Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ



Με ένα ξύλο και με ένα πάθος άρχισε το ειδύλλιο του Έλληνα με τη θάλασσα. Και από τότε τέρμα δεν έχει. Ας τραβάει η μάννα την μαύρη μπόλια απάνω στα χαροκαμένα μάτια της και ας ξεφορτώνει το βάρος της καρδιάς της στη φόνισσα που απλώνεται αφρισμένη κάτω απ΄ τα πόδια της κάτω απ΄ τα πόδια της Ελλάδας. Και τον μικρό της γιο στη θάλασσα θα παραδώσει. Όπως παρέδωσε τον άνδρα της, όπως παρέδωσε τον αδελφό της, όπως θα παραδώσει τον εγγονό της. Γιατί η θάλασσα δεν είναι ένα ταξίδι, δεν είναι καν μια περιπέτεια. Είναι ένας τρόπος ζωής. Ένα στοιχειό. Μονοιάζει και μανιάζει μαζί της ένας λαός ολάκερος, μια ιστορία απέραντη.
Αυλακώνουν τους ωκεανούς τα ελληνικά καράβια πρωτοπόρα και παντοδύναμα όπως αυλάκωναν επί χιλιετερίδες. Και είναι να απορεί κανείς. Τόσοι μικροί και τόσοι λίγοι πως βρέθηκαν καβάλα στον Ωκεανό αυτοί οι ονειροπαρμένοι ναύτες; Πώς δεν τους άρπαξε κάποτε κάποιο κύμα ; Πώς να μην βρεθούν και πώς να τους αρπάξει. Η θάλασσα δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι εμπόριο δεν είναι μέσον για τον Έλληνα είναι σκοπός.
Από τη στιγμή που θα ρίξει στο γαλανό νερό το πρώτο χαρτονένιο πλοιαράκι του ο Έλληνας είναι κιόλας ένας θαλασσοπόρος. Μπορεί να μείνει για πάντα του πιλότος επάνω σε μια γέφυρα μπορεί να γίνει πανίσχυρος εφοπλιστής, μπορεί να τον καταπιεί κάποια φουρτούνα, όλα μπορούν. Εκτός από ένα: να λείψει η θάλασσα από τη ζωή του. Γιατί αυτό-τον δεσμό του με την θάλασσα – δεν τον ορίζει ο Έλληνας. Το ορίζει η μοίρα του. Πριν γεννηθεί ακόμη είχε δεσμό μαζί της-ένα παππού καπετάνιο, θείο χαμένο για πάντα, ένα πατέρα σε ταξίδι. Το καντήλι καίει αιώνια το γλυκό φως του λαδιού στην γωνιά για τον θεό και για την θάλασσα. Και αν είναι να ρωτήσει δε θα μπορεί να σου ειπεί κανείς ποιος είναι ο θεός και ποια η θάλασσα. Μια φλόγα, μια θεότης καίει μέσα στα στήθια των Ελλήνων.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008
Εθελοντικός καθαρισμός των ακτών σε συνεργασία με το Δήμο Κυπαρισσίας και το συμβούλιο των Νέων.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008
Στην πλαζ Αη Λαγούδη από το σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» :
19:00 μ.μ. «Μεταφορά φωλιάς» Κινητικό παιχνίδι στην άμμο για παιδιά.
19:30 μ.μ. Κτίσματα στην άμμο.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008
Στο Λιμάνι:
18:00 μ.μ. Αγώνες τριάθλου σε συνεργασία με το «Ν.Ο.ΚΥ.»
19:00 μ.μ. «Ο δρόμος προς τη θάλασσα» επιδαπέδιο παιχνίδι από το
σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ»
20:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση.
20:20 μ.μ. Τελετή ρίψης στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν του αφανούς
ναύτη.
Εμβατήρια από τη Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.
20:40 μ.μ. Ομιλίες, χαιρετισμοί.
21:00 μ.μ. Απονομές επάθλων στους νικητές των αγώνων.
Βραβεύσεις:
1. Του συνδέσμου επαγγελματιών αλιέων «Η Αλκυώνη»
2. Του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας
3. Του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
«Αρχέλων»
21:30 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από το ΜΕΣΚ.
22:00 μ.μ. Βαρκαρόλα, Πυροτεχνήματα.
22:10 μ.μ. Προβολή ταινιών από τα περίπτερα του συλλόγου «Αρχέλων»
και του συλλόγου «Γαία» με υλικό σχετικό με την προστασία του
θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών.
22:20 μ.μ. Μουσική και τραγούδια από λαϊκό συγκρότημα.
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα βρίσκονται περίπτερα, του συνδέσμου επαγγελματιών αλιέων «Η Αλκυώνη»,του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» και του συλλόγου γυναικών «Γαία» με έντυπο και οπτικό υλικό σχετικό με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν με χειροτεχνίες με σχετικό περιεχόμενο, στο χώρο των περιπτέρων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεκίνησε ως τριήμερος εορτασμός στην Κυπαρισσία και κατέληξε διήμερος, φίλε!!! Μόνο Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις...
Κατά τα άλλα, Ναυτική "Εβδομάδα"...
Ο καθαρισμός της παραλίας σε συνεργασία Δήμου και ΤΟ.ΣΥ.Ν., ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!! Γιατί, άραγε???

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΑΣ Κ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ!!!!


Ζητείται βοήθεια για τη διάσωση εννέα φωλιών χελώνων καρέτα καρέτα.
Υπάρχει μία παραλία σαν πολλές άλλες. Με χλιδάτο μπιτσόμπαρο-εστιατόριο στη μία άκρη, καντίνα στην άλλη, από την πάνω μεριά ασφαλτοστωμένο δρόμο με εστιατόρια και νεόκτιστα: μπανγκαλόουζ και ξενοδοχείο. Πριν εφτά περίπου χρόνια τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, ούτε η άσφαλτος. Η πορεία είναι γνωστή. Ο τουρισμός αναπτύσσεται και "αναπτύσσει".

Μόνο που στην παραλία Λάμπες της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, κοντά στη Μεθώνη, κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο γύρω στις δέκα χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι Λάμπες δεν ανήκουν στις παραλίες που έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και δεν υπάρχει καμία μέριμνα γενικότερα. Μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας δεν το γνωρίζει καν και μία άλλη, αυτή που έχει τις επιχειρήσεις και τη γη κοντά στην παραλία, προσπαθεί να το καλύψει με το φόβο ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στην παραλία. Ο Αρχέλων Κορώνης αν και γνωρίζει την ύπαρξη των φωλιών αρνείται την οποιαδήποτε ενασχόληση του με αυτές λόγω πρακτικών κωλυμάτων και ακολουθώντας την πολιτική του Αρχέλων για τις μη προστατευόμενες παραλίες. Πέρυσι όλες οι φωλιές καταφαγώθηκαν από άγρια ζώα και από σκυλιά. Ελάχιστοι από τους λιγοστούς νεοσσούς κατάφεραν να εκκολαφθούν. Υπάρχει μαρτυρία τουλάχιστον για ένα νεοσσό που βρέθηκε να κολυμπάει σε πισίνα κοντά στην παραλία, προσελκυόμενος προφανώς από τα φώτα και το θόρυβο.

Φέτος στις Λάμπες υπάρχουν ήδη εννέα φωλιές. Ο Αρχέλων ισχυρίστηκε ότι δεν δύναται να τοποθετήσει τα προστατευτικά που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων (πόσο στοιχίζουν μερικά σιδερένια πλέγματα), εθελοντών (τρία άτομα φτάνουν) και μεταφορικού μέσου (το οποίο τους προσφέρθηκε) αλλά και δεν δέχτηκε να εκπαιδεύσει άτομα που εθελοντικά θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία, ισχυριζόμενος πως ο χρόνος εκπαίδευσης είναι μακρύς και μια ελλειπής πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα (ποιά αντίθετα αποτελέσματα εφόσον οι φωλιές ούτως ή άλλως είναι καταδικασμένες!). Η έκταση της ελεύθερης παραλίας μειώνεται, η τοπική κοινωνία αγνοεί, ο σύλλογος προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα αδιαφορεί, οι παράγοντες που αποσπούν την προσοχή της χελώνας και την οδηγούν στον αφανισμό πολλαπλασιάζονται. Όποιος γνωρίζει τη διαδικασία τοποθέτησης των προστατευτικών πλεγμάτων κι επιπλέον πληροφορίες να στείλει μέηλ σχετικά στο: liriahel@yahoo.com

Related Posts with Thumbnails