Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Το νεό εργαλειο της Google Measurment Lab ή M-Lab ελέγχει την απόδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων

Σε συνεργασία με δύο μη κερδοσκοπικούς φορείς, η Google παρουσίασε ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εξετάσουν αν ο ISP (πάροχος πρόσβασης στο Διαδίκτυο) επιβραδύνει επίτηδες το κατέβασμα ή το ανέβασμα συγκεκριμένων αρχείων.
Η διαγνωστική υπηρεσία, με την ονομασία Measurment Lab ή M-Lab («εργαστήριο μετρήσεων) είναι η τελευταία εξέλιξη στο ευρύτερο ζήτημα της «ουδετερότητας του Διαδικτύου», που τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας -την οποία παραβιάζουν πολλές εταιρείες- οι ISP δεν επιτρέπεται να κάνουν..... διακρίσεις και να επιβάλλουν περιορισμούς στη διακίνηση περιεχομένου μέσω των δικτύων τους.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έκρινε ένοχη την εταιρεία δικτυακών υπηρεσιών Comcast επειδή επιβράδυνε κρυφά το κατέβασμα αρχείων μέσω του δημοφιλούς συστήματος BitTorrent.

To βασικό επιχείρημα των ISP είναι ότι αυτή η «αστυνόμευση» των συνδέσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί υπερφόρτωση των δικτύων. Από την αντίπαλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της ουδετερότητας κάνουν λόγο για διακρίσεις με βάσει αυθαίρετα κριτήρια των εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ουδέποτε γνωστοποιούνται στους χρήστες.

Το M-Lab αναμένεται τώρα να φέρει τη Google σε σύγκρουση με τις εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.

«Όταν μια διαδικτυακή εφαρμογή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ή η σύνδεσή σας συμπεριφέρεται παράξενα, πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το πρόβλημα οφείλεται στον ISP, στην εφαρμογή, στο PC, ή σε κάτι άλλο;» εξηγεί ο αποκαλούμενος «πατέρας του Διαδικτύου» Βιντ Σερφ, o οποίος εργάζεται σήμερα στη Google.

H υποδομή του Measurment Lab αποτελείται από 36 εξειδικευμένους διακομιστές σε 12 τοποθεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Υλοποιείται από τη Google σε συνεργασία με την αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» New America Foundation και τη μη κερδοσκοπική ερευνητική κοινοπραξία PlanetLab.

Η πρώτη εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών που αναμένεται να μπει στο στόχαστρο του M-Lab είναι η αμερικανική Cox Communications, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της να εφαρμόσει ένα σύστημα που δίνει προτεραιότητα στο «χρονοευαίσθητο» περιεχόμενο, όπως οι ιστοσελίδες και το ζωντανό βίντεο, ενώ καθυστερεί τεχνητά άλλου είδους αρχεία, όπως αυτά που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες.

πηγη:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails