Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Τα αμπεμπαμπλόμ και τα μπλιμπλίκια


Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Τι θα κάναμε χωρίς τρομοκρατία; Πόσο καλοί θα ήμασταν χωρίς τους «κακούς»; Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μπλιμπλίκια και τα καλαμπαλίκια για να μπορούμε να μεταφράζουμε τους φόβους μας αλλά ταυτόχρονα να κωδικοποιούμε με ξένους κανόνες τη ζωή μας. Δεν σκοπεύω να κάνω μια ανάλυση για την σύγχρονη τρομοκρατία που είναι και αυτή μολυσμένη με τις αυταπάτες, τις μεγάλες προσμονές και τις μικρές επαληθεύσεις της εποχής. Έχουμε τους τρομοκράτες που μας ταιριάζουν ίσως. Αλλά δεν μπαίνω στη λογική να υπογράψω τις.... λογικές της ασφάλειας που θέλουν τη «σύγχρονη τρομοκρατία» ως την απειλή για την ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Δεν μπαίνω δηλαδή στη λογική πως οι λιγότερο ή περισσότερο ιδεολόγοι των ομάδων βίας, είναι πιο απειλητικοί για τη χώρα απ ό,τι οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου ή οι τζογαδόροι των σπρεντς.

Έχω να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα που καθιστούν άλλα φαινόμενα πιο επικίνδυνα απ την τρομοκρατία. Τα τροχαία σε ένα χρόνο ας πούμε, έχουν περισσότερους νεκρούς απ όσους η τρομοκρατία απ την μέρα εμφάνισής της. Δεν θυμάμαι όμως επιχείρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων. Φαντάζομαι επίσης, πως στην Ελληνική Αστυνομία ή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν υπάρχει επιχείρηση παρακολουθήσεων και συστράτευση για να βρεθούν οι κομπιναδόροι που παίζουν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας την ώρα που η χώρα αιωρείται πάνω από τον γκρεμό της οικονομικής κρίσης. Αν συλληφθεί κάποιος από τους χαρτογιακάδες που εκπαίδευσαν την χώρα στις μίζες της SIEMENS ή όποιας άλλης πολυεθνικής δεν θα μεταφερθούν με αλεξίσφαιρα και θωρακισμένα τζιπ.

Απεχθάνομαι τη βία της τρομοκρατίας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το κράτος, της έχει τέτοια εκτίμηση. Υποψιάζομαι, ό,τι υποψιάζεται ο κάθε ενεργός πολίτης και ανησυχώ για την τρομολαγνία και την τρομοφοβία στην καθημερινή ζωή

Την ημέρα που συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης και η ομάδα του, σε ένα γνωστό εστιατόριο της Αθήνας δειπνούσε κάποιος γνωστός επιχειρηματίας με την παρέα του. Η φρουρά του αποτελούμενη από 10 άτομα και 4 αυτοκίνητα είχε σταθμεύσει προκλητικά (αποτρεπτικά λέγεται στην επιχειρησιακή γλώσσα) έξω από το εστιατόριο. Στην πόρτα του μαγαζιού ένας μεγαλόσωμος κοντοκουρεμένος κύριος στεκόταν κοιτάζοντας όποιον έμπαινε. Στο χέρι του κρατούσε επί ώρες ένα παλτό. Αν το ακουστικό στο αυτί δεν παρέπεμπε σε μπόντιγκαρντ, κάλλιστα θα μπορούσες να τον περάσεις για τον υπεύθυνο του βεστιαρίου και να του παραδώσεις το παλτό σου. Η εικόνα ήταν τρομακτική όσο και γελοία. Αλλά έδινε ένα μονοσήμαντο μήνυμα. Κάποιοι (έστω και γελοίοι) από κάποιους (επικίνδυνους ακόμη και αν είναι γελοίοι) κινδυνεύουν.

Στο ίδιο μαγαζί έχω συναντήσει πολλούς ακόμη ανθρώπους με φρουρά. Ακόμη και τον πρωθυπουργό. Σχεδόν πάντα η συμπεριφορά και η διακριτικότητα των σωματοφυλάκων, δείχνει τον χαρακτήρα του φρουρούμενου. Η κουλτούρα του επώνυμου καθορίζει τη συμπεριφορά της φρουράς. Μερικές δεκάδες από αυτούς του τύπους δεν κινδυνεύουν από κανέναν. Ίσως από κάποιον που εξαπάτησαν από τις άνομες οικονομικές συναλλαγές τους ή κάποια ερωμένη έστω. Η αστυνομία όμως τους δίνει φρουρούς, όπλα, προστασία. Η Ελλάδα έχει γεμίσει από τέτοιους τύπους.

Από επιχειρηματίες που θα έπρεπε να είναι φυλακή αλλά απολαμβάνουν την προστασία της ίδιας της αστυνομίας. Από δημοσιογράφους που δεν κινδυνεύουν από κανένα γιατί κανέναν ποτέ δεν αποκάλυψαν αλλά κυκλοφορούν με όπλα και μπράβους. Από πολιτικούς που έχουν φρουρούς για να κουβαλάνε τα ψώνια τους. Η χώρα με το πρόσχημα της τρομοκρατίας μιμείται τις αμερικάνικες ταινίες περιπέτειας. Και βρίσκονται πολλοί για να δουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή.

Το βασικό βεβαίως είναι πώς χρησιμοποιούνται τα φαινόμενα τρομοκρατίας για να απειληθούν δημοκρατικά δικαιώματα. Αλλά αυτό είναι η πολιτική πλευρά του θέματος. Εγώ αναφέρομαι απλώς στην χρήση των καραγκιόζηδων για να φαντάζει ένα κράτος σπουδαίο και οι ίδιοι σπουδαιότεροι. Και επειδή αυτοί είναι που καθορίζουν την κοινή γνώμη, είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει, πρέπει να κινδυνεύει, περισσότερο από τους τρομοκράτες απ ό,τι απ τον εαυτό τους. Γι αυτό όταν τα κανάλια προσπαθούν να ερμηνεύσουν την λέξη «μπλιμπλίκια» στις συνομιλίες των τρομοκρατών, επιμένω να σκέφτομαι πως τελικά η λειτουργία αυτής της χώρας είναι ένα παιχνίδι,αμπεμπαμπλόμ ίσως με μερικούς καραγκιόζηδες...

www.koutipandoras.gr/


Καμπάνια εργατικής αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης στα Φιλιατρά από το ΠΑΜΕ

"Τα κοινά προβλήματα, οι κοινές ανάγκες, τα κοινά δικαιώματα, αλλά και ο κοινός ταξικός εχθρός επιβάλλουν τον αδελφωμένο αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών.
Οι μετανάστες εργάτες γης στα Φιλιατρά - άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να φτάσουν σε μια άγνωστη χώρα αναζητώντας μεροκάματο, υφίστανται καθημερινά την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, την δουλειά χωρίς ασφάλιση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, την.... διαβίωση σε συνθήκες έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής.

Η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη, είναι υπόλογη γι' αυτό το συντελούμενο έγκλημα διαρκείας. Όχι μόνο γιατί γνωρίζει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν, αλλά και γιατί με τη μεταναστευτική πολιτική που υλοποιεί, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των μεταναστών στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ αντιπαλεύοντας μαζί με τους μετανάστες την οξυμένη αυτή επίθεση, αναπτύσσει πλούσια δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με στόχο, όχι απλά να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή του, αλλά και να αναδείξει τους πραγματικούς ενόχους γι' αυτά τα εντεινόμενα προβλήματα. Στοχεύοντας στην αγωνιστική αφύπνιση των μεταναστών, στην ένταξή τους στα συνδικάτα, στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και πάλης ανάμεσα σε εργαζόμενους κάθε εθνικότητας, κάθε γλώσσας, θρησκείας.

Σε μια συμβολική κίνηση - ένδειξη έμπρακτης εργατικής αλληλεγγύης η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ οργανώνει καμπάνια συγκέντρωσης υλικών για να προσφερθούν στους εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης των Φιλιατρών που τα έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (στον Α΄ όροφο του εργατικού κέντρου Καλαμάτας στην οδό Αριστομένους 95) από την Δευτέρα 19 Απρίλη έως και την Πέμπτη 29 Απρίλη, στις 6 με 8 το απόγευμα, θα μαζεύονται τα εξής είδη :

Ανδρικά ρούχα : Μπλούζες, πουκάμισα, παντελόνια, φόρμες, εσώρουχα (καινούργια), κάλτσες, κλπ. Επίσης και κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια κλπ

Τρόφιμα : Μακαρόνια, ρύζι, γάλατα (εβαπορέ), όσπρια, κονσέρβες κλπ

Είδη πρώτης ανάγκης : Αφρόλουτρα, σαπούνια, σαμπουάν, χαρτιά υγείας, κουζινόχαρτα και χαρτοπετσέτες.

Στη συνέχεια τα παραπάνω είδη θα μοιραστούν στα Φιλιατρά την Παρασκευή 30 Απρίλη.

Καλούμε τον λαό - τους εργάτες, τους φοιτητές, τους μαθητές του νομού μας να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν ενεργά με τις προσφορές τους.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν :

Ø Σουγλέρης Ηλίας τηλ. 6977950966 και Γιάνναρος Γιάννης τηλ. 6945400154."

Related Posts with Thumbnails