Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Στο 8,1% οι αλλοδαποί στην Ελλάδα

Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 8,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν τη Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζουν 906.000 αλλοδαποί (8,1% του πληθυσμού), έναντι 30,78 εκατομμυρίων στην ΕΕ των 27 χωρών μελών (6,2% του πληθυσμού), αναφέρει η Eurostat.
Το 63,7% των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα είναι Αλβανοί, το 2,5% Ουκρανοί και το 1,9% Γεωργιανοί. Στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ οι περισσότεροι αλλοδαποί προέρχονται από την Τουρκία (7,9%), το Μαρόκο (5,6%) και τη Ρουμανία (5,4%).
Επιπλέον...
, στην ΕΕ των 27, η Ελλάδα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών προερχόμενων από τρίτες χώρες (6,7% του πληθυσμού), μετά τη Λετονία (17,9%), την Εσθονία (16,5%) και την Ισπανία (7%).
Οι αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 1,4% του ελληνικού πληθυσμού.
Στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες ανέρχονται σε 19,5 εκατομμύρια (3,9%), ενώ από χώρες της ΕΕ οι αλλοδαποί ανέρχονται σε 11,3 εκατομμύρια (2,3%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών σημειώνεται στο Λουξεμβούργο (42,6%), στη Λετονία (18%), στην Εσθονία (17%), στην Κύπρο (16%), στην Ιρλανδία (13%) και στην Ισπανία (12%).

Πηγή: www.athina984.gr

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκλέχτηκε πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις εκλογές που έγιναν χθες

Ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής που εδρεύει στην Κόρινθο αναδείχθηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων πρυτανικών αρχών που έγιναν χθες. Αντίπαλος του ήταν η Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Το Βιογραφικό του....
Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Πατρών.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος (DEA) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών με τη διάκριση “Άριστα” το 1992 και έλαβε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (1992). Το 1994 έλαβε την Υποτροφία Επιστημονικής Αριστείας από το Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων.

Το 1994 εξελέγη Maître de Conférences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 1998, διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d’Études Juridiques Francophones) του Πανεπιστημίου της La Rochelle και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει, επίσης, από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ως Επισκέπτης Καθηγητής στα προγράμματα Masters των γαλλικών Πανεπιστημίων του Poitiers, της La Rochelle και της Pau και έχει εκλεγεί Προσκεκλημένος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bordeaux IV το 2006, το 2008 και το 2009.

Από την 1/9/2008 είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Κύρια έργα του είναι: Η έννοια της τιμωρίας. Μία συνέντευξη του Μ. Φουκώ, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα Κομοτηνή, 1990, La perception des textes pénitentiaires européens par les droits français et grec, Ant. N. Sakkoulas, 1995, Le code pénitentiaire hellénique, Etre et Connaître, 1997, Δημόσια ασφάλεια και αντεγκληματική πολιτική, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, (α΄ έκδ. 2002) β΄έκδ. 2005, Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, Νομική Βιβλιοθήκη, 2006, Νομικό καθεστώς αλλοδαπών, Νομική Βιβλιοθήκη, 2007, Επιτηρούμενη Δημοκρατία. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση στην κοινωνία της διακινδύνευσης, Εκδ. Βιβλιόραμα, (Υπό έκδοση) 2009.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Ιδιαίτερα, έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο) με ζητήματα εγκληματικότητας, διεθνούς συνεργασίας και αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και εφαρμογών της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι μέλος πολλών διεθνών και εθνικών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών, και υπήρξε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (Προγράμματα κινητικότητας Διδασκόντων και Φοιτητών). Κατά την περίοδο 2001-2004 διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, είχε ορισθεί το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, είναι εμπειρογνώνονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους. Από το 1997, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη.

Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα .



Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης


Τα καθήκοντά του ανέλαβε σήμερα στην Τρίπολη ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Φώτης Χατζημιχάλης.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Χατζημιχάλης ανέφερε ότι αποτελεί τιμή γι' αυτόν κι ευθύνη η τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι θα.... προσπαθήσει να ανταποκριθεί με σκληρή δουλειά.

«Γνωρίζω ήδη ότι έχει πολλά προβλήματα η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει όμως ταυτόχρονα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο θα συνεργαστούμε για την ανάπτυξή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «αν και η χώρα περνά δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βαδίσουμε αποτελεσματικά και θα καταφέρουμε την ανάπτυξη της χώρας» και στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, θα συνεργαστεί με τους φορείς της περιοχής.

Τέλος, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά αντιθέτως να κερδηθούν περισσότερα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=87732&cid=4

Εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Κυπαρισσίων "Η ΑΡΚΑΔΙΑ"

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κυπαρισσίων “H ΑΡΚΑΔΙΑ” σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σαςτις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ “AΠΟΛΛΩΝ”
Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια, τηλ 210 4539395
Της Νομαρχίας Πειραιά Στις 18.12.2009

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18.12.09 έως 21.12.09
Ώρες λειτουργίας 10.00και 17.00 έως 21:00


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α....

Παρουσίαση δύο βιβλίων
Εκδόσεις Συλλόγου “Αρκαδιά”

Παρασκευή 18.12.09
Ώρα 19.30

Οι δρόμοι εξιστορούν
του εκπαιδευτικού
Γιάννη Αποστόλου
αφηγήτρια
Μαρία Πέππα εκπαιδευτικός



Μιλούν τα μάρμαρα
του εκπαιδευτικού-συγγραφέα
Στάθη Παρασκευόπουλου
Παρουσίαση
Λευτέρης Τζόκας
Πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών



Έκθεση Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Βιβλίων
Με διαχρονικές αναφορές στην Κυπαρισσία




Έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης Πότε θα δοθεί και ποιοι το δικαιούνται


Το επίδομα θα καταβληθεί από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων και από τον ΟΑΕΔ ή άλλον φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ η καταβολή της δεύτερης δόσης θα γίνει έως τις 30/6/2010.
Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα ... καταβάλλεται από τον φορέα ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό ή από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και από τις δύο πηγές.
Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, οι λογαριασμοί αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.
Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου,για τον οποιοδήποτε λόγο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/2009 (π.χ. δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από τη ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 ή μαζί με τη δεύτερη δόση.
Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.
Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη έως τις 31/12/2009 και η δεύτερη δόση έως τις 30/6/2010.

Διπλό επίδομα αλληλεγγύης στους ανέργους με παιδιά
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαιούχοι είναι: Φορολογούμενοι με μέλη που τους βαρύνουν, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των οποίων εφέτος (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής: Για ένα άτομο που βαρύνει τον δικαιούχο και ανώτατο ύψος συνολικού οικογενειακού εισοδήματος 15.000 ευρώ το επίδομα είναι 700 ευρώ. Για δύο άτομα και ανώτατο εισόδημα 16.500 ευρώ το επίδομα είναι 800 ευρώ. Για τρία άτομα και ανώτατο εισόδημα 22.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.000 ευρώ. Για τέσσερα άτομα και ανώτατο εισόδημα 23.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.100 ευρώ. Για πέντε άτομα και ανώτατο εισόδημα 25.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.200 ευρώ. Και για έξι και άνω άτομα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.300 ευρώ.

- Όσοι δεν υπερέβαιναν κατά το 2009 τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού λαμβάνουν ή δικαιούνται σύνταξη από :

*Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

*Οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

*Οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας.

- Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009, τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:

*Λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ως Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

*Λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ως νεφροπαθείς, ή μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων ή μυελού των οστών.

*Λαμβάνουν την ενίσχυση απροστάτευτων παιδιών.

*Είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου. Αν στην ίδια οικογένεια είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου περισσότερα από ένα μέλη της (σύζυγος και ανήλικα τέκνα), η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο μια φορά.

*Είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι, εφόσον δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

-Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009:

*Είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρονίως άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),

*Επιδοτούνται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον το ύψος του επιδόματος που τους χορηγείται δεν υπερβαίνει το ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας.

*Είναι άνεργοι και δικαιούνται για το 2009 το ειδικό βοήθημα,

*Είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του και δικαιούνται επιδότησης για το λόγο αυτό.

Όσοι εργάζονταν το 2008 με πολύ χαμηλό εισόδημα και έμειναν άνεργοι έως τις 3 Νοεμβρίου 2009 (και έχουν οικογένεια ή προστατευόμενο μέλος), θα λάβουν δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Πηγή: madata.gr

Related Posts with Thumbnails