Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ρέκβιεμ για τις εφημερίδες

του Σεραφείμ Φυντανίδη

Το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο Τύπος στην Ελλάδα. Απ’ όσο γνωρίζω, οι περισσότερες εφημερίδες είναι παθητικές με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το περίεργο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις περισσότερες κατά κεφαλήν ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής υποτίθεται κυκλοφορίας. Μερικές δεν ξεπερνούν τα 500 φύλλα ημερησίως! Το άλλο περίεργο είναι ότι διαθέτουμε τις περισσότερες ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες σε όλη την Ευρώπη με το χειρότερο ποδόσφαιρο και με άδεια, συνήθως, γήπεδα. Το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά μην απορείτε διόλου. Πολλοί εκδίδουν έντυπα, όχι για λόγους ιδεολογικούς, αλλά για υποστήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων ή για να … .θάψουν τους άλλους. Κάποιες ζουν από την κρατική διαφήμιση και τους ισολογισμούς.

Η χρυσή εποχή των ελληνικών εφημερίδων κράτησε ως το 1989, όταν μπήκε στο χορό η μη κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία. Οι κυκλοφορίες άρχισαν να κατρακυλούν μέρα με τη μέρα. Η πρώτη αντίδραση που δυστυχώς συνεχίζεται ως τις μέρες μας, ήταν οι προσφορές. Πρώτα με βιβλία και μετά με σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα, έως και φουσκωτά σκάφη. Τη χαριστική βολή έδωσαν τα δωρεάν φύλλα που, εκτός από αναγνώστες, πήραν και τη διαφήμιση. Σε όλα αυτά προσθέστε και το διαδίκτυο που ενημερώνει, έστω και βιαστικά, τον αναγνώστη αμέσως και πολύ πριν τυπωθούν οι εφημερίδες. Εκείνο το μοιραίο σαββατόβραδο του περασμένου Δεκέμβρη, όταν δολοφονήθηκε από πυρά αστυνομικού ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, τα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο είχαν την είδηση ύστερα από μερικά λεπτά. Οι κυριακάτικες εφημερίδες δεν είχαν ούτε λέξη γιατί ήδη είχαν τυπωθεί.

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι. Πολύ φοβάμαι ότι το παράδειγμα του Ελεύθερου Τύπου θα το ακολουθήσουν και άλλοι εκδότες


http://www.foreignpress-gr.com/

Ο Λαθρέμπορος .... απίθανο

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΣΑΚΟΥΛΑ.
ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΟΥΝ:
- ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΡΧΗΓΕ?
- ΧΩΜΑ!
- ΚΑΛΑ, ΚΑΛΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΕΓΑΛΕ...
ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΔΟΥΝ......ΧΩΜΑ!
- ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΩΜΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ!
- ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ! ΠΕΡΑΣΤΕ.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΜΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΛΕΤΕ, Ε, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΛΕΝΕ:
- ΡΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ? ΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ
ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΧΩΜΑ.

ΟΝΤΩΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ:....
- ΣΤΑΜΑΤΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ.
- ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΤΙ ΠΑΘΑΤΕ?
- ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ.
- ΚΑΛΩΣ, ΚΑΛΩΣ.
ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ:
- ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΕΙΧΑΤΕ ΔΙΚΑΙΟ, ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ.
- ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ!

- ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ, ΠΕΡΑΣΤΕ, ΤΟΥ ΛΕΝΕ.
ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, Ε, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ:
- ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ, ΕΓΩ ΣΕ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΚΑΡΦΩΣΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ?
- ......ΝΑΙ!
- ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΝΑΣ???
.. .....
- ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ !!!

Υπολογισμός Μορίων Πανελληνιων - Πανελλαδικών Εξετάσεων 2009

Υπολογίστε με ακρίβεια τα Μόρια από τους βαθμούς στις Πανελλαδικές εξετάσεις ...
Αυτό μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ


Κλείνει ο Ελεύθερος Τύπος και ο city ....

Κλείνουν τον Ελέυθερο Τύπο , τον Τύπο της Κυριακής και τον city fm η Γιάννα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος .... H Ανακοίνωση που υπάρχει στο site της εφημερίδας αναφέρει " Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην... απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».


Η ΣΕΧΤΑ Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής

Την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, αναλαμβάνει με προκήρυξή της που έστειλε στα «ΝΕΑ» η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».

Στην προκήρυξή της, η οργάνωση εξαπολύει νέο μπαράζ απειλών και κάνει εκτενείς... αναφορές σε οργανώσεις του «αντάρτικου πόλεων». Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θα χτυπάμε όλους τους κυρίαρχους μηχανισμούς, τους θεσμικούς φορείς και τα πληρεξούσια άτομα».

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο των «ΝΕΩΝ».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4523114

Έρχεται και υπογράφει σήμερα ο Μέλμπεργκ

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακό ο Όλοφ Μέλμπεργκ φτάνει σήμερα το μεσημέρι στην Ελλάδα και μετά τις ιατρικές εξετάσεις θα υπογράψει με τους ερυθρόλευκους το νέο του συμβόλαιο διάρκειας 3 χρόνων με ετήσιες απολαβές 1,5 εκ ευρώ ....


Η κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα


Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ για την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν που πλέον βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Στην φωτογραφία (γραφικό) που δημοσιεύουν δείχνουν με αποκαλυπτικό τρόπο πως έχει ακρωτηριαστή η ζωοφόρος


50χρονος Αυτοπυρπολήθηκε στη Θεσσαλονική....

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί στην Θεσσαλονίκη έξω από τον Σιδηροδρομικό σταθμό, 50χρονος αυτοπυρπολήθηκε αφού περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά.. μπροστά στα έντρομα μάτια του κόσμου , οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά. Ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε σοβαρή κατάσταση...


Related Posts with Thumbnails