Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ... ΠΑΡΩΔΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ...ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ...

Ιατρική: Νταν Αριέλι του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ: Έδειξε ότι τα ακριβά ψεύτικα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά από τα φθηνά ψεύτικα φάρμακα (Journal of the American Medical Association).
Βιολογία: Μαρί-Κριστίν Καντιέρζ και συνεργάτες στην Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης: οι ψύλλοι των σκύλων πηδούν πιο μακριά από ό,τι οι ψύλλοι των γάτων (Veterinary Parasitology).
Λογοτεχνία: Ντέιβιντ Σιμς, Βρετανία, για το έργο του Κάθαρμα: Μια αφηγηματική εξερεύνηση της εμπειρίας της αγανάκτησης εντός οργανισμών.
Διατροφολογία: Μασιμιλιάνο Ζαμπίνι του Πανεπιστημίου του Τρέντο και Τσαρλς Σπενς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: για την ηλεκτρονική τροποποίηση του ήχου σε πατατάκι ώστε να φαίνεται πιο τραγανό και φρέσκο (Journal of Sensory Studies).
Αρχαιολογία: Αστόλφο Αραούχο και Χοσέ Κάρλος Μαρσελίνο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο: τα περιεχόμενα μιας αρχαιολογικής ανασκαφής μπορεί να ανακατευτούν από τη δράση ζωντανών αρμαδίλλων (Geoarchaeology).
Ειρήνης: Ομοσπονδιακή Ελβετική Επιτροπή Ηθικής για τη Μη-Ανθρώπινη Βιοτεχνολογία και πολίτες της Ελβετίας: για την υιοθέτηση της νομικής αρχής ότι τα φυτά έχουν αξιοπρέπεια.
Γνωσιακές επιστήμες: Τοσιγιούκι Νακαγκάκι του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο: οι μύκητες της μούχλας μπορούν να λύνουν παζλ (Nature).
Οικονομικές επιστήμες: Τζέφρι Μίλερ και συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού: ο κύκλος της εμμήνου ρύσης των στριπτιζέζ επηρεάζει τις οικονομικές απολαβές από φιλοδωρήματα (Evolution and Human Behavior).
Χημεία: Ντέμπορα Αντερσον της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης και συνεργάτες: η Coca-Cola είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο (New England Journal of Medicine).
Επίσης, στον Τσουάνγκ Γε Χονγκ και τους συνεργάτες του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν: η Coca-Cola δεν είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο (Human Toxicology).
Φυσική: Ντάγκλας Σμιθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και συνεργάτες: για τη μαθηματική απόδειξη ότι μια τούφα από τρίχες είναι αναπόφευκτο να μπερδευτεί σε κόμπους (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails