Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Το Μάιο του 2010 η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου


Ο στόλος αποσύρεται


Η NASΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τις τελευταίες αποστολές των διαστημικών λεωφορείων πριν από την οριστική απόσυρσή τους.
Η τελευταία πτήση θα πραγματοποιηθεί με το Endeavour στις 31 Μαΐου 2010 για τη μεταφορά ανταλλακτικών συστημάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Συνολικά δέκα αποστολές απομένουν μέχρι να παροπλιστεί ο στόλος της NASA, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση Μπους στον απόηχο της τραγωδίας του Columbia το Φεβρουάριο του 2003.
Μετά το 2010 οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών για τουλάχιστον οέντε χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της κάψουλας Orion και των πυραύλων Ares που θα μεταφέρουν τους Αμερικανούς αστροναύτες πίσω στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η υπηρεσία περιλαμβάνει πέντε αποστολές φέτος, πέντε το 2009 και τρεις το 2010. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζητούν να προστεθεί στο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον μία ακόμα πτήση, προκειμένου να μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Αλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, κόστους 1,6 δισ. δολαρίων.
Η επόμενη φετινή αποστολή προγραμματίζεται για τις 8 Οκτωβρίου με αντικειμενικό στόχο τη συντήρηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.


πηγη : in.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails