Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Πολύ σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα ... λέει ο ΟΗΕ


Πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλει η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι και ζητεί τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις βίαιες ενέργειες από την έναρξης της ισραηλινής επίθεσης.
Σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, η Πιλάι χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισράηλ όπως και αδικαιολόγητη την απάντηση του ισραηλινού στρατού στο μέτρο που οι επιθέσεις του έχουν συνέπειες σε αμάχους.
«Η στέρηση βασικών υπηρεσιών και η κατάρρευση των υποδομών εκθέτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (της Γάζας) σε επιπρόσθετους κινδύνους. Οι συνθήκες αυτές συνιστούν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε.
«Ανεξάρτητες έρευνες πρέπει να γίνουν με διαφάνεια για να προσδιοριστούν οι παραβιάσεις και να αποδοθούν ευθύνες» πρόσθεσε η Πιλάι, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν στο Ισράηλ όπως και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Υπενθυμίζω ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου για τα οποία μπορεί να αποδοθεί προσωπική ποινική ευθύνη» προειδοποίησε.
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ θα επισκεφθεί το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και θα συζητήσει για την κρίση στη Γάζα.

πηγη:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails