Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ 2010

25/8/2010 UPDATE  ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΔΩ 
 Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως αναφέρουν όλα τα ρεπορτάζ , ακόμη και για τις περιζήτητες σχολές και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα γραπτά με υψηλές βαθμολογίες.
Χαρακτηριστικά ο χάρτης των φετινών βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο σύμφωνα και με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Απογευματινή διαμορφώνεται ως εξής ... Ο «χάρτης» των βάσεων εισαγωγής, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση επιστημονικού επιτελείου με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει σαφής πτωτική τάση αλλά, συγκριτικά με άλλα πεδία, μικρότερη. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στην Κομοτηνή, η οποία από τη βάση των 18.100 μορίων θα κατεβεί οπωσδήποτε κάτω από τα 18.000 μόρια, με μια εκτίμηση 17.900 μορίων. Μικρή μείωση θα παρατηρηθεί και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με το τελευταίο Τμήμα της Ρόδου να κινείται στα 17.700 μόρια. Τα Τμήματα της Ψυχολογίας θα παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις και εκτιμάται ότι το τελευταίο, στο Ρέθυμνο, θα έχει βάση εισαγωγής στα 16.500 μόρια. Τα Φιλολογικά Τμήματα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με τα προηγούμενα και το βαθμολογικά τελευταίο Τμήμα, στην Κομοτηνή, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 15.400 μόρια. Στο βαθμολογικό πυθμένα του 1ου επιστημονικού πεδίου, εκτός από τα προγράμματα των Ιερατικών Σπουδών, η βαθμολογική βάση στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια. Εξαιρέσεις εντυπωσιακά χαμηλών βάσεων θα είναι στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, καθώς και Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, στα οποία η βάση θα κινηθεί μεταξύ 6.000 και 7.000 μορίων! Εντυπωσιακά μειωμένη θα είναι και η βάση του Τμήματος Εφαρμογών των Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), στο οποίο θα παρατηρηθεί βαθμολογικό χαμηλό 4.500 μορίων, όπως συνέβαινε πριν από το 2005.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αυτά των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα παρατηρηθεί πτώση των βάσεων από 200 έως 500 μόρια. Το τελευταίο Μαθηματικό Τμήμα στη Σάμο θα κινηθεί στα 13.900 μόρια, το τελευταίο Φυσικό στο Ηράκλειο στα 14.800 μόρια και το τελευταίο Χημικό Τμήμα στο Ηράκλειο στα 15.200 μόρια. Τα Τμήματα της Πληροφορικής, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, θα ακολουθήσουν το γενικό πτωτικό κανόνα και το τελευταίο Τμήμα της Πληροφορικής Ιονίου στην Κέρκυρα θα κινηθεί στα 14.600 μόρια. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν και Τμήματα των ΑΕΙ, όπως το Γεωγραφίας Αιγαίου και το Επιστημών της Θάλασσας, τα οποία θα κινηθούν στα 8.700 μόρια! Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας θα κλείσουν τη βαθμολογική βάση με 6.500 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές εμφανίζουν μικρή πτωτική τάση, η οποία είναι μεγαλύτερη στις Ιατρικές Σχολές της Περιφέρειας. Η τελευταία Ιατρική, στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπερέβη πέρσι τα 19.000 μόρια, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008, με μια αρχική εκτίμηση τα 18.700 μόρια. Στην Ιατρική, πάντως, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η πτώση θα είναι της τάξεως των 150 έως 200 μορίων. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν τις πτωτικές τάσεις που θα ανέμενε κάποιος με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 13.000 και 11.200 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στα περιζήτητα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ παρατηρούνται σαφείς πτωτικές τάσεις, οι οποίες ξεκινούν από 250 μόρια για τα Τμήματα του κέντρου και φτάνουν μέχρι τα 500 μόρια για τα περιφερειακά Τμήματα. Με αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.000 μόρια (18.100), ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί στη Ξάνθη θα έχουν βάση εισαγωγής τα 17.800 μόρια. Στις βαθμολογικά μεσαίες σχολές, που συνήθως κινούνται μεταξύ 14.000 και 17.000 μορίων, θα σημειωθεί σημαντική πτώση έως και 500 μόρια. Τα πλέον χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου θα είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στην Περιφέρεια, τα οποία θα επανέλθουν στις βάσεις του 2004, που κινήθηκαν από 7.500 έως 8.000 μόρια.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτωτική είναι η τάση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών του πεδίου. Η αναμενόμενη πτώση θα ξεκινάει από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φθάνει τα 500 μόρια στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Στο βαθμολογικό πυθμένα, η κατάργηση της βάσης του 10 οδηγεί στη θεαματική μείωση τα επίπεδα των μορίων στις σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επαγγελμάτων. Εκτιμάται ότι οι σχολές αυτές στην περιφέρεια θα κλείσουν τις βάσεις του πεδίου με 4.500 μόρια! Εξαίρεση στη γενικευμένη πτώση των βάσεων αναμένεται να αποτελέσουν οι σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα της θεαματικής μείωσης των διατιθεμένων θέσεων, από 2.100 πέρσι σε 900 φέτος.

Το πλήρες ρεποστάζ της εφημερίδας ΕΔΩ

Στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών Πανελλαδικών εξετάσεων 2010. Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις , λιγότεροι αριστούχοι

Δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδας Β’) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα:
http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι....

* Η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009. Μικρή μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (15,51% έναντι 16,69% για το έτος 2009)
* Αντίστοιχα, παρατηρείται μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (19% έναντι 18,33% για το έτος 2009. Τέλος, μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5. (16,48% έναντι 15,7% το 2009).
* Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90593 από 92081 υποψηφίους). Το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85354 από 87091).
* Εφέτος αναβαθμολογήθηκαν λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2009. (Το 2009 είχαν αναβαθμολογηθεί 41.180 (ποσοστό 7,7%)).
* Υπήρξαν 210.114 γραπτά (37,09%) που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%).

Για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων που δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουν τις βαθμολογίες τους στα σχολεία τους όπου θα αναρτηθούν, οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου αύριο το απόγευμα.

15 Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2010

Επ' ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους 257 Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη την χώρα, ώστε να ενημερώσουν έγκαιρα όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις των περιοχών τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:...

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Μακελειό με 3 νεκρούς σε εστιατόριο της Ερέτριας για μια επιταγή

Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός της λογομαχίας που είχε ομάδα τεσσάρων ατόμων, μεταξύ τους και ένας δικηγόρος, με τουλάχιστον άλλα δύο άτομα στην Ερέτρια για την είσπραξη μία επιταγής.
Τα τέσσερα άτομα πήγαν το πρωί της Δευτέρας σε εστιατόριο της Ερέτριας για την παραλαβή μίας επιταγής και κατά την έντονη συζήτηση που ακολούθησε έμφανίστηκε ένας ένοπλος άνδρας και πυροβόλησε εναντίον τους.
Τα τρία θύματα εξέπνευσαν επί τόπου, ενώ το... τέταρτο άτομο που τους συνόδευε γλίτωσε επειδή την ώρα του συμβάντος είχε απομακρυνθεί για να μιλήσει στο κινητό τηλέφωνό του. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δικηγόρος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία.

Ο δράστης που διέφυγε συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

πηγη: Newsroom ΔΟΛ

7ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ΝΝ10)

Το "7ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ΝΝ10)" και το "4ο Διεθνές θερινό σχολείο International Summer School στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ISSON-10) θα πραγματοποιηθούν στις 11-14 Ιουλίου και στις 10-17 Ιουλίου 2010 αντίστοιχα, στο Ξενοδοχείο "Alexandros Palace" στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η διοργάνωση γίνεται από το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες- Ν&Ν", το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Α.Π.Θ. και το δίκτυο Νανοτεχνολογίας ΝΑΝΟΝΕΤ.
Το NN10 αποτελεί την ετήσια συνάντηση των ... επιστημόνων, ερευνητών, μηχανικών και των εταιρειών που ειδικεύονται και ενδιαφέρονται στην περιοχή των Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών. Κύριος σκοπός του NN10 είναι να ενισχύσει τις επιστημονικές συζητήσεις, τη δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων στα θέματα των Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών.

Το ΝΝ10 φέτος, αποτελείται από τρία Workshops:

Workshop 1 (W1) - Οργανικά Ηλεκτρονικά - Photonics & ΝανοΗλεκτρονικά

Workshop 2 (W2) - ΝανοΥλικά, ΝανοΕπεξεργασία & Νανοκατασκευή

Workshop 3 (W3) - ΝανοΙατρική & ΝανοΒιοτεχνολογία

και περιλαμβάνουν περίπου 250 συμμετοχές από 35 χώρες με ομιλίες από διεθνώς διακεκριμένους Επιστήμονες, προφορικές παρουσιάσεις και Posters καθώς και Έκθεση Επιστημονικών Οργάνων που σχετίζονται με τη Νανοτεχνολογία.
Το ISSON-10 διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με σκοπό να προσφέρει μια λεπτομερή παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις Νανοεπιστήμες και τις προοπτικές για μεταφορά αυτών των εξελίξεων στους τομείς των Νανοτεχνολογιών. Στόχος του ISSON-10 είναι η εκπαίδευση νέων ερευνητών, αποφοίτων και στελεχών παραγωγικών φορέων και αναμένεται η συμμετοχή 60 επιστημόνων στους τομείς των νανοτεχνολογιών, οργανικών ηλεκτρονικών και νανο-ιατρικής.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το NN10 και το ISSON-10 έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως τα κυριότερα γεγονότα στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας στη Νότια Ευρώπη, ενδυναμώνοντας έτσι το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Α.Π.Θ. σε αυτό το πεδίο.

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το θεματικό δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ (http://www.nanonet.gr) που είναι μία πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2003 από το Α.Π.Θ., για την προώθηση της συνεργασίας και επικοινωνίας ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων που ασχολούνται ενεργά με τον τομέα των Νανοτεχνολογιών & Nανοβιοτεχνολογιών. Σήμερα συμμετέχουν 210 Εργαστήρια από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο το συντονισμό των δράσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στα πλαίσια των Ν&Ν και την ενίσχυση των δεσμών του με την παραγωγή.



Οι Θεματικές Ενότητες του NANONET καλύπτουν: Νανοϋλικά - Οργανικά Ηλεκτρονικά & Nανοηλεκτρονική & Νανομηχανική, Νανοβιοτεχνολογία & Νανοϊατρική, Νανοτεχνολογία στην Ενέργεια & Περιβάλλον. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η λειτουργία του Δικτύου αποκτά βαρύνουσα σημασία στην εποχή μας καθώς οι ραγδαίως αναπτυσσόμενες περιοχές των Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών και οικονομιών.



Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του δικτύου ΝΑΝΟΝΕΤ την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 στο Ξενοδοχείο "Alexandros Palace" στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Θα ακολουθήσει Δημόσια Συζήτηση με θέμα ΅Debate on Nanomedicine: Unsolved Medical Problems waiting for Nanosolutions" που περιλαμβάνει ενότητες σχετικά με την καρδιολογία, νεφρολογία, καρκίνο, ορθοπεδική, νευρολογία, νανοτοξικολογία, διαβήτη κα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

http://nnconf.physics.auth.gr/

τηλ. 2310998850, 998189, 998952

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΝ10  ISSON-10 ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

http://nnconf.physics.auth.gr/program.html

http://nnconf.physics.auth.gr/prog_isson.html

Το Πρόγραμμα της Δημόσια Συζήτηση στη Νανοιατρική

http://nnconf.physics.auth.gr/nanomedicine_debate.jpg

Αυξήσεις σε ΦΠΑ και αντικειμενικές αξίες το 2011 προαναγγέλλει ο Παπακωνσταντίνου

Νέα επέκταση του βασικού ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που φορολογούνται με συντελεστή 11% και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προαναγγέλλει για το 2011 ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.
Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ και αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον... έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχουν μέτρα για το 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του βασικού ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή», λέει ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έρχονται ανατροπές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, ενώ σύντομα θα δημοσιυεθούν και νέες λίστες από το ΣΔΟΕ με «πολλά και μεγάλα ονόματα».

Παράλληλα, προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ των συνεργειών - συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στην ακρίβεια που πλήττει την αγορά, υπογραμμίζει ως αιτίες την έκτακτη επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και τα μόνιμα δομικά προβλήματα της αγοράς.

πηγη: in.gr

Στο κόκκινο το Οικογενειακό Καλάθι

  Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου Ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα, 2120,68 ευρώ τον Μάϊο-2010 σε σχέση με τον Μαϊο-2009 που κόστιζε 2011,51 ευρώ, έχουμε μία αύξηση 109,17 ευρώ , ποσοστό 5% Όπως προκύπτει και από τον πίνακα που επισυνάπτουμε την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:...

α) Κατά 20% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών

β) Κατά 17% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 8% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων
.
δ) Κατά 5% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

.2. Μείωση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: :
􀂃 Κατά 1,0% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 50%+1 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Με το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος για τον «Καλλικράτη», δηλαδή το 50%+1, θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τα σενάρια για επιστροφή στο 42%, έστω, μόνο για την προσεχή αναμέτρηση δεν προχωρούν.

Σ’ αυτό κατατείνουν όλες οι πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr από το υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του «Καλλικράτη» μετά τις έντονες πιέσεις που... δέχθηκε από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρεθεί (τουλάχιστον στις ανεπίσημες επαφές, καθώς επίσημες δεν έγιναν) μέχρι στιγμής κοινός τόπος με τα κόμματα για επαναφορά είτε του 42% είτε για την εφαρμογή άλλου συστήματος.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τη «νωπή» ρύθμιση του 50%+1 παρά τις αντιδράσεις που (συνεχίζουν να) υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας από τους βασικούς πολέμιους του 50%+1 είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Θανάσης Τσούρας.

Πάντως, ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν από την αρχή υπέρμαχος του 50%+1 που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δύο γύρους την πλειοψηφία των εκλογικών αναμετρήσεων σε περιφέρειες και δήμους με το επιχείρημα ότι το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί ανακόλουθος. Αποτέλεσμα, κάποιοι ήδη να περιμένουν στην γωνία τον υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να του χρεώσουν τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι κύκλοι αυτοί εντός ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι το κόμμα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμόσει τακτική συμμαχιών με αποτέλεσμα να χάσει πολλές εκλογικές μάχες στον β΄ γύρο, όπου όλοι θα είναι εναντίον του. Πίεζαν δε μέχρι την τελευταία στιγμή να επανέλθει το 42% μόνο για τις προσεχείς εκλογές ή, έστω, να εφαρμοστεί ένα ενδιάμεσο σύστημα, όπως αυτό που έχει προτείνει ο καθηγητής Διαμαντόπουλος

www.aftodioikisi.gr/
Related Posts with Thumbnails