Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Νέα ισραηλινά πυρά κατά φορτηγού του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια .....

Αναστέλλει η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ τη δράση της στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αιματηρή ισραηλινή επίθεση σε φορτηγό του Οργανισμού που συμμετείχε σε αποστολή διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την ίδια ώρα, μπροστά σε ασύλληπτες σκηνές αβοήθητων παιδιών ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ για καταστρατήγηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου...

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι φορτηγό με τη σημαία και τα διακριτικά του ΟΗΕ δέχθηκε την Πέμπτη πυρά από ισραηλινές δυνάμεις με συνέπεια να σκοτωθεί ο οδηγός του οχήματος και να τραυματιστούν άλλα δύο άτομα.
Το φορτηγό χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίωρης παύσης των βομβαρδισμών που εφαρμόζει σε καθημερινή βάση το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να καταστεί εφικτή η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον εξαθλιωμένο παλαιστινιακό πληθυσμό.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αντνάν Αμπού δήλωσε ότι ο Οργανισμός είχε συντονίσει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας με το Ισραήλ και το φορτηγό είχε τη σημαία και τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών όταν δέχθηκε πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ένταση με τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη διεθνή κατακραυγή για το βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ με απολογισμό περισσότερους από 30 νεκρούς.
Φοβούμενη για την ασφάλεια του προσωπικού της η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ UNRWA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι νεοτέρας.
«Η UNWRA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των αυξανόμενων εχθρικών ενεργειών κατά των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αβοήθητοι τραυματίες...
Ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι καταστρατηγεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εμποδίζοντας επί μέρες σε ομάδες διάσωσης την πρόσβαση σε τοποθεσίες που είχαν βομβαρδιστεί και όπου τελικά βρέθηκαν 15 νεκροί και 18 τραυματίες.
Ιατρική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αντίκρυσε σοκαρισμένη τέσσερα πολύ αδύναμα και τρομαγμένα παιδιά να στέκονται αβοήθητα δίπλα στις νεκρές μητέρες τους σε βομβαρδισμένο σπίτια της περιοχής Τζειτούν.
«Ήταν πολύ αδύναμα για να σταθούν από μόνα τους. Ένας άνδρας βρέθηκε επίσης ζωντανός, και αυτός δεν μπορούσε να σταθεί» αναφέρει η εδρεύουσα στη Γενεύη οργάνωση.
Το Ισραήλ αρνείτο επί τέσσερις ημέρες στις οργανώσεις αρωγής την πρόσβαση στην συγκεκριμένη περιοχή.
«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να ήταν ενήμερος για την κατάσταση, αλλά δεν βοήθησε τους τραυματισμένους. Ούτε και κατέστησε δυνατό για εμάς ή την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να βοηθήσουμε τους τραυματίες» αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.
Η κριτική είναι ασυνήθιστα αυστηρή από μία ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία παραδοσιακά θεωρείται ουδέτερη.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει, αναφέροντας παγίως ότι συνεργάζεται με οργανώσεις αρωγής για την υποστήριξη των αμάχων.
Η Διεθνής Αμνηστία από πλευράς της κατηγορεί αμφότερες τις πλευρές ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
«Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισβάλει και έχουν λάβει θέσεις σε σπίτια Παλαιστινίων, αναγκάζοντας τις οικογένειες να παραμείνουν στο ισόγειο ενώ εκείνοι χρησιμοποιούν το υπόλοιπο σπίτι ως στρατιωτική βάση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμνηστία.
Εν τω μεταξύ, επετράπη τελικώς την Πέμπτη η αναχώρηση 48 Καναδών πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Καναδοί αφέθηκαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Καναδά και ισραηλινής κυβέρνησης.
Τη διαδικασία διαφυγής των Καναδών από τη φλεγόμενη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός.

πηγη:in.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

to megalo xeri

bathia stin tsepi mas evalan opos panta ginete me tis evlogies tou karamanli kai ton ypolipon upourgon kai olon ton komaton ta ...

.....afentika tis xoras.....

ta onomata pou olimas gnorizoume kai kanenas apo toy ypotithemenous dinatous..? den tolma na agiksi

oloi eksargironoun ...epitages...

se aftous pou exoyn tis trapezes--petrelea--kataskevastikes--mme--xalivourgies--tsimenta--poliethikes--souper market--eklisia--

balte telos ston argo thanato pou prokalite to ksepoylima sas stin ellada


zitiste signomi apo oloys mas

kai epanidriste kratos dikeou--isonomias--kai agapis gia olous mas

Related Posts with Thumbnails