Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

ΚΟΝΤΡΑ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ - ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών με φόντο την χωροθέτηση στο νομό Καστοριάς και βολές εκατέρωθεν έδωσε τον τόνο, μέχρι στιγμής, στη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τον «Καλλικράτη».
Αφορμή υπήρξε η μείωση του αριθμού των δήμων στο νομό Καστοριάς από τέσσερις που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο σε τρεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο δήμος Μακεδνών, τόπος καταγωγής του προέδρου της Βουλής, εντάχθηκε στον δήμο Καστοριάς.
Λαμβάνοντας το λόγο ο... πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε διαμαρτυρία με υπογραφές χιλιάδων πολιτών της περιοχής οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο δήμος Μακεδνών πρέπει να παραμείνει αυτόνομος. Μάλιστα, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι υποστηρίζει το αίτημά τους για ιστορικούς λόγους, καθώς «ο δήμος Μακεδνών (σ.σ. το όνομα των αρχαίων Μακεδόνων) θα είναι ο μοναδικός με αυτό το όνομα σε όλη την Ελλάδα», αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι «μακριά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι επειδή μένω στο δήμο Μακεδνών, υποστηρίζω τα αιτήματα των κατοίκων τους», προσθέτοντας ότι με ο νέος δήμος που δημιουργείται είναι τεράστιο (πρόκειται για το δήμο Καστοριάς με έδρα τη Καστοριά αποτελούμενος από τους δήμους α. Καστοριάς β. Αγίας Τριάδος γ. Μεσοποταμίας δ. Κορεστίων ε. Αγίων Αναργύρων στ. Μακεδνών ζ. Βιτσίου και η. Κλεισούρας και τη κοινότητα Καστρακίου). Όσον αφορά το δήμο Δοξάτου στο νομό Δράμας, ο κ. Πετσάλνικος ζήτησε να πάει η έδρα στο Δοξάτο και όχι στο Καλαμπάκι, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης»

Άφησε δε αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι «το θέμα στην πολιτική δεν είναι να επιβάλεις την άποψή σου αλλά να ακούς. Τότε εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της μεταρρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής «Κανείς δεν έχασε ποτέ ακούγοντας. Όχι υποκρινόμενος ότι ακούει. Αλλά ακούγοντας προσεκτικά. Δύναμη είναι να ακούς. Δύναμη είναι να διορθώνει και τα μικρολάθη όπου υπάρχουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ραγκούσης: Δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Καστοριά

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε με έμφαση «ότι δεν είναι πολιτικά ορθό πολύ μεγάλη, κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να υποσκελίζεται σε επιμέρους ζητήματα . Το ότι οφείλουμε να ακούμε αφορά όλους. Και εμείς και οι άλλοι», πρόσθεσε με έμφαση, αφήνοντας κι εκείνος με τη σειρά του αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας και σε σειρά αιτημάτων βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους 325 δήμους: «Σε συνθήκες ‘Καλλικράτη’ και νέας εποχής δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις όταν μειώνεις τους δήμους από 1034 σε 325, αλλά «αυτές είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα». Επανάλαβε μάλιστα ότι το υπουργείο έκανε δεκτό το 90% των αιτημάτων της ΚΕΔΚΕ για το χωροταξικό σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική που οι δήμοι μειώθηκαν από 122 σε 66 η διαφωνία της Ένωσης είναι μόνο σε ένα δήμο.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής, ο υπουργός υποστήριξε ότι:
- Σχετικά με το δήμο Δοξάτου στο νομό Δράμας, η έδρα μεταφέρθηκε στο Καλαμπάκι γιατί εκεί υπάρχει νεονεγερθέν κτίριο «που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με 5 εκ. ευρώ», ενώ το Δοξάτο δεν έχει καν δημαρχείο.
- Σχετικά με το νομό Καστοριάς, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι αρχικά, μετά τη συνένωση των τεσσάρων δήμων (Κλεισούρας με 462 κατοίκους, Μακεδνών με 3398, Βιτσίου με 1426 και Αγίων Αναργύρων με 2690), ο νέος δήμος Μακεδνών αν και είχε κάτω από 10.000 κατοίκους (κατώτατο όριο που θέτει ο «Καλλικράτης» για την δημιουργία δήμου μετά από συνένωση) είχε χαρακτηριστεί ορεινός και είχε παραμείνει αυτόνομος, λόγω της ορεινότητας των δήμων Κλεισούρας και Βιτσίου. Ωστόσο και οι δύο αυτοί δήμοι με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους ζήτησαν να ενταχθούν στον δήμο Καστοριάς. «Φεύγοντας αυτοί οι δύο δεν μπορούσε να υπάρξει ορεινός δήμος Μακεδνών», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι ότι και ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα ήθελε να γίνει αυτό το πράγμα. Να υπάρξει για την περιοχή του αδικαιολόγητη εξαίρεση στον κανόνα του ‘Καλλικράτη’.»

Αργότερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε με νόημα ότι «μαγκιά είναι ν’ ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες και τα ινστιτούτα».

Και κόντρα με Τσίπρα

Κόντρα όμως υπήρξε και λίγο αργότερα ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα όταν επέκρινε τον «Καλλικράτη», ζητώντας μεταξύ άλλων να εξαιρεθεί ο δήμος Ελληνικού από τις συνενώσεις.

«Ακούμε την κοινωνία αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μία ακόμη εξαίρεση για την Αττική. Λυπάμαι πολύ που ζητάτε να αναπαράγουμε την λογική των εξαιρέσεων που οδήγησε στο πελατειακό κράτος. Το «όχι» στον Καλλικράτη το είπατε και στο νομοσχεδίο στο ΑΣΕΠ αλλά και στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ», απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η πολιτική των εξαιρέσεων.»

aftodioikisi.gr

Διαμαρτυρίες για τον "Καλλικράτη"

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη.
Ειδικότερα, διαδηλώνουν ο δήμος Ελληνικού, που αρνείται να συνενωθεί με την Αργυρούπολη, ο δήμος Αμφίκλειας, που αρνείται να δεχθεί ως έδρα του νέου Καλλικράτειου δήμου την Κάτω Τιθορέα, ο δήμος Καστελίου, που αρνείται να ενωθεί με το Ηράκλειο, ο δήμος Μυκηνών, που διαμαρτύρεται για την υπαγωγή του στον δήμο Αργους, οι δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, αλλά και οι ...δήμοι Βασιλικής στα Ιωάννινα, Καστανιάς και Παληοκάστρου.
«Όχι» σε έναν δήμο «γίγαντα», είπαν το πρωί και οι κάτοικοι της Κύμης, που απέκλεισαν τη γέφυρα της Χαλκίδας και ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Οι κάτοικοι της Κύμης διαμαρτύρονται, καθώς -όπως υποστηρίζουν- με τον νέο Καλλικράτειο δήμο δημιουργείται μία αυτοδιοικητική μονάδα μεγάλης έκτασης, η οποία θα περιλαμβάνει τουάχιστον 100 χωριά και θα εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το δημαρχείο της Μενεμένης στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν, επίσης το πρωί, κάτοικοι και εργαζόμενοι των δήμων Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης, αντιδρώντας στο σχέδιο «Καλλικράτης».

«Απαιτούμε ίση μεταχείριση με τους δήμους της Αθήνας. Όχι άλλα μέτρα και σταθμά. Να τηρηθεί το πληθυσμιακό όριο σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής.

Οι δήμαρχοι ζητούν τη συνένωση των δήμων Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης και τη μη συνένωση των δήμων Ευόσμου και Αμπελοκήπων, που είναι ήδη μεγάλοι και έχουν πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους.

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες από τους κατοίκους της Νεάπολης. Ο Δήμος Νεάπολης (που αριθμεί 31.000 κατοίκους), πρόκειται να συνενωθεί με τους δήμους Συκεών, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

Με «μουσική» διαμαρτυρία αντέδρασαν χθες οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού, του νομού Κοζάνης, με αιτήματα για «αυτόνομο» και «ανεξάρτητο» Δήμο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνταικαι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

*** Με δυσκολία διεξαγόταν έως το μεσημέρι η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς απορριμματοφόρα του δήμου Ελληνικού είχαν φτάσει έξω απο τη Βουλή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνένωση του δήμου με την Αργυρούπολη. Στα απορριμματοφόρα αυτά προστέθηκαν και εκείνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλα μαζί σχημάτισαν κομβόι, που δυσκόλεψε την κίνηση των οχημάτων και ακύρωσε την προσπελασιμότητα του κέντρου των Αθηνών.

AΠΕ

Απαντήσεις Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010

Σε λίγο οι απαντήσεις των Αρχαίων Πανελλαδικές 2010

UPDATE 12.20

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Απαντήσεις λύσεις Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010

Σε λίγο οι λύσεις των θεμάτων ....


 UPDATE 12.28

Τα θέματα Φυσική Θετικής κατεύθυνσης Πανελλήνιες 2010


Τα θέματα Αρχαία Ελληνικά Πανελλήνιες 2010


Αποφυλακίζονται τις επόμενες ημέρες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Γρηγορόπουλου

Λήγει το 18μηνο
Προς αποφυλάκιση οδεύουν οι δύο ειδικοί φρουροί, Επ.Κορκονέας και Β.Σαραλιώτης, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλ.Γρηγορόπουλου, καθώς στις 6 Ιουνίου λήγει το 18μηνο ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησής τους και μέχρι τότε δεν προβλέπεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, το δικαστήριο της Αμφισσας φέρεται να έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου, πριν συμπληρωθεί ο επίμαχος χρόνος, η προφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα να έχει αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους.
Εκτός φυλακών αναμένεται να βρεθεί και ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος φέρεται ως... απλός συνεργός στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
Το πράσινο φως για την αποφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί μέσα στις επόμενες μέρες πιθανότατα με βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών, δεν αποκλείεται για λόγους ασφαλείας των ειδικών φρουρών να τους επιβληθεί περιοριστικός όρος που να μην τους επιτρέπει να βγουν εκτός των ορίων της Αμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Καρέ-καρέ οι πυροβολισμοί

Την Τρίτη προβλήθηκε στη δικαστική αίθουσα το βίντεο με τους πυροβολισμούς, που είχε τραβήξει κάτοικος της περιοχής των Εξαρχείων.

Η προβολή των επίμαχων σκηνών έγινε για πρώτη φορά στο ακροατήριο παρόντων των κατηγορουμένων, αλλά και των γονέων του θύματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Γιώργου Ραφτογιάννη, πραγματογνώμονα της οικογένειας του 15χρονου παιδιού.

πηγη:in.gr

Δείτε τι έπαθε δημοσιογράφος στην Πάτρα

Δείτε τι έπαθε η δημοσιογράφος από την Πάτρα κάνοντας ρεπορτάζ δίπλα από μια παραλία τις μέρες που στην πόλη ήταν η συνάντηση των Harley Davidson's. Έμεινε κάγκελο με αυτό που είδε αλλά το αντιμετώπισε με χιούμορ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ....

Στον τελικό της Eurovision το OPA και η Ελλάδα με τον Αλκαίο

Related Posts with Thumbnails