Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η Commission ξεκινά έρευνα για ΕΛΓΑ και πακέτο Χατζηγάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ...έναρξη της επίσημης διαδικασίας έρευνας θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεται, προκειμένου να αξιολογήσει τις ενισχύσεις και, αφετέρου, στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενισχύσεις χορηγούνται από τον ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημίες που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων 2007 και 2008. Το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΛ.Γ.Α. είναι υποχρεωτικό και περιλαμβάνει και τους φυσικούς κινδύνους. Στους δικαιούχους αυτού του συστήματος ασφάλισης επιβάλλεται ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛ.Γ.Α.

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης αυτών των ενισχύσεων , η Επιτροπή κρίνει ότι οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο του συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν αποκλείεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν , η Επιτροπή αμφιβάλλει αν αυτές οι ενισχύσεις μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με τις εφαρμοστέες διατάξεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά συνέπεια, να εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα συνιστούν ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, κινώντας την επίσημη διαδικασία έρευνας η οποία προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Καλείται τώρα η Ελλάδα, εντός προθεσμίας ενός μηνός, να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημοσιευτεί περίληψη της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι τρίτοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα διαβιβαστούν εν συνεχεία στην ελληνική κυβέρνηση.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευτεί με τον αριθμό της ενίσχυσης στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων που εμφανίζεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού, όταν θα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα εμπιστευτικότητας.

http://www.paseges.gr/

Το πρόγρμμα της περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου στη Μεσσηνία

Στα πλαίσια της αυριανής περιοδείας του στο νομό Μεσσηνίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ θα έχει συναντήσεις με Αγροτικούς Συλλόγους.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ :
ΣΤΙΣ 12:00 μμ θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

ΣΤΙΣ 13:00 μμ θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΕΠΙΣΗΣ ....

> ΣΤΙΣ 19:00 μμ θα μιλήσει στο Δημοτικό Κινηματογράφο (πρώην "REX") στη Χώρα Δήμου Νέστορος στην εκδήλωση - συζήτηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία


Στο 85% η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στη Μεσσηνία

Οι διαδικασίες για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων της Μεσσηνίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στα προϊόντα τους. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου και τα καταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών δέχονται τους αγρότες κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ όλα τα καταστήματα εργάζονται πλέον και με... νυχτερινή βάρδια από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με παράγοντες της Ένωσης, η διαδικασία της ψηφιοποίησης στη Μεσσηνία, έχει ξεπεράσει στο 85% του συνόλου των αγροτεμαχίων.

πηγη ΕΡΑ Καλαμάτας


Παράταση προθεσμίας υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. με ημερομηνία λήξης 26.1.2010, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ,
1. παρατείνετε η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. με ημερομηνία λήξης την 26η Ιανουαρίου 2010 μέχρι και την 29η Ιανουαρίου 2010.
Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του συστήματος TAXISnet και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού μέσω του τραπεζικού συστήματος.
2. Η ανωτέρω παράταση ισχύει και για την ηλεκτρονική υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων των Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών του Δ΄ τριμήνου του 2009.




Τραγικός θάνατος μαθητή

Τραγικό θάνατο βρήκε στις 8.05 το πρωί 17χρονος μαθητής της Γ' Λυκείου ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο των εκπαιδευτηρίων Μάνεση στην οδό Πράσινου Λόφου 51 στο Νέο Ηράκλειο.
Ο μαθητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγία Ολγα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση για το συμβάν γίνεται από το αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου το οποίο εξετάζει ως πιθανότερη εκδοχή την... αυτοκτονία για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

ΑΠΕ

Τα online παιχνίδια τζόγου οδηγούν σε εξάρτηση και επικίνδυνες συμπεριφορές

Εξάρτηση και επικίνδυνες συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν τα online παιχνίδια που έχουν σχέση με τον τζόγο. Ατομα που περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια όπως το πόκερ ή το «Win for Life» στο Διαδίκτυο, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αν κερδίσουν, θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, διακινδυνεύουν την πνευματική τους ακεραιότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται μία εξάρτηση που τους οδηγεί συχνά σε εμμονές και γενικότερα υπερβολικές συμπεριφορές.
Τα ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν από μελέτη του... ευρωπαϊκού οργανισμού που ερευνά τις ενοχλήσεις και τις κρίσεις πανικού. Τετρακόσια άτομα ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν το παιχνίδι «Win for Life». Εξι στα δέκα ισχυρίστηκαν ότι είναι σαν κάθε άλλο παιχνίδι, το 30% το βρίσκει ιδιαίτερα ευχάριστο, ενώ μόνο το 10% απάντησε ότι μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα. Ομως, η ψυχοθεραπεύτρια Πάολα Βιντσιγκουέρα, πρόεδρος του οργανισμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε είδους τυχερό παιχνίδι.

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος, μόνο που προέρχεται από επιχειρηματίες του κλάδου. Ο Μάρκο Τρούκο, υπεύθυνος του «Everest Poker», υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι διαφέρει πολύ από τα τυχερά παιχνίδια που έχουν κλείσει σπίτια και έχουν οδηγήσει κάποιους στην τρέλα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το πόκερ χρειάζεται αρκετή σκέψη (άρα και πνευματική διαύγεια), ενώ παίζεται με αντιπάλους, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και η κοινωνική πλευρά του πράγματος

http://www.espressonews.gr/

Αλλαγές στο εργασιακό

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει:
Διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).
Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για... αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ.
Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου.
Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών.

Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ


Απεργία των τελωνειακών στις 11 και 12 Φεβρουαρίου

Απεργία στις 11 και 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των επιδομάτων τους και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων τους, διαμηνύοντας ότι δε δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ μείωση του εισοδήματός μας.

Υπενθυμίζεται, ότι για τον... ίδιο λόγο απεργούν στις 10 και 17 Φεβρουαρίου οι εφοριακοί υπάλληλοι.

Πηγή: www.athina984.gr


Related Posts with Thumbnails