους διαβεβαιώ, ότι η προσπάθειά μας και στον περιφερειακό, αλλά και στον πολιτικό στίβο θα συνεχιστεί. Όσοι βιάστηκαν να παίξουν στον στίβο της πολιτικής αναξιοπιστίας, να βρούν τους πρωταγωνιστές αλλού. Σε αυτούς που, άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν αμέσως μετά, με θύματα τα εκατομμύρια των απλών εργαζόμενων πολιτών.
Άλλωστε, οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν ανάγκη την αξιοπιστία και το ήθος των πολιτικών. Γιατί, έτσι μόνο θα δυναμώνει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Γιατί, έτσι μόνον θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Γιατί έτσι μόνο, θα προστατεύεται η εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας δίκαια».

Το ΚΚΕ Πελοποννήσου για τις αυξήσεις στα διόδια

 Στο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα 

Το μετεκλογικό μπαράζ με τα πανάκριβα χαράτσια των διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους συνεχίζεται,
Μετά τις από 6 Σεπτέμβρη αυξήσεις ο όμιλος «Μορέας» επέβαλε νέα αύξηση κατά 35% στα υπάρχοντα διόδια (Σπαθοβουνίου και Νεστάνης) και επιπλέον ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου σταθμού είσπραξης κοντά στην Ασέα. Για τη διαδρομή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα οι οδηγοί ΙΧ υποχρεώνονται πλέον μέσα σε δύο μήνες να πληρώνουν υπερδιπλάσια τιμή στα διόδια, καθώς από 2,80 ευρώ έφτασαν στα 6,30 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 125%!
Ειδικότερα οι νέες τιμές που... πληρώνουν οι οδηγοί στην Εθνική Οδό Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα είναι οι εξής:
• Για τα δίκυκλα 1,60 ευρώ στο Σπαθοβούνι, 1,50 ευρώ στη Νεστάνη και 1,20 ευρώ στην Ασέα.
• Για τα ΙΧ 2,30 ευρώ, 2,20 ευρώ και 1,80 ευρώ, αντίστοιχα.
• Για τα οχήματα με 2 και 3 άξονες 5,90 ευρώ, 5,60 ευρώ και 4,50 ευρώ, αντίστοιχα.
• Για οχήματα με 4 άξονες και πάνω 8,20 ευρώ, 7,80 ευρώ και 6,30 ευρώ, αντίστοιχα.
Η νέα αυτή επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων έρχεται λίγο μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, της πλουτοκρατίας, που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, που καταργούν δικαιώματα της εργατικής τάξης, τις ΣΣΕ. Τα νέα χαράτσια πλήττουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους (ιδιαίτερα όσους έχουν μικρά φορτηγά), τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία. Και όχι μόνο αυτό. Συνεχώς δημιουργούν νέους σταθμούς διοδίων. Σε λίγο θα βάλουν διόδια και μέσα στην πόρτα μας.
Τα μεγάλα έργα που έγιναν και θα γίνουν, γίνονται για να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη διασύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς με τη βαλκανική, τη ρωσική και ασιατική για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.
Η εργατική τάξη της χώρας μας πληρώνει τριπλά. Πληρώνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων που γίνονται από ιδιώτες με τη σύμπραξη του κράτους. Ξαναπληρώνει με την αντιλαϊκή φορολογία. Πληρώνει πάλι διόδια για να τα χρησιμοποιεί.
Πληρώνει ο ελληνικός λαός πανάκριβα την κατασκευή τους και τη χρήση τους, ενώ οι μεγαλοκατασκευαστές θα απολαμβάνουν εγγυημένη ετήσια κερδοφορία για πολλά χρόνια. Είναι πρόκληση οι επιδοτήσεις που έδωσαν και δίνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ.
Δυναμώνουμε την πάλη
• Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, από τα όλο και περισσότερα πρόσθετα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να τελειώσει. Να καταργηθούν όλα τα διόδια - Συγκοινωνίες υπέρ του λαού.
• Εργα και υποδομές, που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
• Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
• Κατάργηση όλων των διοδίων και όλοι οι οδηγοί να κυκλοφορούν ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους.

202.025 οι αμειβόμενοι μέσω ΕΑΠ

5.536 που δεν έχουν απογραφή 

Οι αμειβόμενοι που πληρώνονται σήμερα μέσω της ΕΑΠ είναι 202.025
· Από αυτούς οι 5.536 δεν έχουν απογραφεί (2,7%). Σημειώνεται πως θα δοθεί ευκαιρία σε όσους δικαιολογήσουν το γεγονός της μη απογραφής τους, να απογραφούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Α.Π. θα σταματήσει την καταβολή της μισθοδοσίας τους....

Για τις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν καταβληθεί αμοιβές και αποζημιώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει την επιστροφή των αναλογούντων ποσών και θα κινήσει κάθε σχετική διοικητική έρευνα και νομική διαδικασία.

Νεκρός 36 χρονος κυνηγός στα Γρεβενά

Από λάθος τον πυροβόλησε άλλος κυνηγός 

Τραγικό θάνατο για 36χρονο κυνηγό στα Γρεβενά που τον πυροβόλησε άλλος κυνηγός, περνώντας τον για θήραμα κατά την διάρκεια του κυνηγιού

Σταματά την καθημερινή του έκδοση "Το Βήμα"

Πλέον μόνο κάθε Κυριακή

Το τελευταίο φύλλο της καθημερινης έκδοσης της εφημερίδας "Το Βήμα" κυκλοφορεί σήμερα, καθώς αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας του και πλέον η εφημερίδα θα βγαίνει μόνο κάθε Κυριακή. Ενώ όπως αναφέρει η ίδια η εφημερίδα θα συνεχιστεί η ηλεκτρονική του έκδοση.

Πίπη η Φακιδομύτη το logo της Google

65 Χρόνια από την δημιουργία της 

Η Πίπη η Φακιδομύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.
Τα πρώτα τρία βιβλία-επεισόδια της Πίπης της Φακιδομύτης κυκλοφόρησαν την περίοδο 1945-1948 και το 1969-1975 κυκλοφόρησαν άλλα έξι. Δύο επιπλέον ιστορίες της Πίπης εκδόθηκαν το 1979 και το 2000. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες.
Related Posts with Thumbnails