Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην σήραγγα Ραψψομάτη

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στον αυτοκινητοδρόμο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και στον κλάδο Λεύκτρου – Σπάρτης, εντός της σήραγγας Ραψομμάτη, λόγω έργων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν στις ημέρες από 10 Μαΐου έως 21 Μαΐου (16:00), και από 25 Μαΐου (12:00) μέχρι 29 Μαΐου (20:00), λόγω κατασκευής αγωγού απορροής.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, θα παραμείνει κλειστή η... αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας εντός της σήραγγας Ραψομμάτη, στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Σημαντική μείωση στο έλλειμα του προϋπολογισμού

Μείωση κατά 28,4% εμφάνισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 10,7 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009. Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 15 δισ. ευρω από 14,3 δισ. ευρω πέρυσι, ενώ οι δαπάνες του υποχώρησαν στα 19,6 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ πέρυσι.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι η... βελτίωση του ελλείμματος αντανακλά τόσο την άνοδο των εσόδων κατά 5%, κυρίως όμως την μείωση των δαπανών κατά 10,5%.

Συνέλαβαν καθηγήτρια στα Χανιά για πορνεία

Σοκ στην εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων έχει προκαλέσει η σύλληψη για πορνεία 47χρονης καθηγήτριας. Σύμφωνα με όσα της αποδίδονται από την Αστυνομία, το πρωί η εκπαιδευτικός υπηρετούσε σε δημόσιο Λύκειο της πόλης και τις απογευματινές ώρες συνευρισκόταν ερωτικά έναντι αμοιβής. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων είχαν πληροφορίες ότι η 47χρονη κανόνιζε τα ραντεβού της μέσω του κινητού της τηλεφώνου. Αστυνομικός της Υπηρεσίας προσποιήθηκε τον πελάτη και συμφώνησε να συναντηθεί μαζί της. Το ραντεβού κανονίστηκε σε περιοχή εκτός της πόλης των Χανίων και η... αμοιβή της ήταν 20 ευρώ. Ο αστυνομικός την πλήρωσε με προσημειωμένο χαρτονόμισμα και αμέσως μετά της αποκάλυψε την ταυτότητά του και τη συνέλαβε. Η είδηση της σύλληψής της για το συγκεκριμένο αδίκημα ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για τους συναδέλφους της, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η 47χρονη εκπαιδευτικός λειτουργούσε έτσι στην ιδιωτική της ζωή.

ethnos.gr

Αναλυτικά ολες οι αλλαγές - ανατροπές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1. Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία, με στόχο για όσους προσληφθούν από το 2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Επίσης, θα ισχύσουν και νέοι συντελεστές αναπλήρωσης. Στο μνημόνιο αναφέρεται πως ο μέσος συντελεστής δεν θα ξεπερνά το 1,2%, όταν σήμερα είναι 2%. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ξεπερνούν το 2% για τα έτη ασφάλισης από τα 37 έως τα 40.
Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα, και για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2018 (ή 2015) και μετά, η σύνταξη θα υπολογίζεται με.... ένα μικτό σύστημα. Το πρώτο κομμάτι θα αφορά στα έτη ασφάλισης από την αρχή του εργάσιμου βίου και μέχρι τις 31/12/2012, και θα υπολογίζεται με το ισχύον σήμερα, σύστημα. Το δεύτερο θα αφορά στα έτη ασφάλισης από την 1/1/2013 και μετά και θα υπολογίζεται βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, για το σύνολο των ετών αυτών. Το τρίτο, θα αφορά στη βασική σύνταξη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η βασική σύνταξη για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, θα υπολογίζεται επίσης αναλογικά, με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2003 και εφεξής, προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης.

2. Προβλέπεται μείωση των ποσοστού αναπλήρωσης, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία και πρώην ΤΕΒΕ, που θα συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2018. Αναλυτικά, όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μέχρι τις 31/12/2017, ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά, θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, παρ’ ότι στα συγκεκριμένα ταμεία για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν ποσοστά ακόμη και 3,5%.

3. Από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα θεσπιστεί Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ο νέος ΛΑΦΚΑ δηλαδή, που θα παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για ποσά μέχρι 1.400 ευρώ δεν θα υπάρχει παρακράτηση. Από 1.401 μέχρι 2.000 η εισφορά αναμένεται να καθοριστεί στο 3%, στο 5% θα φθάσει για συντάξεις μέχρι 2.500 ευρώ, από 2.501 έως 3.000 θα παρακρατείται εισφορά της τάξης του 7%, ενώ για πάνω των 3.000 συντάξεις, η παρακράτηση θα είναι της τάξης του 9%.

4. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, ώστε η συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης να πάει στο 60ο έτος. Το μέτρο αυτό θα αφορά στο Δημόσιο, καθώς αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά. Το πιθανότερο είναι, οι αυξήσεις στο όριο ηλικίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν από το 2011.

5. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζονται ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2021, κατά 1/3 του μέσου όρου μεταβολής του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών.

6. Μέχρι το τέλος του 2017, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην εργασία τους και μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους ηλικίας τους, θα λαμβάνουν πριμ της τάξης του 3,5% για κάθε επιπλέον έτος παραμονής. Μετά το 2018 το πριμ καταργείται.

7. Θα αναστέλλεται η σύνταξη σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου αλλά και σε στρατιωτικούς – ένστολους που εργάζονται, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τα 55, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

8. Καταργείται η συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων (διατηρείται το δικαίωμα για όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη) ενώ μπαίνουν περιορισμοί στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου.

9. Οι επικουρικές συντάξεις μπορεί να μειωθούν ακόμη και κάτω από το 20% των συντάξιμων αποδοχών, με υπουργικές αποφάσεις και μετά από αναλογιστικές μελέτες.

10. Από το 2011 θα υπάρξει δραματική περικοπή (κατά 90%) της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι οι αλλαγές θα αφορούν τους νεοπροσληφθέντες.

11. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν από το 2013 και μετά, εντάσσονται στο ΙΚΑ, ενώ μέχρι το τέλος του 2017, τα ταμεία θα πρέπει να έχουν μείνει τρία. Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

Της Ρούλας Σαλούρου από το capital.gr

Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης

Oι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών του Ecofin την Κυριακή κατέληξαν μετά από πολλές διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.
Έτσι οι 27 συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο μηχανισμός αυτός θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Κομισιόν σε όποια χώρα της ευρωζώνης κινδυνεύει με χρεοκοπία, ενώ... τα κράτη μέλη του ευρώ θα προσφέρουν 440 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, ορίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα φτάνει έως και τα 250 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν από κοινού την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση στη χρηματοοικονομική κρίση, ώστε να προστατευθεί το ευρώ από τους κερδοσκόπους, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισαν και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αγορά κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων.

Τέλος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Κυριακή τη χορήγηση δανείου, ύψους 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

star.gr

Απεργία σήμερα και αύριο στα Φαρμακεία

48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα κλειστά επαγγέλματα.

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός ....

Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός στον τελικό του final 4 της Ευρωλίγκας και έχασε με σκορ 86-68. Οι ερυθρόλευκοι από την άλλη δεν κατάφεραν να πιάσουν απόδοση στο μάξιμουμ και έτσι ήρθε η ήττα στον μεγάλο τελικό ...
Related Posts with Thumbnails