Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Βρετανία ....Σημαντικές περικοπές, στο 2,5% στην ευρωζώνη, στο 2% στη Βρετανία

Κατά 0,75% μείωσε τελικά το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτοκιακή μείωση, καθώς η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση του πληθωρισμού αλλά και έντονη ύφεση της οικονομίας.
Έτσι, το επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,5%, που είναι το χαμηλότερο για δυόμιση χρόνια, και αποτελεί την τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία.
Στη Βρετανία, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα μείωσε τα επιτόκια σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προκαλώντας τα οικονομικά επιτελεία να βρουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της απειλής της οικονομικής ύφεσης, καθώς τα επιτόκια έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τώρα σε μηδενικά επίπεδα.
Όπως εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι, η μείωση των επιτοκίων κυμάνθηκε στο 1%, με τα βασικά επιτόκια στη Βρετανία να διαμορφώνονται πλέον στο 2%.
Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, κατά 1,5%, καθώς η χώρα αντιμετώπισε σημαντική πτώση του πληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων ήταν επιβεβλημένη λόγω των τρέχοντων οικονομικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.
Σε μειώσει επιτοκίων έχουν προβεί προσφάτως αρκετές κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αυτή την εβδομάδα μεγάλες μειώσεις επιτοκίων ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails