Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Στα 5 δισ. δολάρια ο τζίρος από τις ηλεκτρονικές απάτες

Τα έσοδα από τις απάτες πιστωτικών καρτών έχουν φτάσει τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η εταιρεία ασφαλείας Symantec ανακοίνωσε το συγκεκριμένο ποσό για να δώσει διάσταση στο μέγεθος της απάτης που εντόπισε κατά την ανάλυσης της υπόγειας οικονομίας του Διαδικτύου.
Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών ήταν το πιο δημοφιλές αντικείμενο πώλησης στο Ίντερνετ, με αξία που αντιστοιχεί στο 31% της αξίας όλων των αντικειμένων που πωλούνται στο Διαδίκτυο.. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που συνήθως διακινούνται σε παράνομα διαδικτυακά κανάλια συζητήσεων.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι πολλές από τις κάρτες που πωλούνται είχαν ήδη ακυρωθεί και πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί ήταν κλειστοί, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της αξίας αυτής της υπόγειας οικονομίας και την πιθανή εξέλιξη αυτής της αγοράς.
Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στους παράνομους κύκλους λόγω της ευκολίας απόκτησης τους. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν, με επιθέσεις σε βάσεις δεδομένων και το phishing να αποτελούν τις κυριότερες μεθόδους.
Η έρευνα της Symantec επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα και το μέγεθος του οργανωμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος. Χρησιμοποιώντας απόρρητα κανάλια επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, οι εγκληματίες σχηματίζουν χαλαρές συμμαχίες, επικοινωνούν με άλλους που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες τεχνικές, ή βρίσκουν άτομα που μπορούν να αποσπάσουν χρήματα από πιστωτικές κάρτες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι συμμορίες της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται να είναι οι καλύτερα οργανωμένες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν δικές τους πλαστές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Αντίθετα, στις ΗΠΑ δεν παρατηρούνται συγκροτημένες δομές οργάνωσης. Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι δε λείπει και το οργανωμένο έγκλημα σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
πηγη: kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails