Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της Βάλτας καθώς εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας ενημερώθηκαν πως ‘’πραξικοπηματικά’’ ο Δήμος Φιλιατρών, στα πλαίσια της αναζήτησης του χώρου τοποθέτησης του μπαλοποιητή για τα σκουπίδια της Τριφυλίας, επέλεξε ως κατάλληλο χώρο την θέση Καστράκι ακριβώς έξω από την Βάλτα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Δήμο Γαργαλιάνων. Η θέση αυτή βρίσκεται στα όρια των δυο Δήμων, 1,5 χλμ από την Βάλτα διπλά στις πηγές από τις οποίες υδροδοτείται το χωρίο και αποτελεί κομμάτι του δάσους της Ευαγγελίστριας. Το δάσος της Ευαγγελίστριας πρόκειται για το μοναδικό που... έχει απομείνει στην περιοχή και είναι κατάφυτο από βελανιδιές πουρνάρια και πλατάνια και το οποίο οι κάτοικοι του χωριού προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Εντός του δάσους βρίσκεται ο Ναός της Ευαγγελίστριας απομεινάρι Μονής που υπήρξε στο σημείο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την Τουρκοκρατία και παλιά βρύση η οποία έχει κατασκευαστεί από τους Φράγκους. Σε χάραγμα της βρύσης υπήρχε η επιγραφή: Την βρύση αυτή έφτιαξε ο Εράρδος Ντ' Ανού αφέντης της Αρκαδιάς για να πίνουν νερό τα χωριά: Φιλιατρά, Έρμακας (Αρμακάδια), Μώραινα, Λέκυτα, Χρυσόβιτσα και Βάλτα. Το 1715 έχουμε επαναφορά της Τουρκοκρατίας και με τη χρονολογία αυτή χαραγμένη στη βρύση της Βαγγελίστρας υπάρχουν τα λόγια: "Οι Τούρκοι γκρέμισαν τον Έρμακα, τη Μονή και τα ανάκτορα Πασσαβά. Θεοτόκε σώσε μας". Το δάσος διασχίζει ποτάμι το οποίο καταλήγει στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών και το οποίο είναι προσβάσιμο, με πανέμορφους καταρράκτες και λίμνες που δημιουργούνται από το τρεχούμενο νερό. Παράλληλα με το ποτάμι διασχίζει το δάσος και το παλιό μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βάλτας και της γύρω περιοχής ως πέρασμα για να φτάσουν στα Φιλιατρά. Στον απέναντι λόφο που ονομάζεται Καστράκι έχουν ανακαλυφθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού και ένας τύμβος με κιβωτιόσχημους τάφους που δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Επίσης υπάρχουν τα ερείπια ανακτόρου που το κατοικούσε η Helena De Bruyeres ή επονομαζόμενη "Κυρά της Μώραινας", γυναίκα του βαρόνου της Αρκαδιάς Εράδου, προς τιμήν της οποίας ονομάστηκε έτσι η ευρύτερη περιοχή.
Έτσι όπως ήταν φυσικό η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης προκάλεσε αναστάτωση στο χωριό με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση των κατοίκων η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου στις 10 π.μ. στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου και στην οποία έγινε ενημέρωση των κατοίκων και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα. Από την πλευρά του Δήμου Γαργαλιάνων παρευρέθησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Γκόνης και Μιχάλης Αποστολόπουλος οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους κατοίκους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Αποστολόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του Δήμου Γαργαλιάνων έχει ασχοληθεί με το θέμα του μπαλοποιητή, η επιλογή του σημείου από το Δήμο Φιλιατρών ήταν έκπληξη για τον Δήμο Γαργαλιάνων και ότι έχουν ενημερωθεί μόνο προφορικά χωρίς να έχει γίνει ακόμα επίσημη ενημέρωση. Ακόμα δήλωσε πως αρχικά είχε συμφωνηθεί η τοποθέτηση του μπαλοποιητή στα όρια των δυο Δήμων ανάμεσα στα χωριά Μουζάκι και Χριστιάνους. Η συγκεκριμένη θέση πληρούσε όλα τα κριτήρια και βρισκόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Όμως ύστερα από ένσταση του κου Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος στα πλαίσια της επένδυσης που πραγματοποιεί με την δημιουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή μας κατέχει αμπελώνες σε κοντινή απόσταση στο σημείο αυτό και σκοπεύει να δημιουργήσει παραδοσιακό οινοποιείο, αναζητήθηκε νέος τόπος. Η δεύτερη επιλογή ήταν σημείο πάλι ανάμεσα στα δυο χωριά αλλά νοτιότερα του πρώτου σημείου και παρότι πληρούσε όλα τα κριτήρια δεν δόθηκε τελικά άδεια από το δασαρχείο καθώς είχε πληγεί από την φωτιά του 2007 και έχει κηρυχθεί αναδασωτέο χωρίς ναι υπάρχει τρόπος αποχαρακτηρισμού του.
Εκτός από την ένσταση τους για το συγκεκριμένο σημείο οι κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ως προς το γεγονός της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα δημιουργηθεί λόγω της κίνησης των απορριμματοφόρων στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Βάλτας, τη στιγμή μάλιστα που οι δρόμοι που οδηγούν σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς και των οσμών που θα αναδύονται από την εγκατάσταση. Παρόλα αυτά στα πλαίσια του κοινού καλού και αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες εντός των ορίων του δημοτικού διαμερίσματος στις οποίες δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χαράλαμπος Πανταζής την Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί το σημείο ο δασάρχης και πως έχει γίνει ενημέρωση για το θέμα διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Greenpeace αντιπρόσωποι της οποίας αναμένονται στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι του χωριού δεν θα ανεχτούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας τους και την καταστροφή ιστορικών μνημείων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για επόμενες κινητοποιήσεις.
http://valta-trifilias.blogspot.com/2009/04/blog-post_3985.html
2 σχόλια:
Η απάντηση - Διάψευση για το θέμα από τον Δήμαρχο Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα.
Δημοσίευση σχολίου