Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Απροστάτευτοι, ελλείψει συστημάτων πυροσπροστασίας οι αρχαιολογικοι χώροι της Μεσσηνίας


Ειδικό σύστημα πυροπροστασίας για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αίτημα που έχει δεχθεί το Υπουργείο και αναμένεται η σύνταξη της τελικής μελέτης.Στο μεταξύ Νομαρχία και ΤΕΔΚ έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση και υπό την επίβλεψη των Εφορειών Προϊστορικών - Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχει ξεκινήσει η εκτέλεση έργων για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας των αρχαιολογικών χώρων και κυρίως για την αντιπυρική τους θωράκιση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Ειδικό σύστημα
Ο αρχαιολόγος κ. Λαμπρόπουλος από την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι με βάση αυτή την προγραμματική σύμβαση έχει γίνει αυτοψία σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας που έχουν αρμοδιότητα, έχουν καταγραφεί τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς την καθαριότητα, πυροπροστασία και περίφραξή τους.Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι έχει προηγηθεί συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου αρχαιολόγοι μαζί με πυροσβέστες επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους.Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην Αρχαία Μεσσήνη και τα Ανάκτορα του Νέστορα, όπως δε είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, αυτοί οι δύο έχουν προταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης.Από την πλευρά της Νομαρχίας, ο Νομάρχης κ. Δράκος σημείωσε ότι η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η ολοκλήρωση των έργων σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους θα χρειασθεί αρκετό χρόνο.Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κούτρης, επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ για την εκτέλεση των έργων, ανέφερε ότι κατά την προχθεσινή πυρκαγιά στην Κόκλα, συνεργείο καθάριζε τον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης.
Αρχαιολογικοί χώροι
Αναφερόμενος αναλυτικά στις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν από την προγραμματική σύμβαση, ο Αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι θα υλοποιηθούν σε δύο ενότητες για τη φετινή χρονιά, παράλληλα από 2 αναδόχους.Συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει έργα καθαρισμού και προστασίας στους εξής αρχαιολογικούς χώρους: - Αρχαιολογικός Χώρος Μάλθης- Κάστρο Λεύκτρου- Θολωτοί Τάφοι Κουκουνάρας- Κάστρο Πηδήματος- Αρχαιολογικός Χώρος Καρποφόρας- Ριζόμυλου- Κάστρο Ζαρνάτας- Αρχαιολογικός Χώρος Ελαιοχωρίου- Παλαιόκαστρο Πύλου (Παλαιοναβαρίνο)- Αρχαιολογικός Χώρος ΕίραςΗ 2η ενότητα, περιλαμβάνει τους εξής αρχαιολογικούς χώρους: - Αρχαιολογικός Χώρος Εγκλιανού- Κάστρο Κυπαρισσίας- Αρχαιολογικός Χώρος Μαυροζούμενας- Κάστρο Κρέμπενης Κ. Μέλπεια- Αρχαιολογικός Χώρος Περιστερίας- Θολωτός Τάφος Ψαρίου- Θολωτοί Τάφοι ΧαλκιάΟ κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης και ξεκινούν οι εργασίες στο Κάστρο του Λεύκτρου. Επίσης, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Εγκλιανού και από Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες στο Κάστρο της Κυπαρισσίας.

πηγη: Εφημερίδα Θάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails