Πολίτης, που οδηγήθηκε στη φυλακή με το μέτρο της προσωποκράτησης, αλλά κρατήθηκε παράνομα μαζί με κρατούμενους του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι σε ιδιαίτερο χώρο, όπως προβλέπει ο νόμος για τους οφειλέτες, δικαιούται αποζημίωσης.
Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δέχθηκε ότι η έλλειψη χώρου κράτησης αποτελεί το γενεσιουργό λόγο της παρανομίας και δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί ως λόγος άρσης ή περιορισμού της υποχρέωσης για αποζημίωση.
Με την απόφαση (2893/2008 του Α΄ Τμήματος) έγινε δεκτή αίτηση αναίρεσης πολίτη που ζητούσε να επιδικασθεί αποζημίωση, λόγω της παράνομης κράτησής του.
Ο πολίτης, πριν από δώδεκα χρόνια, συνελήφθη και κρατήθηκε στην Α' πτέρυγα του Κορυδαλλού, με άλλους κρατούμενους κυρίως για οικονομικά αδικήματα, καθώς δεν υπήρχε ειδικός χώρος για εγκλεισμό κρατουμένων για χρέη, όπως προβλέπει το άρθρο 1050 του Κ.Πολ.ΔικονομίαςΔιατάχθηκε δε η προσωπική του κράτηση για δώδεκα μήνες με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επειδή δεν κατέβαλε χρέος ύψους 21,5 εκ. δρχ. σε ΑΕ, που προέκυψε από ακάλυπτες επιταγές.Αποφυλακίστηκε μετά από τρεισήμισι μήνες, μετά από ανακοπή και υπέβαλε αγωγή αποζημίωσης 30 εκατ. δρχ. για ηθική βλάβη. Πρωτοδίκως του επιδικάστηκε αποζημίωση 10 εκατ. δραχμές, αλλά το Εφετείο δέχθηκε μεν ότι υπήρξε ηθική βλάβη αφού εξαναγκάστηκε να συγχρωτίζεται με ποινικούς κρατουμένους και υφίστατο προπηλακισμούς, αλλά δεν επιδίκασε αποζημίωση.
Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ, που αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για να επιδικάσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα λάβει
πηγη:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου