Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους !!!

Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Σήμερα κοινός αναστενάζουν οι ψησταριές αφού το ψήσιμο και τα κοψίδια δεν σταματούν από το πρωί μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάφορα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης , τα οποία όμως ξεκινούν από το Τσίκνισμα ή την τσίκνα δηλαδή τον καπνό που βγάζει το κρέας όταν ψήνεται.
Η ουσία αυτής της μέρας... - καθώς πλέον στην εποχή που ζούμε συχνά πυκνά ψήνουμε και τρώμε ψητά - είναι ότι αποτελεί μια καλή αφορμή για διασκέδαση , να το ρίξουμε λίγο έξω να διασκεδάσουμε και να αφήσουμε έστω και προσωρινά στην άκρη τα προβλήματα και τις σκοτούρες.
Για αυτό σε όλους καλά τσικνίσματα και καλή διασκέδαση !!!!


Σώοι περισυνελέγησαν οι τρεις ναυαγοί στην Κάλυμνο

Σώοι περισυνελέγησαν, μετά από ενέργειες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), τρεις επιβαίνοντες του ιδιωτικού σκάφους αναψυχής «ΑΙΓΕΑΣ», το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά της Καλύμνου, χθες το βράδυ.
Ειδικότερα:
Στις 21.03 ο κυβερνήτης του «ΑΙΓΕΑΣ», ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Καλύμνου ότι το σκάφος του παρουσίαζε εισροή υδάτων, μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου.
Άμεσα από το ΕΚΣΕΔ κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έρευνας και διάσωσης και στην.... περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα SUPER PUMA, ένα αεροσκάφος C-130, η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «ΜΑΧΗΤΗΣ», τα Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR 1 και BLUE STAR NAXOS, τα παραπλέοντα Φ/Γ ΑΣΤΡΑ σημαίας Ρωσίας και ΑΝΣΕΡΑ σημαίας Παναμά, ενώ, παράλληλα, απότη Λιμενική Αρχή Καλύμνου ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και αλιευτικά της περιοχής, καθώς και οχήματα από ξηράς.
Στις 22.08 - και ενώ η επικοινωνία με το σκάφος που κινδύνευε είχε ήδη χαθεί - από ελικόπτερο SUPER PUMA εντοπίσθηκαν συντρίμμια του «ΑΙΓΕΑΣ» σε απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο Καλύμνου.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή και στις 00.03 οι τρεις αγνοούμενοι εντοπίσθηκαν από το πλήρωμα του BLUE STAR 1, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από το Ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο και στη συνέχεια περισυνελέγησαν με ασφάλεια από το ιδιωτικό σκάφος ΝΙΚΟΣ, που τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλύμνου.
Οι τρεις διασωθέντες, ηλικίας 59, 40 και 21 ετών, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καλύμνου, για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.



Kρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2009

Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Τ ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2009, που αφορούν τις εκδόσεις έτους 2008, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από το «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, ύστερα από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, ως ακολούθως :
Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας: ομόφωνα στην κα Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου για το βιβλίο της με τίτλο«Η προφητεία του κόκκινου κρασιού», εκδ. ΠΑΤΑΚΗ και κατά πλειοψηφία στην κα Φωτεινή Φραγκούλη για βιβλίο της με τίτλο «Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες », εκδ. Ελληνικά Γράμματα .

Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου

Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας : ομόφωνα στην κα Κατερίνα Βερούτσου για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Νεράιδα πάνω στο Έλατο» του συγγραφέα Μάνου Κοντολέων, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ και κατά πλειοψηφία στον κο Θανάση Δήμου για την εικονογράφηση του βιβλίου του με τίτλο «Μια χειμωνιάτικη ιστορία»,εκδ. ΠΑΤΑΚΗ.

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία

στον κο Σάκη Σερέφα για το βιβλίο του με τίτλο «ΕΝΑΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ», εκδ. ΠΑΤΑΚΗ.



Ερευνα για σκάφος που αγνοείται στην Κάλυμνο

Εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια ευρύτερη περιοχή της Καλύμνου διεξάγουν σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και ένα "σούπερ-πούμα" για τον εντοπισμό του ιδιωτικού σκάφους "Αιγαίας" στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον κυβερνήτη, ένας ταγματάρχης του στρατού και ένας φαντάρος ασθενής.

Τον φαντάρο είχε παραλάβει γύρω στις 9 παρά 10 το βράδυ το ιδιωτικό σκάφος από τη νήσο Καλόλιμνο. Στη διάρκεια όμως της επιστροφής το σκάφος προσέκρουσε σε βράχια, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο συνέχισε το ταξίδι του. Όταν όμως... ο κυβερνήτης αντελήφθη στην εισροή υδάτων ειδοποίησε το Λιμεναρχείο και τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αξιωματικοί του οποίου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μέχρι τις 21:20. Από τότε μέχρι και τώρα και παρά τις εκτεταμένες έρευνες το σκάφος και οι επιβαίνοντες δεν έχουν εντοπισθεί.

ΑΠΕ


Related Posts with Thumbnails