Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Καταργείται η βάση του 10 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι βασικές αλλαγές

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καταργείται από φέτος η βάση του «10» για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να είναι όλοι οι υπουργοί προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ώστε να μην δίνεται τροφή στους κερδοσκόπους.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Τα βασικά σημεία των αλλαγών....

1. Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση.
2. Όλοι οι διορισμοί μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2012 - 2013 σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης θα είναι αποκλειστικά και μόνον επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
3. Τέλος στα περίπλοκα και αδιαφανή κριτήρια. Οι πίνακες προϋπηρεσίας κλείνουν οριστικά στις 30.6.2010. Ακολουθεί μεταβατική διετής περίοδος η οποία κατοχυρώνει τα ώριμα δικαιώματα.
4. Ειδικό βάρος στην παιδαγωγική και τη γενική παιδεία. Αναμορφώνεται πλήρως το περιεχόμενο και η διαδικασία των εξετάσεων ΑΣΕΠ, οι οποίες θα διεξάγονται ανά διετία.
5. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ελάχιστος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού και είναι τα 3 έτη.
6. Εισάγεται ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δυο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός».
7. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα για το νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό.
8. Τριμελής επιτροπή εισηγείται την παραμονή στην εκπαίδευση ή την μετάταξή του στη διοίκηση του δόκιμου εκπαιδευτικού. Θα γίνεται αξιολόγηση από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, το Μέντορα και το Σχολικό Σύμβουλο.
9. Από το «χύμα» χαρτί στην ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία προσδιορισμού κενών οργανικών θέσεων και λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
10. Από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κάθε πρόσληψη για αναπλήρωση ή αντιμετώπιση των κενών, με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων.
11. Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με στόχο την κατάργηση της ωρομισθίας.
12. Καμία μετάθεση ή απόσπαση δεν θα γίνεται, αν αφήνει κενό που δεν αναπληρώνεται. Η ηλεκτρονική καταγραφή τους θα επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
13. Για πρώτη φορά ο ορισμός των μελών των Συμβουλίων επιλογής στελεχών γίνεται υπερκομματικός μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
14. Καθιερώνεται πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας, ύστερα από επιμόρφωση και εξετάσεις για την επιλογή στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης.
15. Θεσπίζεται για πρώτη φορά συγκροτημένη διαδικασία διοικητικής και παιδαγωγικής - διδακτικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ετήσια έκθεση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Ετήσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.
16. Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος από την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
17. Μικρότερα και ευέλικτα εκλεκτορικά σώματα για εκλογή μελών ΔΕΠ. Νομοθετείται συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.
18. Αίρονται οι περιορισμοί στην εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη βάση του 10.

Β. Ρύθμιση θεμάτων Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Συγχωνεύσεις - καταργήσεις εκκλησιαστικών σχολείων με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και εξοικονόμηση πόρων.

Γ. Πλαίσιο νομιμότητας και ελέγχου για τις μεταλυκειακές σπουδές.

Στο θεσμικό και εποπτικό κενό για τα Κολέγια, δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα συμφωνεί με την Κοινοτική νομιμότητα και με ενίσχυση του εθνικού ελέγχου μέσα από την ανάδειξη του αναβαθμισμένου Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, για την πιστοποίηση και παρακολούθηση της λειτουργίας δομών μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

www.tanea.gr

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις των αγροτών για τις επιδοτήσεις


Μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010. Φέτος, θα γίνουν 160.000 αιτήσεις λιγότερες, καθώς αγρότες που έπαιρναν ως 200 ευρώ επιδότηση έχασαν τα δικαιώματά τους (καταργήθηκαν με απόφαση της ΕΕ).
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δημόσιο θα προκαταβάλλει το ποσόν, που αποτελεί το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, και ανέρχεται σε 70 ευρώ (57 ευρώ + ΦΠΑ) ανά αίτηση.
Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και για επιδότηση ως 10.000 ευρώ και .... συνταξιούχοι του ΟΓΑ για επιδοτήσεις ως 5.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις ΕΑΣ που έχουν πιστοποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Related Posts with Thumbnails