Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Δείτε όλη την εξεταστέα - διδακτέα ύλη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2008-09

Την εξεταστέα - διδακτέα ύλη των μαθημάτων όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Oδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων Γυμνασίου
Oδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων Γενικού Λυκείου
naftemporiki.gr

Φυματίωση στο πλήρωμα πλοίου στον Πειραιά

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στις Λιμενικές Αρχές του Πειραιά καθώς διαπιστώθηκε ότι το 34μελές πλήρωμα του, με σημαία Βόρειας Κορέας, φορτηγό «ΡΑΚ ΓΟΥΑΝΤ 2» έχει προσβληθεί από φυματίωση.Στο πλοίο ήδη βρίσκεται κλιμάκιο γιατρών της Νομαρχίας του Πειραιά και αύριο το πρωί αναμένεται η μεταφορά όλων των ναυτικών σε νοσοκομείο της Αττικής. Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν προχθές ένας από τους 34 αλλοδαπούς ναυτικούς ασθένησε και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από φυματίωση.
πηγη:zougla.gr

Σανιδάς: Συνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο

Υπέρ της συνταγματικότητας της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο, τάσσεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που στηρίζονται στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με εισήγησή του στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.Η υπόθεση αφορά αίτημα του προϊστάμενου της 2ης ΔΟΥ Κέρκυρας να προσωποκρατηθεί επιχειρηματίας για χρέη ύψους 69.407 ευρώ, που δημιουργήθηκαν από τη μη εξόφληση δανείου πλημμυροπαθούς και ποινικές καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές.Από τον Ιανουάριο του 2008, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ από το 2003 έχει καταργηθεί η προσωποκράτηση για χρέη στο ΙΚΑ και στα ΝΠΔΔ.
Πηγή: athina984.gr

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων "Τεχνόπολις"...

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Για το μήνα Σεπτέμβριο:
* Καλλιτέχνες από την γερμανική κυρίως σκηνή, θα παρουσιάσουν στο "Sunshine reggae festival", την μουσική που αναπτύχθηκε με επίκεντρο την Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 (25). * Το 8ο Διεθνές Αντικαπνιστικό Φεστιβάλ Νέων από την Ελληνική Αντικαρκινική Δράση (Ε.Α.Δ.), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με έμφαση στον αγώνα κατά του καπνίσματος, που θεωρείται ο βασικότερος καρκινογόνος παράγοντας (26-28). * Συναυλία-αφιέρωμα στην αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με την τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου (28).

Για τον Οκτώβριο:
* Εμφάνιση των σημαντικότερων δυνάμεων της μουσικής σκηνής στο 1st Athens Hip Hop Festival. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίδειξη γκράφιτι και χορό με την συμμετοχή της 12μελούς ομάδας Magma (4). * Εικαστικός φόρος τιμής στη μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια του λυρικού θεάτρου με την έκθεση της ζωγράφου Julia Guerrero και τίτλο "Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, Χρώμα και Μυστήριο", που διοργανώνει το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας (6-12). * Η 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας Vodafone Athens Collections για το Καλοκαίρι 09, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχεδιαστών Μόδας, με στόχο την προβολή των δημιουργιών των Ελλήνων σχεδιαστών (7-12). * Το 1ο Athens Digital Week, το μεγαλύτερο multi event τεχνολογιών στην Ελλάδα, με τον πυρήνα των εκδηλώσεων του να φιλοξενούνται στην "Τεχνόπολις" και μια σειρά ενεργειών στην Πλατεία Συντάγματος (16-19). * Πάρτι της ATHENS VOICE για τα 5 χρόνια από την έκδοση του πρώτου της φύλλου (23) * VISUAL ART PERFORMANCE "INHALE" από την ομάδα χορού Landscape της χορογράφου Ιωάννας Πάραλη και της εικαστικού Δανάης Στράτου, με θέματα, που έχουν ως κεντρικό άξονα τον Άνθρωπο (29-31 και 1-2 Νοεμβρίου) * Το διήμερο Φεστιβάλ για το περιβάλλον και τη ζωή με θέμα "Πόλη και Ναρκωτικά", που διοργανώνεται από το πρόγραμμα απεξάρτησης ΔΙΑΒΑΣΗ (30-31).

Για το Νοέμβριο:
* Γιορτή για τη στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων, που στέκονται δίπλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες -φέτος, έχει επιλεγεί το Ίδρυμα "Αμυμώνη" για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (1-2). * Εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ (3) * Έκθεση με θέμα "Το Αέριο Χθες, Το Αέριο Σήμερα", για πρώτη φορά από το "Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.", υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την υποστήριξη του "Τεχνόπολις" και με κύριο χορηγό την "Ε.Π.Α. Αττικής" (4-6). * Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας "ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ" με προβολές, παρουσιάσεις και αφιερώματα σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, σε ομάδες νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, καθώς και στο σύγχρονο Ισραηλινό σινεμά (7-10) * Έκθεση για τα βιολογικά προϊόντα, την διατροφική τους αξία και τους εγκεκριμένους φορείς διάθεσής τους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Διατροφής 2008. Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις διαδραστικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή εταιρειών τροφίμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και άλλων φορέων (8-9). * Εκδήλωση "WIND Telecoms Career Day", με τη συμμετοχή φοιτητών, αποφοίτων, και νέων που αναζητούν εργασία (11). * Έκθεση εικαστικών τεχνών με την συμμετοχή 300 σύγχρονων καλλιτεχνών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (13-17). * Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας με στόχους την έμπνευση, την ενημέρωση και την αναζήτηση της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών (19-26). * Έκθεση με τίτλο "Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής" από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και την Εφορία Χαρακτικής (19 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου).

Για το Δεκέμβριο:
* Έκθεση έργων διακεκριμένων Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών με τίτλο "Δεσμοί Ύλης" (20-22). * H 27η ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Κωνσταντινίδη με τίτλο "Ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω, το ζωγραφίζω!" (17-24) * Το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα δώρα, φτιαγμένα από τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος "Παρέμβαση" (18-21).

Πωλειται όπως είναι επιπλωμενο το φτωχικο της Britney Spears .... σε τιμη ευκαιρίας μόνο 7,9 εκ δολάρια


Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς πουλάει το σπίτι της στην Καλιφόρνια, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρία γκαράζ, έξι δωμάτια και έξι μπάνια, εμπνευσμένα από την αναγεννησιακή Ιταλία, έναντι 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η 26χρονη τραγουδίστρια, η οποία έζησε στο συγκεκριμένο σπίτι για λιγότερο από δύο χρόνια, ζήτησε την άδεια του πατέρα της που θα διαχειρίζεται την περιουσία της έως και τις 31 Δεκεμβρίου, προτού το βάλει στην αγγελία.
Λέγεται ότι η Σπίαρς επιθυμεί να βρει ένα νέο σπίτι στο Λος Αντζελες όπου θα της δίνει τη δυνατότητα να περάσει καλύτερες και πιο ιδιωτικές στιγμές με τους δύο γιους της.
πηγη:ethnos.gr

Θετικό το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον περιφερειακό δρόμο Γαργαλιάνων...

Με θετική γνωμοδότηση εστάλη χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση του έργου «Περιφερειακός δακτύλιος Γαργαλιάνων».Ο εν λόγω είναι νέος, υπό διάνοιξη δρόμος, ο οποίος θα παρακάμπτει την πόλη των Γαργαλιάνων, ξεκινώντας από τη σημερινή δυτική είσοδο, ενώ διαγράφοντας σχεδόν ημικύκλιο από τη νότια πλευρά θα καταλήγει στην ανατολική είσοδο.
ΧαρακτηριστικάΠρόκειται για δρόμο μήκους 4 χιλιομέτρων και 134 μέτρων, ενώ η κατασκευή του προέκυψε από την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης της πόλης και ιδιαίτερα του κέντρου των Γαργαλιάνων από τη διέλευση επιβατικών και βαρέων οχημάτων, που κινούνται επί της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Χώρας και της επαρχιακής οδού Χώρας – Καζάρμας. Επίσης, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην πόλη των Γαργαλιάνων από τη διέλευση των φορτηγών με αδρανή υλικά που φεύγουν από το λατομείο της περιοχής.Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου, θα διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας, χωρητικότητας 2.800 οχημάτων ανά ώρα. Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που υπολογίστηκαν για το 2024 είναι 1.650 οχήματα ανά ώρα. Η επιφάνεια κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση θα είναι 4 μέτρα. Η αρχή του περιφερειακού δακτυλίου έχει ορισθεί στην ανατολική είσοδο επί της υφιστάμενης εθνικής οδού με κατεύθυνση τους Γαργαλιάνους, ενώ το τέλος στη δυτική είσοδο της πόλης, επί της εθνικής οδού, από Κυπαρισσία με κατεύθυνση τους Γαργαλιάνους.
ΚόμβοιΣτην αρχή του δρόμου θα κατασκευασθεί ισόπεδος κόμβος που θα εξυπηρετεί την είσοδο και την έξοδο της πόλης από ανατολικά (κατεύθυνση Χώρας). Ο επόμενος κόμβος θα κατασκευασθεί στο 1ο χιλιόμετρο και θα συνδέει τις ανατολικές γειτονιές της πόλης (Άγιος Σπυρίδων) με τον περιφερειακό δρόμο. Ο τρίτος ισόπεδος κόμβος θα κατασκευασθεί στη διασταύρωση με το δρόμο της Λεύκης και θα συνδέει το δρόμο με το δημοτικό διαμέρισμα Λεύκης, το νέο Αθλητικό Κέντρο Γαργαλιάνων και τις νότιες – κεντρικές περιοχές της πόλης.Ο επόμενος ισόπεδος κόμβος στο 3ο χιλιόμετρο, σε συνδυασμό με την κάτω διάβαση της νέας νοτιο- δυτικής εισόδου της πόλης, θα συνδέει την οδό Γαργαλιάνων – Βρωμονερίου και τις νότιο – δυτικές γειτονιές της πόλης.Ο τελευταίος κόμβος στο 4ο χιλιόμετρο θα εξυπηρετεί τη δυτική έξοδο της πόλης (κατεύθυνση Φιλιατρών). Τέλος, θα δημιουργηθούν και δύο ανισόπεδες κάτω διαβάσεις.Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατασκευή του δρόμου βόρεια της πόλης των Γαργαλιάνων δεν είναι εφικτή επειδή υπάρχουν πολύ μεγάλες κλίσεις.
ΧάραξηΗ λύση που τελικά προτείνεται, μετά την εξέταση όλων των εναλλακτικών, ξεκινά αξιοποιώντας την υφιστάμενη οδό, που κατά την επέκτασή της συναντά το λόφο «Χονδροβούνι», τον οποίο στη συνέχεια περιβάλλει περνώντας 80 μ. νοτια- ανατολικά της νέας δεξαμενής του Δήμου και με κατεύθυνση νότια συναντά κάθετα το δρόμο Γαργαλιάνοι – Λεύκη. Στη συνέχεια, αρχίζει να στρίβει δυτικά, διερχόμενη το λόφο των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ, περνώντας 100 μ. νότια από αυτές και ελισσόμενη με κατεύθυνση βόρειο – δυτική, συναντά τη νέα νότιο- δυτική είσοδο της πόλης, στη συνέχεια την οδό Γαργαλιάνων – Βρωμονερίου, την οποία και ακολουθεί με κατεύθυνση βόρεια έως το σημείο που είναι η σημερινή δυτική είσοδο της πόλης από τη πλευρά των Φιλιατρών.Πλεονέκτημα ήταν ότι η προτεινόμενη χάραξη εκτείνεται σε επαρκή απόσταση από το ήδη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προβλέποντας τον απαραίτητο χώρο για τις μελλοντικές τάσεις ανάπτυξης της πόλης. Επίσης, υπερτερεί οικονομικά όλων των υπολοίπων και έχει συνολικά λιγότερες εκσκαφές, μικρότερα ύψη πρανών, ενώ δε δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.
Πηγη: Εφημεριδα Θαρος Καλαματα

Διαβάστε όλη την "Ανακοίνωση Έκτακτης Διπλής Ιεράς Συνάξεως"



ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ - Η Έκτακτος Διπλή Ιερά Σύναξις (ΕΔΙΣ) του Αγίου Όρους συνήλθε στις Καρυές με αφορμή τον ευρύτερο θόρυβο που προκαλεί στην κοινή γνώμη και στη ζωή του Αγίου Όρους
ο συνεχής σχολιασμός και αναφορά των μέσων γενικής ενημερώσεως στο θέμα των εξ ανταλλαγής ακινήτων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, με επέκτασι σε πάσης φύσε ως άλλα, συναφή και μή, αγιορειτικά θέματα.
Μέσα σε κλίμα ευθύνης, ομονοίας και ελευθερίας έγιναν όλες οι εργασίες της Ιεράς Συνάξεως, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και αποφασίσαμε ομόφωνα να απευθύνουμε λόγο υπεύθυνο και διαφωτιστικό στον αγωνιώντα λαό του Θεού:

1. Κατ’ αρχήν αισθανόμεθα την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ευσεβή Ελληνικό λαό για τον δημιουργηθέντα θόρυβο και θεωρούμε την κρίσι και κριτική όσων πονούν για το Άγιον Όρος ως απόδειξι γνησίου ενδιαφέροντος και αγάπης, για τη θερα πεία των αδυναμιών μας, την επίγνωσι των σφαλμάτων και την παραμονή στις αρχές της μοναστικής παραδόσεως.

2. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ Ι. Μονής Βατοπαιδίου και Ελληνικού Δημοσίου, τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Άγιον Όρος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητος και απο­καταστάσεως κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νομική και οποια δήποτε άλλη πτυχή του θέματος. Παραλλήλως η Ι. Κοινότης ενεργεί τα δέοντα στο πλαί σιο της καταστατικής της αρμοδιότητος.

3. Το Άγιον Όρος με ενότητα και ομοψυχία υπομένει και αυτή τη δοκιμασία. Η ΕΔΙΣ με πόνο ψυχής αφενός αδελφικά εκφράζει την οφειλομένη συμπάθεια σε καθένα που βρίσκεται σε αδόκητη δυσκολία αυτό τον καιρό, αφετέρου όμως επιθυμεί να διατρα­νώση προς κάθε κατεύθυνσι, ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξι που τυχόν θα αποδει κνυ όταν αξιόμεμπτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιαν δή ποτε αδιαφανή σύμπραξι με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλ λ’ αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμ πε ρι φο ρές.

4. Βεβαίως οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπηρετεί την αλήθεια η γενική ισο­πέδωσις που παρατηρήθηκε στον πρόσφατο δημοσιογραφικό θόρυβο, με την απαράδεκτη γενίκευσι των ανωτέρω και στις περιπτώσεις διαφόρων Ιερών Μονών, οι οποίες εκπλη ρώνουν το ιερό χρέος που ανέθεσε στους ώμους τους η ιστορία και η παράδοσις του έθνους μας για τη διαφύλαξι της πνευματικής και υλικής κληρονομίας τους.

5. Δεν έχει θέση επίσης η ισοπεδωτική γενίκευσις και προς την πλευρά κάθε συνερ­γασίας του Αγίου Όρους με την Ελληνική Πολιτεία. Η παρατήρησις της πραγμα τικότη­τος των τελευταίων ετών στο Άγιον Όρος αναδεικνύει μίαν υποδειγματική και γόνι μο συνερ γα σία μετά της Ελληνικής Πολιτείας.
Έχουμε άλλωστε χρησιμοποιήσει κονδύλια και εκ Κοινοτικών πόρων, βάσει μελετών, για συγκεκριμένα κτιριακά - αναστη λωτικά ιδίως έργα και τους νομίμους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η πραγματικότης αυτή χαρακτη ρί ζει και εκφράζει γνησίως τις προθέσεις και τις πράξεις του Αγιωνύμου Όρους, ενώ πλή θος ανθρώπων σε διάφορες θέσεις και διακονίες εκφράζουν την αγάπη τους για το έθνος, την Εκκλησία και το Άγιον Όρος, επιδεικνύοντας κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας στα αγιορειτικά θέματα.

6. Εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε κάποιες βασικές αλήθειες για το Άγιον Όρος, που μοιάζει να λησμονούνται μέσα στη σύγχυση των ημερών:
α. Τα Ιερά Καθιδρύματα των Ιερών Μονών έχουν διατηρηθή στην υπερ χιλιε τή ιστορία τους με τις περιουσίες που τα επροίκισαν οι αείμνηστοι κτήτορές τους και με τις δω­ρεές των ευλαβών πιστών.
Τις περιουσίες αυτές που μας εκληροδότησε η ιστορία υποχρεούμεθα να διαχειρισθούμε, επί προφανεί ωφελεία των Ι. Μονών, όπως διαλαμ βάνει ο νόμος. Βέβαια, όπως καταστήσαμε ήδη σαφές, τούτο δεν νομιμοποιεί τυχόν υιο θέ τησι επιχειρηματικών μεθόδων αντιθέτων προς τα μοναχικά ιδεώδη, παρά την ύπαρξι τεραστίων λειτουργικών και κτιριακών αναγκών για τέτοιου μεγέθους συγκροτήματα.
β. Αισθανόμεθα να αναβλύζη από τα βάθη της ψυχής μας η ανάγκη να διακη ρύξουμε προς πάντας, εξ αιτίας του εγερθέντος θορύβου, την πραγματικότητα την οποία καθημερινώς βιώνουμε εδώ στο Αγιώνυμον Όρος, ότι δηλαδή οι οικήτορες Αυτού Μονα χοί, και ακτήμονες τυγχάνουν και τον αγώνα προς επίτευξι της αρετής και καταπολέμησι των ποικίλων παθών της ψυχής μετά πολλού κόπου και μόχθου μετέρχονται.
Οι μοναχοί αγωνίζονται με την προσωπική τους διακονία, τη νηστεία, την αγρυπνία, την αυταπάρνη ση και την προσευχή. Τούτο αβιάστως, για κάθε καλοπροαίρετο, συμπεραίνεται από την εμ πει ρία και μαρτυρία των χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών που προσέρχονται όλες τις περιόδους του έτους και φιλοξενούνται, πάνω από 300.000 ετησίως, συνδιαιτώμενοι και συναναστρεφόμενοι με τους μοναχούς.
γ. Το Άγιον Όρος, όπως προσφυώς ελέχθη, αποτελεί κοιτίδα του πολιτι σμού και της πίστεώς μας, την πνευματική παρακαταθήκη του σύμπαντος κόσμου. Και οφείλου με να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Αυτό το πνεύμα του ιερού χρέους διακατέχει όλους που έχουμε την τιμή και την ευλογία να συνεχίζουμε την μακραίωνα αγιορειτική παράδοσι της ασκήσεως και λειτουργικής ζωής, όπου καθημερινώς προσφέ ρεται η αναί μα κτος θυσία υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.
Όπου καίει άσβηστο το κανδήλι της ορθοδόξου πίστεως και ευλαβείας. Όπου τόσες ψυχές αφανών μοναχών αγωνίζονται, προσεύχονται, δέχονται τη Χάρι και η ύπαρξί τους αποτελεί για όλους εστία πνευματικής χαράς και παρακλήσεως.
δ. Έχουμε την ευλογία να ζη το Άγιον Όρος. Να λειτουργούν κανονικώς όλες οι Μονές, Σκήτες, Κελλία, Ησυχαστήρια. Να παρουσιάζεται και κατά την εποχή μας άνθη σι του αγιορειτικού μοναχισμού.
Να έχουμε αγαστή συνεργασία, κατανόησι και συμ πα ράστασι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Ως προς αυτό το Όρος, το Άγιον, την πίστι, τη ζωή, την αποστολή του και όλα τα προνόμια που του δόθηκαν δια των αιώνων από τους εκάστοτε ευσεβείς άρχοντες της Πολιτείας και της Εκκλησίας, μένουμε ανυπο χώ ρητοι.
Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε διάθεσι να θυσιάσουμε το ελάχιστο από την ακρίβεια της πίστεως, την υπακοή στη μοναχική παράδοση και τα προνόμια που απέκτησε το Άγιον Όρος και του εξασφάλισαν τη δυνατότητα να ζη αδιάκοπα πάνω από χίλια χρόνια, περνώντας μέσα από κοσμογονικές ανακατατάξεις και αλλαγές ξένων κατοχών και καθεστώτων.
Αυτή δε η εμμονή της πίστεως και η θυσία της ζωής μας υπαγορεύεται από την πλησμονή της χάριτος που απολαμβάνουμε μέσα στην αγιορειτική άσκησι και ησυχία.

7. Μέχρι την μικρασιατική καταστροφή (1922), το Άγιον Όρος εξεπλήρωνε την απο­στολή του με πόρους από τον προσωπικό κόπο των μοναχών και από την καλλιέργεια των μετοχιακών αγροτικών εκτάσεων, που κατ’ εξοχήν ευρίσκοντο στην Βόρειο Ελλάδα.
Στις δυσχερείς τότε στιγμές του Έθνους, το Άγιον Όρος με αίσθημα ευθύνης και αλλη­λεγ γύης παρεχώρησε 1.200.000 στρέμματα γης για την αποκατάστασι των ακτημό νων και προσφύγων, γεγονός το οποίο ούτε μνημονεύεται ούτε αποτιμάται όσο θα έπρεπε· αντι θέ τως αποσιωπάται και παραθεωρείται.

8. Τελικά δι’ ολίγων θέλουμε να πούμε τα εξής:
Δεν ζητούμε την ειδική μεταχείρισι και επιείκεια κανενός.
Δεν διαπραγματευόμεθα ως Άγιον Όρος έναντι ουδενός τιμήματος ό,τι παρελά βα με από τους αγίους Πατέρες της πίστεώς μας και τους κτήτορες των ιερών καθι δρυ μά των μας.
Και όλο αυτό από την αίσθηση της μοναδικής αξίας της ορθοδόξου πίστεως και λειτουργικής θεολογίας, που αποτελεί την ελπίδα πάντων των περάτων της γής.
Καλούμε τον πιστό λαό και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να δείξη το απαιτούμενο μέτρο και την υπομονή για την άρσι αυτής της δοκιμασίας.
Τέλος καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες, να κατα νοήση και να προστατεύση την ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους, να αναγνωρίση την εργώδη προσπάθεια των μοναχών του Αγίου Όρους για τη φροντίδα και προστασία του Τόπου τους, να ενθαρρύνη τις πρωτοβουλίες των Αγιορειτικών Αρχών σε μία γόνιμη συνεργασία με τους αρμοδίους για τη διευθέτησι των εκκρεμοτήτων και να ακούση τα δίκαια αιτήματά τους.
Το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο και αντάξιο της ιστορίας και της διαχρονικής σημασίας του ονόματος του Αγίου Όρους.
Ευχή του Σώματος της ΕΔΙΣ και όλων των Αγιορειτών είναι, με την βοήθεια της Εφόρου και Προστάτιδος του Αγίου Όρους Υπεραγίας Θεοτόκου, να συνεχίση το Άγιον Όρος να αποτελή, όπως διαχρονικά ήταν και είναι, Τόπο καταλλαγής, ελπί δος και σωτηρίας, παρά τις δυσκολίες και τους πειρασμούς.
Άπαντες οι εν τη Εκτάκτω Διπλή Ιερά Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι τών Κ΄ Ιερών και Ευαγών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.

πηγη:Romfea.gr

Στον έλληνα μαθηματικό του ΑΠΘ Γιάννη Αντωνίου το διεθνές βραβείο "Πριγκοζίν"

Με το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν του 2008 τιμήθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνίου, για την συμβολή του στη θεμελίωση της μαθηματικής θεωρίας του χάους και των πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων, που πρωτο-ανέπτυξε ο δάσκαλός του και νομπελίστας, Ηλίας Πριγκοζίν. Πρόκειται για ένα νέο σχετικά μαθηματικό μοντέλο, που άρχισε να μελετάται από το 1970 και έπειτα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ερευνήσουν συστήματα που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει απλά. Για παράδειγμα μπορούν να περιγράψουν τις κινήσεις ενός εκκρεμούς, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η ζωή, πως σχηματίζονται τα σύννεφα, πως γονιμοποιείται ένα ωάριο, ακόμη και πως προκύπτουν οι σεισμοί κ.α. Το μαθηματικό μοντέλο πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων και του χάους μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση τέτοιων φαινομένων που δεν προβλέπονται εύκολα, σε συνεργασία και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Το βραβείο έχει θεσπιστεί από το ιταλικό πανεπιστήμιο της Σιένα και το Αγγλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex, και απονέμεται κάθε χρόνο.
πηγη:ert.gr (ΑΠΕ)

Λύτρα 6 εκατ. ευρώ ζητούν οι απαγωγείς ων 19 ομηρων τουριστών στην Αίγυπτο...

Οι απαγωγείς των 19 ομήρων, εκ των οποίων 11 ευρωπαίοι τουρίστες, που απήχθησαν στην Αίγυπτο και οδηγήθηκαν στο Σουδάν, ζήτησαν από τη Γερμανία να αναλάβει την ευθύνη της καταβολής λύτρων έξι εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας. "Ζήτησαν η γερμανική κυβέρνηση να είναι η μόνη υπεύθυνη για την καταβολή λύτρων έξι εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πληροφορία αυτή που δεν έχει επιβεβαιωθεί από γερμανικές ή άλλες πηγές, γίνεται γνωστή την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, έκτη πλέον ημέρα της ομηρίας. Η τουριστική ομάδα ήταν σε σαφάρι όταν δέχθηκε επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου στα νότια σύνορα της Αιγύπτου σε περιοχή της ερήμου. Οι απαχθέντες που επέβαιναν σε αυτοκίνητα 4x4, οδηγήθηκαν δια της βίας στο Σουδάν από συμμορία άγνωστων απαγωγέων. Στην ομάδα συγκαταλέγονται 11 τουρίστες: πέντε Ιταλοί, πέντε Γερμανοί και μια Ρουμάνα, καθώς και οκτώ Αιγύπτιοι: δύο ξεναγοί, οι τέσσερις οδηγοί των αυτοκινήτων, ένας συνοριοφύλακας και ο διοργανωτής του σαφάρι, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού πρακτορείου Aegyptus Intertravel του Καΐρου.Την ίδια ώρα οι αιγυπτιακές αρχές συνεχίζουν τις απευθείας συνομιλίες με τους απαγωγείς. Οι διαπραγματευτές είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη σύντομα μιας "καλής έκβασης", ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή στο Κάιρο
πηγη:skai.gr

Δριμύ κατηγορώ Μοναχοί του Αγίου Όρους στρέφονται με επιστολή τους κατά του Εφραίμ...

Κατηγορίες εναντίον του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ διατυπώνουν μοναχοί του Αγίου Όρους σε επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και τα ΜΜΕ. Η επιστολή φέρει την υπογραφή των «σεβαστών γερόντων των Ιερών κελιών του Αγίου Όρους Αθωνος Ιερού Περιβολίου της Παναγίας» και κοινοποιήθηκε στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και σε είκοσι μονές.
Οι μοναχοί υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους ότι «ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου κατέλαβε παρανόμως την Ιερά Μεγίστη Μονή, υλοτόμησε δάση και πηγές που ανήκαν σε μοναχούς και κατέλαβε τα κελιά τους παίρνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα που φυλάσσοναν εκεί 'ανά τους αιώνες'».
Τονίζουν, ακόμη, ότι «οι τελευταίοι σεβαστοί γέροντες πέθαναν μετά το 1990 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες» και ότι «στο Βατοπαίδι υπάρχει σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και σε όλες τις σουΐτες των επισήμων υπάρχουν κάμερες για να τους έχουν όλους στο χέρι με ήχο και εικόνα».
Καταγγέλλουν, ακόμη, ότι ο ηγούμενος της μονής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει ιδρύσει Χρηματιστηριακή Εταιρία.
Οι μοναχοί αναφέρουν, επίσης, στην επιστολή τους ότι οι γέροντες που εκδιώχθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είχαν στα κελιά τους ομόλογα και έγγραφα, για να ανακαίνιζαν τα κατεστραμμένα κελιά τους.
«Όταν όμως ο Εφραίμ Κουτσού παρέλαβε παρανόμως αυτό το μοναστήρι, εξαφάνισε όλα αυτά τα έγγραφα και τα απολυτήριά τους και έκανε δικές του ιδιωτικές μελέτες με Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς για να εισπράξουν όλες τις επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν για τα ιερά κελιά, μεταφέροντας αυτά σε ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς» προσθέτουν.πηγη:in.gr

Αρχίζει σήμερα η δίκη για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ Μεσχιβίλι απο τη Βέροια - Κεκλεισμένων των θυρών

Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ Μεσχισβίλι, θα αναβιώσουν από την Πέμπτη, στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκινάει η δίκη των πέντε ανηλίκων, που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου αγοριού από τη Βέροια.
Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει βδομάδες. Έχουν δε κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες.Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού.
Τα παιδιά είναι ένα αλβανικής και ένα ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Αλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Θεσσαλονίκης, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μ. Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη. Προηγήθηκε σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.Όπως αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι φέρονται να είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Αλεξ, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, στην πλατεία Ελιάς της Βέροιας. Τότε του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να διαφύγει και καταδιώχτηκε από την παρέα των πέντε αγοριών μέχρι την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου του επιτέθηκαν εκ νέου.
Το θύμα δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σ’ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην οδό Έλλης, με τελικό αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Οι πέντε ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν, με καρότσι οικοδομικών έργων, το άψυχο σώμα του Αλεξ στην περιοχή, όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.Για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.
Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.
Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.
πηγη:in.gr

Κανονικά το debate Ομπάμ-Μακέιν ,Η «μονομαχία»θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, όπως έχει προγραμματιστεί, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Μισισίπι

Το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον Μακέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί», ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.
Η επιτροπή που είναι εξάλλου υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.
πηγη:kathimerini.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέγαρο Μουσικής :Το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus ... με ελευθερη εισοδο

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όλες με ελεύθερη είσοδο με σκοπό την προσέλκυση νεανικού κοινού, περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus, για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου με τη διάλεξη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Γαλλίδα πολιτικός θα μιλήσει με θέμα "Το μέλλον της Αριστεράς και η Παγκοσμιοποίηση". Στις 8 Οκτωβρίου, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά τη διετία 2005-2007 και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, θα μιλήσει για την "Παγκόσμια Αταξία" και τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την όλο και ευρύτερη ενοποίηση της Ευρώπης και την παγκοσμιοποίηση. Εξάλλου, στις 14 Οκτωβρίου 2008 προγραμματίζεται συνάντηση με γενικό τίτλο "Ο ποιητής ως ασθενής" και βασικούς "πρωταγωνιστές" το θρύλο της καρδιοχειρουργικής σερ Μαγκντί Γιακούμπ και τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος της Βουλής των Λόρδων, λόρδο Γκρέι Γκάουρι. Τέλος, στις εκδηλώσεις του Megaron Plus για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται και διάλεξη, στις 3 Δεκεμβρίου, του πρώην πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, σερ Μάικλ Λιουέλιν-Σμιθ, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: "O πρωθυπουργός και ο ιστορικός: Ελευθέριος Βενιζέλος-Θουκυδίδης.
πηγη: ert.gr(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Related Posts with Thumbnails