Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Τα πρωτα χελωνακια στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Τα πρώτα δεκαοχτώ χελωνάκια της φετινής χρονιάς έφτασαν με ασφάλεια στη θάλασσα του Κυπαρισσιακού Κόλπου την Κυριακή 20 Ιουλίου 2008. Η μητέρα Caretta βγήκε από τη θάλασσα και έφτιαξε τη φωλιά της το βράδυ της 13ης Μαΐου. Μετά από 61 μέρες τα πρώτα μικρά χελωνάκια της φωλιάς έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους ξεπηδώντας από τη φωλιά τους που ήταν κρυμμένη στην άμμο και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα. Τα αδέρφια τους θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και θα βγουν από τη φωλιά τους τις επόμενες ημέρες.

Και φέτος οι προσπάθειες των εκατοντάδων εθελοντών μας έπιασαν τόπο, βλέποντας ότι ξεκίνησε με επιτυχία η εκκόλαψη. Είναι η δουλειά των εθελοντών μας στην οποία βασίζεται όλο το πρόγραμμα προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, διότι είναι εκείνοι που μαρκάρουν τις φωλιές, βάζουν προστατευτικούς κλωβούς και βεβαιώνονται ότι τα χελωνάκια που θα βγουν από τη φωλιά θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. Συνολικά κάθε χρόνο προστατεύονται 2500 φωλιές από τους 500 εθελοντές που έρχονται από όλον τον κόσμο για να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Απορρίφθηκε αίτημα κατοίκων της Λέσβου, σχετικα με την χρήση του ονόματος του νησιού

Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο την προσφυγή τριών κατοίκων της Λέσβου με την οποία ζητούσαν να μην χρησιμοποιούνται οι όροι ''Λέσβιος", ''Λεσβία '' , ''Λεσβιακός'' , ''Λεσβιακή'', ως προσδιορισμός ατόμων με ιδιαίτερη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι κάτοικοι είχαν στραφεί κατά του σωματείου Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και υποστήριζαν ότι οι επίμαχοι όροι ως υποδηλωτικοί σεξουαλικών προτιμήσεων προσβάλλουν την προσωπικότητά τους. Το δικαστήριο με την απόφασή του (αριθμός 6310/2008) απέρριψε την αίτηση κρίνοντάς τη ως μη νόμιμη λόγω έλλειψης ασφαλιστέου δικαιώματος. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, οι λέξεις Λέσβιος, Λεσβίας, Λέσβιο και Λεσβιακός, Λεσβιακή, Λεσβιακό δεν αποτελούν σύμβολα μέσω των οποίων εξατομικεύεται ο καθένας, δεν αποτελούν στοιχεία της ανθρώπινης ιδιότητας, ούτε συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των συντελεστών εκείνων που καθορίζουν την ατομικότητα κάθε προσώπου. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, οι επίμαχες λέξεις δεν αποτελούν όνομα και ούτε στοιχείο έκφανσης της προσωπικότητας.
πηγη:athina984.gr

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ


Στην κλίμακα του υψήλου κινδύνου για πυρκαγιά βρίσκεται σήμερα ο νομός Μεσσηνίας όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Πελλοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σε υψηλή ετοιμότητα και σε υψηλή προσοχή θα πρέπει να βρισκόμαστε όλοι μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Υποχωρούν οι τιμές τους πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες στην διεθνή αγορά και αυτό λογικά θα πρέπει να μας χαροποιούσε έστω και προσωρινά καθώς λογικό είναι ότι θα έπεφταν οι τιμές και στα πρατήρια υγρών καυσίμων …. Αμ Δε….
Από ότι φαίνεται οι πρατηριούχοι και όσοι ελέγχουν την αγορά καυσίμων το μόνο που τους νοιάζει είναι η τσέπη τους , πως θα πολλαπλασιάσουν το κέρδος τους. Αφού μόλις ακουστεί ότι η τιμή στο βαρέλι ανέβηκε έστω και ένα σεντς η αύξηση στο πρατήριο είναι άμεση τουλάχιστον κατά 2 σεντς. Εδώ τις τελευταίες μέρες παγκοσμίως η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε από τα 145 δολάρια το βαρέλι στα 130 και στα πρατήρια δεν κουνήθηκε φύλλο …. Α όχι τους αδικώ διάβασα ότι μειώθηκαν οι μέσες τιμές κατά 0.16% ναι καλά διαβάσατε 0.16%.
Βέβαια μια μεγάλη απορία που έχω είναι πως όταν ακούς ότι σήμερα αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου κατά 1,2,3,….5 δολάρια την ίδια ώρα γίνεται η αύξηση στα πρατήρια , αφού οι τιμές στις διεθνής αγορές αφορούν συμβόλαια παράδοσης για κάποιους μήνες αργότερα ….

Θα μου πείτε όμως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι , επιχειρηματίες δεν είναι , το κέρδος τους θέλουν να αυξήσουν και ως ένα σημείο λογικό…
Ναι αλλά οι επιτροπές ανταγωνισμού, οι κρατικοί μηχανισμοί για το περιθώριο κέρδους , οι ελεγκτικοί φορείς …. Τι κάνουν δεν λειτουργεί τίποτα …..

Ανοίγει ο δρόμος για αναγνώριση πτυχίων

Στην ουσιαστική κατάργηση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υιοθετώντας τις προτάσεις του προέδρου του Οργανισμού καθηγητή Γιώργου Λεοντάρη.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Λεοντάρη, ο ΔΟΑΤΑΠ περιορίζεται στο να ελέγχει τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, καθώς όταν εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια, η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ η πιστοποίηση της επάρκειας των επαγγελματικών προσόντων ανατίθεται στους επαγγελματικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια.
Σε περίπτωση που οι προτάσεις ακολουθήσουν το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης, λύνεται και ο γόρδιος δεσμός των αμερικανικών πτυχίων που δεν προστατεύονται από την κοινοτική οδηγία.
πηγη:athina984.gr

Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, η σύλληψή του έγινε από σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο Βελιγραδίου το οποίο και θα αποφασίσει την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995.
Θεωρείται ενορχηστρωτής της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, (το 1995), όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.
Ικανοποίηση για τη σύλληψη Κάρατζιτς εξεφρασαν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στο Σαράγεβο, πολίτες βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους για να γιορτάσουν το γεγονός, ενώ στο Βελιγράδι υπερεθνικιστές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του σερβικού δικαστηρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη Κάρατζιτς.
πηγη: NAFTEMPORIKI.GR
Related Posts with Thumbnails