Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ανοικτή η πόρτα της επιτήρησης για τν ελληνική οικονομία .... το έλλειμα για το 2008 ανώ του 3%του ΑΕΠ

Ανοιχτή είναι η πόρτα της νέας επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, καθώς το έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε οριστικά αισθητά πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου εξετάζει την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το ΕΤΑΚ.
H εξέλιξη αυτή, που θα επικυρωθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό πονοκέφαλο για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ περιορίζει τις κινήσεις του σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να δρομολογήσει στην οικονομική πολιτική, του προκατόχου του, Γ. Αλογοσκούφη.
Τα αλλεπάλληλα προβλήματα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), η αδιαφορία των φορολογουμένων για τις ρυθμίσεις των χρεών και την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, η αποτυχία της ενοποίησης της φορολογίας των καυσίμων για την είσπραξη επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, στέρησαν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και δεν κατέστη εφικτή η κάλυψη της μαύρης τρύπας των εσόδων, των 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα, το 2008, αυξήθηκε σχεδόν μία μονάδα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού (2,5% του ΑΕΠ) και έφτασε στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.
Το θέμα της νέας επιτήρησης είχε αφήσει ανοιχτό και ο πρώην ΥΠΟΙΟ, Γ. Αλογοσκούφης, όπως και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, με τη μοναδική περίπτωση να την αποφύγει η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και εφόσον αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος οφείλεται στις συνέπειες της κρίσης. Πάντως, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αλώβητοι από την κρίση.


πηγη:απόσπασμα από ρεπορτάζ της naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails