Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Στα 110 δισ. ευρώ το πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα

Την παροχή πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών συμφώνησε το Eurogroup κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, από το συνολικό ποσό, τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Συμπλήρωσε πάντως πως αν και το ποσό των 110 δισ. ευρώ είναι το τελικό θα προβλεφθεί και... κάποιο ποσό (χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του) με τη μορφή του αποθεματικού για την περίπτωση εκείνη που ενδέχεται να ανακύψουν τυχόν προβλήματα.

Ο Juncker επεσήμανε επίσης θα υπάρξει έκακτη συνάντηση των αρχηγών-κρατών της ζώνης του ευρώ στις 7 Μαΐου τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση που έλαβε το Eurogroup θεωρείται πλέον δεδομένη.

Επιπλέον, ανέφερε πως το πρώτο μέρος του πακέτου, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί πριν από τις 19 Μαΐου.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΔΝΤ χαρακτήρισαν το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης ως "ένα πολύ δυνατό, πολύ αξιόπιστο και καλά υποστηριζόμενο πακέτο". Τόνισαν, παράλληλα, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε συζητήθηκε ούτε πρόκειται να συζητηθεί ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σερβάας Ντερούζ και ο διευθυντής στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πουλ Τόμσεν είπαν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας "αρκετά κάτω" από το 3% του ΑΕΠ -από το 13,6% του ΑΕΠ στο οποίο κυμαίνεται σήμερα- αλλά προειδοποίησαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει βαρύ τίμημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα και για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές.

Ο Πουλ Τόμσεν είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα με ισχυρά μέτρα, από τις αρχές του χρόνου και "πριν έλθει εδώ το ΔΝΤ".

Αυτό ήταν μια "στιγμή ορόσημο" για την Ελλάδα, είπε ο Πουλ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι "όταν ήλθαμε, η κυβέρνηση έβαλε το πακέτο, μπροστά μας, στο τραπέζι". Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, είπε ότι "ποτέ δεν μπήκε κάτι τέτοιο στο τραπέζι" και ούτε πρόκειται να μπει.

"Ποτέ δεν το πρότεινε το ΔΝΤ. Ποτέ δεν συζητήθηκε", τόνισε ο Πουλ Τόμσεν.

Σε ερώτηση για το "μηχανισμό" εκταμίευσης των κεφαλαίων στήριξης της Ελλάδας, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα υπάρξει μια αρχική ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία θα ακολουθηθεί από τριμηνιαίες εκταμιεύσεις, με στενή παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης και επιδόσεων του προγράμματος.

Σε άλλη ερώτηση, ο Σερβάας Ντερούζ είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη για "διορθωτικά μέτρα", αυτά θα ληφθούν.

Ο Πουλ Τόμσεν δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει "θετική αντίδραση των αγορών" καθώς θα βλέπουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και προέβη στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική, βιώσιμη μείωση των spreads.

capital.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 2-1

Με σκορ 2-1 επικράτησε ο Ολυμπιακός της ΑΕΚ στο Καραΐσκάκη στην 2η αγωνιστική των play off. ενώ 4-1 ήταν το σκορ στα δοκάρια. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα δημιουργώντας ευκαιρίες , πετυχαίνοντας μάλιστα το 1-0 μόλις στο 10' , από εκεί και πέρα η ΑΕΚ στο 22 ισοφάρισε με τον Τζιμπούρ με πέναλτι που κέρδισε ο Καφές το οποίο όμως δεν ήταν. Στο 43' ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι κεφάλι στο σκορ με τον Μαρέσκα. Ενώ στο .... 85' η ΑΕΚ πέτυχε γκολ το οποίο ακύρωσε ο απίστευτος διαιτητής δίνοντας επιθετικό φάουλ υπέρ του Νικοπολίδη που δεν ήταν.
Πλέον με την νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έρχεται πιο κοντά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης ενώ η ΑΕΚ απομακρύνεται σημαντικά

Τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών πριν αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα ληφθεί απόφαση για το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι τα εξής:
Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα.... επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε «πολύ κερδοφόρες» επιχειρήσεις.
Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο).
Νέες αυξήσεις 10% σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Νέα πραγματικότητα στο Ασφαλιστικό

Η συμφωνία διαμορφώνει και μία νέα πραγματικότητα και για το ασφαλιστικό σύστημα, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταχύτερη εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων. Επιγραμματικά:

Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Βαθύτερη ύφεση, κολοσσιαία προσαρμογή

Το συνολικό ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου φτάνει στο κολοσσιαίο ύψος των 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία. Όπως είπε, στο δίλημμα «κατάρρευση ή σωτηρία», η κυβέρνηση «προφανώς επέλεξε να σώσει τη χώρα».

Με την αναμενόμενη έγκριση του προγράμματος, η χώρα μας θα λάβει «το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ σε χώρα που βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση». Το ποσό αυτό «θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που χρειάζεται η Ελλάδα για τα τρία επόμενα χρόνια».

Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ομαλή εξέλιξή του είναι προϋπόθεση για τη ροή των εκταμιεύσεων της βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2013, επιπλέον αυτής που έχει ενταχθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του 2010.

Αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η ύφεση για το 2010 προβλέπεται βαθύτερη, στο 4%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από το 2011.

Για το 2010 στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά πέντε και πλέον μονάδες. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για φέτος φτάνει στο 9% του ΑΕΠ...

Το 2011 η δημοσιονομική προσπάθεια αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, το 2012 και το 2013 από 2% του ΑΕΠ.

Στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρεθεί φέτος στο 8% και να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.

Το χρέος, λόγω της δυναμικής που έχει, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 140% του ΑΕΠ. Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014.

Για να συμβεί το τελευταίο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατά 7 μονάδες ΑΕΠ έως το 2013 και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 4 μονάδες ΑΕΠ έως τότε.

Αλλα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα

Στο πλαίσιο του τεράστιου, όσο και φιλόδοξου, αυτού προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

Φόροι και άδειες σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια
Πράσινα τέλη
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ
Φορολόγηση των αποδοχών σε είδος
Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ μέσω του «Καλλικράτη»
Ενιαία αρχή πληρωμών και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα
Δημοσιοποίηση των στοιχείων (έσοδα-δαπάνες) της γενικής κυβέρνησης
Αλλαγές στη φορολογική διοίκησης και στους μηχανισμούς είσπραξης
Απλοποίηση δια τις διαδικασίες έναρξης και αδειοδότησης επιχειρήσεων
Εφαρμογή οδηγίας για τις υπηρεσίες
Εξυγίανση του ΟΣΕ
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ενίσχυση της ΡΑΕ
Αύξηση απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων
Το νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα, και προσηρτημένες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως το τέλος της εβδομάδας.

πηγη in.gr

"Μεγάλες θυσίες ή καταστροφή". Ανακοινώνονται τα επώδυνα μέτρα , δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας

Οι συμπολίτες μας θα υποστούν μεγάλες θυσίες, αλλά o εναλλακτικός δρόμος θα είναι η καταστροφή, δήλωσε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο που κλήθηκε να εγκρίνει τα νέα επώδυνα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «μεγάλο ασθενή». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα.... ζητήσει την περικοπή των δώρων των βουλευτών.

«Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του λίγο πριν την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Σήμερα επικυρώνουμε μία συμφωνία», την οποία ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως ένα «χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος πακέτο στήριξης, για μία χωρίς προηγούμενο προσπάθεια εκ μέρους των Ελλήνων».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όσους του μιλούν για πολιτικό κόστος, ότι «θα μείνεις μία θητεία», ή ότι τα μέτρα δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, απάντησε, έχει πάντοτε στο επίκεντρο το συμφέρον της πατρίδας.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι «δεν ήταν επιλογή μας» τα μέτρα, τονίζοντας ότι «η οικονομική πραγματικότητα μας υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις», για θυσίες «σκληρές αλλά αναγκαίες» για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος των 300 δισ. ευρώ.

Οι θυσίες αυτές, πρόσθεσε, δίνουν ανάσα και χρόνο χρόνιο για τις ιστορικές αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο. Χαρακτήρισε δε αυτονόητη την οργή των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν «αμαρτίες άλλων».

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών ότι στο «εξαιρετικά στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο» που βρεθήκαμε δεν θίγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι ο δημόσιος τομέας, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι προσπάθεια έγινε για «να διαφυλάξουμε ότι οι επιπτώσεις για τους πλέον αδύνατους θα είναι οι μικρότερες δυνατές».

Προανήγγειλε επίσης ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, να συμμετάσχουν στα βάρη οι βουλευτές και να παραιτηθούν των δώρων τους. Παράλληλα έχει δώσει, όπως ανακοίνωσε, εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου.

Η «κόκκινη γραμμή»

Στην αρχή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα», συμπληρώνοντας ότι πλέον η αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η «εθνική κόκκινη γραμμή».

Έκανα και θα κάνω τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε προβλήματα, όπως το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος, των οποίων το πλήρες μέγεθος «δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε για να συσταθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, χωρίς τον οποίο σήμερα «τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα».

Μόνη πιθανή βοήθεια, όπως σημείωσε, θα ήταν 10-20 δισ. ευρώ -και αυτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- όταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα επώδυνα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι δείχνουν ότι «εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» και άφησε αιχμές για τη στάση κάποιων εταίρων.

Όπως σημείωσε, παρά τις θετικές αποφάσεις της Ευρώπης, «αμφισημίες» έδωσαν σήμα στην αγορά ότι υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι «στόχος και πειραματόζωο» των αγορών, «αδύναμος κρίκος και εύκολος στόχος κερδοσκόπων».

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

πηγη in.gr Newsroom ΔΟΛ
Related Posts with Thumbnails