Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πλούσιο σε κοιτάσματα το Αιγαίο

Η περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι πλούσια σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τα πορίσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειος, σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ενεργειακών φυσικών πόρων», που πραγματοποιείται στην Ανάβυσσο Αττικής σήμερα 19 και αύριο 20 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο διοργανώνουν το ...Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο του Αιγαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, η γεωμορφολογία του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι προοπτικές εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων φυσικών πόρων της περιοχής, οι οικονομικές προοπτικές εκμετάλλευσης καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Αύριο Σάββατο, θα παρουσιαστούν συνεδρίες που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχίας (αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα κ.α.) καθώς και οι προοπτικές διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών στης περιοχής.

Η περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίστηκε πλούσια σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη ερευνών πεδίου για την πιστοποίηση της ύπαρξης τους.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ομιλητών, η ανεπάρκεια της εθνικής νομοθεσίας, (κυρίως για το καθεστώς αδειοδότησης εξερεύνησης) έχει ως επακόλουθο την ανυπαρξία σαφών δεδομένων για τα ακριβή κοιτάσματα.

Παράλληλα, οι εισηγητές πρόσθεσαν ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των μελετών από πλευράς πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και ερευνητικών φορέων (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚεΠΕΚ).

Επίσης, υπογραμμίστηκε η οικονομική δυναμική της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων, αναλύθηκαν οι περιβαλλοντικές παράμετροι και τα πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ αναδείχθηκαν οι έντονες αδυναμίες θέσπισης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αντιθέτως, τεκμηριώθηκε η επιλογή της υιοθέτησης Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας στις ελληνικές θάλασσες.
/www.newsbeast.gr

Κορυφαίο σημείωμα σε δημόσια υπηρεσία των Τρικάλων

www.newsbeast.gr/

Ψαλίδι στις αγροτικές ενισχύσεις

Μεγάλο ψαλίδι στις ενισχύσεις με τη σημερινή τους μορφή κρύβουν τα σενάρια για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2013, μέσω των προτάσεων που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Ciolo.

Το κείμενο της Κομισιόν με τίτλο «Η κοινή γεωργική πολιτική με χρονικό ορίζοντα το 2020», περιλαμβάνει τρία σενάρια με περικοπές αγνώστου ύψους, που θα γίνουν γνωστές το καλοκαίρι του 2011, όταν κατόπιν ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων των χωρών- μελών, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις... τελικές τους προτάσεις. Δεδομένου όμως ότι πολλές χώρες της Β. Ευρώπης, καθώς και ο σκληρός πυρήνας της Κομισιόν τάσσονται υπέρ των περικοπών των πόρων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αυτές θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι μίλησε πρόσφατα για μείωση τουλάχιστον 30% των πόρων της ΚΑΠ, από την οποία δεν θα γλιτώσουν οι 800.000 έλληνες δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων (και που για πέρσι θα εισπράξουν 2,5 δισ. ευρώ).

Το πρώτο από τα τρία σενάρια που παρουσίασε χθες η Κομισιόν, και το οποίο στην ουσία έχει απορρίψει, προβλέπει διατήρηση του ισχύοντος ιστορικού καθεστώτος καταβολής των ενισχύσεων (καταβολή του μέσου όρου επιδοτήσεων που εισέπραττε ο παραγωγός την τριετία 2000-2002, ακόμη κι αν δεν παράγει), αλλά με μικρές παραλλαγές, όπως η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Το επόμενο είναι το λεγόμενο φιλελεύθερο μοντέλο, το προωθούν χώρες σαν τη Βρετανία και τη Σουηδία και το οποίο στην ουσία αναφέρεται σε κατάργηση των επιδοτήσεων, εκ των οποίων η Επιτροπή θα αποδέχεται μόνο όσες συνδέονται με το κλίμα και το περιβάλλον.

Σπάει στα τέσσερα η ενίσχυση
Το τρίτο, που είναι και το πιο πιθανό να υιοθετηθεί από την Κομισιόν αφού το θέλει η πλειονότητα των χωρών- μελών, βάζει ισχυρές προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων, σπάζοντάς τις σε τέσσερα σκέλη. Καταργεί το «ιστορικό» μοντέλο καταβολής των ενισχύσεων και τις κατευθύνει στο εξής μόνο στους ενεργούς αγρότες (όσους παράγουν) και τις χωρίζει σε τέσσερα τμήματα: Το πρώτο αφορά ένα μίνιμουμ ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα, που θα παίρνουν όλοι όσοι έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είτε παράγουν είτε όχι.

Το δεύτερο θα το εισπράττουν όσοι παράγουν προϊόντα που προσφέρουν στο περιβάλλον ή συμβάλλουν με τη γεωργική τους εκμετάλλευση στη βελτίωσή του (όπως π.χ. αγροτικές μονάδες που δημιουργούν απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος που χρησιμοποιεί η Επιτροπή είναι «παραγωγή δημοσίων αγαθών»).

Το τρίτο θα το παίρνουν όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε περιοχές ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές, κ.ά.

Το τέταρτο και τελευταίο θα εξαρτάται από τα στρέμματα της παραγωγής που διαθέτει κανείς ή από τον αριθμό των ζώων (δηλαδή συνδεδεμένο με την παραγωγή).

Σκληρή διαπραγμάτευση
Για αναμενόμενη πρόταση που προμηνύει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης από τη Σόφια όπου βρίσκεται. «Βασικό μειονέκτημα της πρότασης είναι η έλλειψη προϋπολογισμού και κατανομής των πόρων, που σημαίνει ότι η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει επί μιας ουσιαστικής βάσης», ανέφερε.

Ανακατανομή των πόρων
Για να προσθέσει ότι ανάμεσα στα αρνητικά σημεία είναι και η προβλεπόμενη ανακατανομή των πόρων, στο πλαίσιο της εισόδου νέων χωρών.

Αλλωστε, όπως αναφέρει και η ΠΑΣΕΓΕΣ σε επιστολή της στον υπουργό, «η διεύρυνση της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που διαθέτουν σημαντικό γεωργικό τομέα, απαιτεί πρώτα απ΄ όλα επάρκεια πόρων ή εν πάση περιπτώσει τον περιορισμό των απωλειών στο ελάχιστο δυνατό.
www.tanea.gr

Στιγμές αγωνίας για την Νάντια Γιαννακοπούλου όταν πήρε φωτιά το αυτοκίνητο της

Στιγμές αγωνίας για την έγκυο βουλευτή και σύζυγο του ηθοποιού Μάξιμου Μουμούρη
Μια άσχημη εμπειρία που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή της είχε χθες το πρωί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας. Η σύζυγος του Μάξιμου Μουρμούρη, που διανύει τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης της, οδηγούσε το αμάξι της με συνεπιβάτη την αδερφή της, όταν σε ένα φανάρι αντιλήφθηκαν ότι έβγαιναν καπνοί από το όχημα. Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες του οχήματος έδειχναν ότι η θερμοκρασία ήταν.... σε φυσιολογικά επίπεδα, το αμάξι λίγα λεπτά αργότερα κυριολεκτικά τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Ήμουν σοκαρισμένη, ενώ η αδερφή μου φώναζε: “Νάντια, βγες τώρα από το αυτοκίνητο, θα καούμε ζωντανές!”», εξομολογείται στην Espresso η βουλευτής. Ευτυχώς τόσο εκείνη, όσο και η αδερφή της, κατάφεραν να βγουν από το αμάξι χωρίς να πάθουν κάτι σοβαρό. Μια γυναίκα που είχε μαγαζί εκεί κοντά τις βοήθησε να συνέλθουν από το αναπάντεχο γεγονός. Φυσικά, το γεγονός σόκαρε την Γιαννακοπούλου, η οποία φοβήθηκε για το μωρό που έχει στην κοιλιά της.

Αργότερα, κάλεσαν την πυροσβεστική και την αστυνομία και την υπόθεση ανέλαβε ο σύζυγός της και ηθοποιός, Μάξιμος Μουμούρης. Η επίσκεψη της στο γυναικολόγο ευτυχώς δεν έδειξε κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη, ενώ ο γιατρός της συνέστησε ξεκούραση και ηρεμία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αμάξι είχε πρόσφατα πάει για service, όπου δεν έγινε διαπίστωση κάποιου τεχνικού προβλήματος. Όπως ενημέρωσαν αργότερα το ζευγάρι, είχε κοπεί το σωληνάκι της βενζίνης και έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

www.newsbeast.gr/
Related Posts with Thumbnails