Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Εφιάλτης διαρκείας με την «επέλαση» της τρομοκρατίας στη Βομβάη

Σαράντα δύο ώρες μετά την εισβολή «στρατού» τρομοκρατών στην οικονομική καρδιά της Ινδίας, οι κομάντος ανέκτησαν τον έλεγχο του ξενοδοχείου Ομπερόι Τρίντεντ. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ και στο εβραϊκό κέντρο της Βομβάης, όπου παραμένουν όμηροι. Στους 145 μέχρι στιγμής οι νεκροί, υπερβαίνουν τους 300 οι τραυματίες.
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι πραγματικές διαστάσεις της πρωτοφανούς αιματοχυσίας στη Βομβάη, καθώς και ο αντίκτυπός της σε διεθνές επίπεδο. Η Ινδία «δείχνει» προς την κατεύθυνση του Πακιστάν, το οποίο σπεύδει να λάβει αποστάσεις, τείνοντας χείρα φιλίας και στέλνοντας στη Βομβάη τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών για συνδρομή στις έρευνες.
Την ίδια στιγμή, οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας δέχονται επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση μπροστά στο μακελειό που είναι φανερό ότι προετοιμαζόταν επί μήνες και εκτελέστηκε από «στρατό» καλά εκπαιδευμένων και αποφασισμένων ισλαμιστών, ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Οι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως με αυτόματα AK-47 και χειροβομβίδες σε δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία, σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το εβραϊκό κέντρο, ένα νοσοκομείο και μία καφετέρια όπου συχνάζουν ξένοι. Επτά στόχοι ταυτόχρονα σε μία τρομοκρατική επιχείρηση που ο ινδικός Τύπος τιτλοφόρησε «πόλεμος στη Βομβάη»...
Οι νεκροί από τις συντονισμένες επιθέσεις, που δείχνουν να σηματοδοτούν μία νέα μορφή τρομοκρατίας, φθάνουν μέχρι στιγμής τους 145. Ανάμεσά τους βρίσκονται οκτώ ξένοι, περιλαμβανομένου ενός κυπριακής καταγωγής Βρετανού υπήκοου. Οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 300, οι 22 ξένοι υπήκοοι.
Ο τελικός απολογισμός αναμένεται ωστόσο πολύ υψηλότερος, καθώς στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου εκτυλίχθηκε το δράμα εντοπίζονται διαρκώς σοροί ομήρων.
Στο ξενοδοχείο Ομπερόι Τρίντεντ εντοπίστηκαν 24 πτώματα. Στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής διασκορπισμένες οι σοροί 50 ανθρώπων, θυμάτων της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που γνωρίζει η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας μετά το θάνατο 200 ανθρώπων στο μπαράζ επιθέσεων του 2006.
Εννέα από τους ισλαμιστές που αιματοκύλισαν τη Βομβάη σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και ένας τρομοκράτης -πακιστανικής καταγωγής- συνελήφθη.
πηγη:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails