Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Όλα ανοιχτά στην Τουρκία

Σε δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: θα απαγορεύσει το κόμμα του Ερντογάν επειδή απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους; Θα εξοστρακιστούν από την πολιτική ζωή ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ;
Tρία είναι τα πιθανότερα σενάρια, σύμφωνα με Το Βήμα της Τρίτης: το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες είναι οι δικαστές να δικαιώσουν τον Ερντογάν και το κόμμα του.
Το «κακό» σενάριο είναι να απαγορευθεί η λειτουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και να αναπτυχθούν τεθωρακισμένα στους δρόμους.
Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο «ήπιο» σενάριο: οι δικαστές δεν θα κλείσουν το ΑΚΡ, αλλά θα υπάρξουν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης.
Το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι πώς θα αντιδρούσε η ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση απαγόρευσης. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι. Συζητείται επίσης η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η «κλωνοποίησή» του.
Το βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του «κακού» σεναρίου θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αλλά και οικονομική αστάθεια.
Μία εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία που ίσως λειτουργήσει ως χρονοδιάγραμμα για την απόφαση των δικαστών θεωρείται η 1η Αυγούστου: ξεκινά η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία των ΕΔ.
Τις αποφάσεις πρέπει να υπογράψει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αν επιλέξει να περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών, ενδέχεται να έρθει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων.

πηγη: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails