Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία... η ανακοίνωση Βενιζέλου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης είχα
τονίσει ότι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καταστεί χρόνος δημιουργικός και γόνιμος για τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα.
Κάθε στρατευμένος πρέπει να νοιώθει ότι εισέρχεται σε ένα χώρο δίκαιο, ορθολογικό και
πολιτισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη, έδωσα ήδη τις ακόλουθες εντολές προς τα Γενικά Επιτελεία:....
1. Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους. Στο μεταξύ θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους. (π.χ γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό). Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό
Ξηράς.
2. Η επιλογή των κατατασσομένων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατ'εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρετούντων σήμερα στον Στρατό Ξηράς,
το 2.7% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 10% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4.6% απόφοιτοι ΤΕΙ.
Για παράδειγμα, υπηρετούν 522 πτυχιούχοι διαφόρων τμημάτων ΑΕΙ που έχουν ως αντικείμενο την πληροφορική, 290 νομικοί, κ.ο.κ. Είναι απολύτως λογικό, όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα της θητείας τους, οι νέοι αυτοί άνθρωποι να ασχοληθούν με θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
3. Συμφώνησα ήδη με τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Ανδρέα Λοβέρδο να ληφθούν τα αναγκαία
μέτρα ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται στις 9/11. Με τον τρόπο αυτό θα καταβάλλεται εγκαίρως κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε τη στιγμή της απόλυσής του ο κάθε νέος να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.
4. Αυτό είναι πιο δύσκολο για όσους δεν έχουν επαρκή προσόντα. Σε αυτό συμφωνήσαμε ήδη με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, να οργανώσουμε την ενίσχυση των προσόντων όσων στρατευμένων το επιθυμούν. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
α. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Λειτουργούν ήδη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ΚΕΚ, ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής).
Ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ.
β. Όσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από την στρατιωτική υπηρεσία.
Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων αυτών.
5. Θα ληφθεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέριμνα ώστε:
α. Να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατεύσιμους Ι1 που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρίες ή υπηρεσίες φύλαξης.
β. Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).
γ. Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων)
δ. Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ)
ε. Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των
διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που
χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.
στ. Θα ζητηθεί από τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και από τα τμήματα των ΙΕΚ που
προβλέπουν πρακτική άσκηση να μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας ως χρόνος πρακτικής άσκησης και να χορηγείται σχετική βεβαίωση.
6. Δόθηκαν ήδη οι σχετικές οδηγίες ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, ώστε να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης.
7. Δόθηκαν ήδη σαφείς οδηγίες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων


Συνελλήφθη συμμορία Αλβανών διακινητών ναρκωτικών στην Καλαμάτα

Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών διακινούσε στη Μεσσηνία συμμορία Αλβανών, που εξαρθρώθηκε χθες από την Αστυνομία. Τέλος στη δράση της έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Το “ξήλωμα” της συμμορίας άρχισε χθες το πρωί όταν οι αστυνομικοί, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, συνέλαβαν 5 Αλβανούς και στην κατοχή τους κατέσχεσαν 11 κιλά κατεργασμένου χασίς, 45 γραμμάρια κοκαΐνης, 3 ζυγαριές και 10 κινητά τηλέφωνα. Ακολούθησε η... σύλληψη, στην οδό Αύρας στην Καλαμάτα, 3 ακόμη Αλβανών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 2,6 γραμμάρια χασίς, 1,1 γραμμάριο κοκαΐνης και 450 ευρώ. Ένα ακόμη μέλος της σπείρας συνελήφθη λίγο αργότερα στη οδό Αθηνών στην Καλαμάτα και στην κατοχή του βρέθηκαν 6.250 ευρώ, προερχόμενα από την εμπορία ναρκωτικών, σύμφωνα με την Αστυνομία. Από τους συλληφθέντες, ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι 7 διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα. Όλοι θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

πηγη:Ερα Καλαμάτας


Στο εδώλιο 15 αγρότες από τη Νέα Μανωλάδα ... για ψευδείς δηλώσεις στον ΕΛΓΑ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν δεκαπέντε αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας, σε βάρος των οποίων η Εισαγγελέας Αμαλιάδας άσκησε ποινική δίωξη για υποβολή ψευδών βεβαιώσεων με δόλο προκειμένου να εξαπατήσουν το δημόσιο. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν είναι σε βαθμό πλημμελήματος και η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη, μετά από σχετικό πόρισμα του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δεκαπέντε αγρότες σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, το... έτος 2006 υπέβαλλαν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν για τον παγετό που είχε πλήξει τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας στις 4 Νοεμβρίου του 2006.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, ο κάθε αγρότης εξ αυτών δεν είχε υποβάλλει μόνο μία αίτηση, αλλά διαπιστώθηκαν παρατυπίες με διπλές και τριπλές αιτήσεις που αφορούσαν τα ίδια αγροτεμάχια και τα οποία είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, είτε από συγγενικά πρόσωπα των αγροτών, είτε επρόκειτο για ίδια αγροτεμάχια που είχαν δηλωθεί στη μία αίτηση σε ένα συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα και σε άλλη αίτηση σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα, με δεδομένο ότι πολλές φορές τα όρια είναι μεταξύ δύο δημοτικών διαμερισμάτων.

http://www.patrisnews.gr/newsItem.php?id=1285

Related Posts with Thumbnails