Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ηλιοθεραπεία


Έκθεση στο ελάχιστο


Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία από τον ήλιο συνέστησαν σήμερα στους παραθεριστές οι επίτροποι της ΕΕ για την Υγεία και για θέματα Καταναλωτών σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, ειδικά μεταξύ των παιδιών.«Το μήνυμά μας προς τους καταναλωτές αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ σαφές: προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο» σημειώνει η επίτροπος Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου. Συμβουλεύει τους γονείς να μην επιτρέπουν την άμεση έκθεση των βρεφών και των παιδιών στον ήλιο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στη νεφοσκεπή Βρετανία, τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στη χώρα έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 2.000 το χρόνο.
Ένα στα τρία κρούσματα μελανώματος αποδίδονται στην ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος.
Υπάρχουν δύο είδη ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας: η UVA, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα, και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Και τα δύο είδη θεωρούνται επικίνδυνα.
Η αύξηση της συχνότητας καρκίνου του δέρματος ώθησε πέρυσι τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες των αντηλιακών, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως «100% προστασία από τον ήλιο».«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο ή ασφαλές μαύρισμα» δήλωσε η επίτροπος Καταναλωτών Μέγκλενα Κούνεβα. «Το πιο σημαντικό είναι οι παραθεριστές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων» σημείωσε.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει:
-Αποφύγετε την έκθεση τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, από τις 11:00 ως τις 15:00 στις περισσότερες χώρες.
-Όταν δεν είναι δυνατό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να είστε καλά καλυμμένοι
-Καπέλα και γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία-Αποφύγετε την άμεση έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών-Χρησιμοποιείτε αντηλιακά που προστατεύουν και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, UVB και UVA-Βάζετε τακτικά αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα. Για την προστασία όλου του σώματος ενός ενήλικου μετρίου αναστήματος χρειάζονται περίπου 35 γραμμάρια αντηλιακού. Οι παραθεριστές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι:-Το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα ελαφρά σύννεφα
-Το νερό προσφέρει ελάχιστη προστασία και οι αντανακλάσεις από το νερό μπoρεί να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία-Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, επομένως τα τακτικά διαλείμματα κατά την ηλιοθεραπεία δεν έχουν αποτέλεσμα.


πηγη: in.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters)

Βρετανίδες κατηγορούνται για πορνεία στη Ζάκυνθο


Την κατηγορία της πορνείας αντιμετωπίζουν εννέα Βρετανίδες που συνελήφθησαν στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mirror.
Οι γυναίκες μετείχαν σε «σεξουαλικό διαγωνισμό» με χρηματικό έπαθλο, σε μπαρ στην παραλία του Λαγανά, μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έπρεπε επί πληρωμή να επιδοθούν σε σεξουαλικές πράξεις και να μαγνητοσκοπηθούν με σκοπό τα βίντεο να προβληθούν στο διαδίκτυο.
Μαζί με τις γυναίκες για άσεμνη συμπεριφορά κατηγορούνται έξι Έλληνες και έξι Βρετανοί. Οι δύο από αυτούς ήταν οι ιδιοκτήτες του μπαρ.
Όλοι οι Βρετανοί βρίσκονταν στη Ζάκυνθο για διακοπές. Η βρετανική εφημερίδα δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την ηλικία ή την ταυτότητά τους.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, πράγματι συνελήφθησαν 21 άτομα. Πρόκειται για 9 αλλοδαπές, για τους ιδιοκτήτες των δύο μπαρ και για 10 ακόμα εργαζόμενους στα μαγαζιά αυτά.

πηγη: zougla.gr

Οι ιδρυτές της Google πρώτοι στη λίστα με τους 100 ισχυρότερους των βρετανικών ΜΜΕ


Τα «τρομερά παιδιά» στην κορυφή


Οι δύο ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν βρίσκονται φέτος στην πρώτη θέση της λίστας της Guardian με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στα βρετανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο άνδρες θεωρούνται ισχυρότεροι λόγω της αξιοσημείωτης επίδρασης του Google στα μέσα ενημέρωσης.
Από τη δεύτερη θέση της λίστας «έπεσε» ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο πρόεδρος της News Corp έχασε την θέση του για πρώτη φορά από τον δεύτερο γιο του Τζέιμς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τζέιμς Μέρντοχ, πρόεδρος του βρετανικού τηλεοπτικού ομίλου BSkyB του ομίλου News Corporation για την Ασία και την Ευρώπη βρίσκεται στην δεύτερη θέση, στέλνοντας τον πατέρα του στην πέμπτη.
Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μέρντοχ, η Ελίζαμπεθ, περιλαμβάνεται στη λίστα και μάλιστα αρκετά ψηλά, στην 27η θέση ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται το αφεντικό της Αpple, ο 53χρονος Στηβ Τζομπς.Οι υποψήφιοι για τη λίστα του Guardian κρίνονται από ομάδα ειδικών με βάση την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική επιρροή τους.


πηγη:in.gr(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό)

Η παράνομη αμμοχαλικοληψία στη Νέδα


Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας για τη διακοπή των παράνομων αμμοχαλικοληψιών από εταιρεία στην κοίτη της Νέδας, ζητά με έγγραφό της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας. Σε αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Ν.Α. Ηλείας στο ποτάμι της Νέδας διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες και εκσκαφές τεραστίων διαστάσεων, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει χορηγήσει καμία άδεια.


πηγη : ΕΡΑ Πυργου
Related Posts with Thumbnails