Είναι κάτι που όλους μας απασχολεί, γιατί όλοι το έχουμε κάνει. Η – ειδικός στο Δίκαιο του Internet – Ροζίτα Σπινάσα*, μας λύνει την απορία.
Τι πιθανότητα υπάρχει να υποστούν κυρώσεις όσοι «κατεβάζουν» μουσική στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας (άρθρο 18 αρ. 1), επιτρέπεται η χωρίς άδεια αναπαραγωγή ενός έργου από φυσικό πρόσωπο, εφόσον αυτή γίνεται για ιδιωτική χρήση. Συνεπώς, το downloading από μόνο του, τη στιγμή που γίνεται για «ιδιωτική χρήση», είναι νόμιμο. Από την άλλη, το επιτρεπτό του downloading ελέγχεται με βάση τη β’ παράγραφο της ανωτέρω διατάξεως, σύμφωνα με την οποία «η ελευθερία της αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση δεν ισχύει, όταν με την αναπαραγωγή εμποδίζεται η κανονική εκμετάλλευση του έργου ή βλάπτονται τα νόμιμα συμφέροντα των δημιουργών». Το νόμιμο ή μη μιας πράξεως ελέγχεται στο.... ατομικό επίπεδο του χρήστη, οπότε διατηρώ αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της παραπάνω διάταξης στην περίπτωση του downloading.
Πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι η αντιγραφή αρχείων δεν είναι για προσωπική χρήση;
Η προσωπική χρήση προϋποθέτει ότι ο χρήστης δεν αποκομίζει οικονομικό όφελος. Επίσης λογίζεται στο πλαίσιο μιας εύλογης και συνηθισμένης χρήσης (το να χαρίζει κάποιος εκατοντάδες αντιγραμμένα CD σε φίλους του, υπερβαίνει τα όρια της θεμιτής προσωπικής χρήσης). Για την απόδειξη της τυχόν παράνομης χρήσης, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο χώρο που βρίσκεται ο σκληρός δίσκος ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εκεί αντιγραφικά μηχανήματα, μεγάλες ποσότητες άδειων ή και εγγεγραμμένων υλικών φορέων (CD κλπ), από τα οποία μπορεί να συναχθεί, ότι η χρήση των μουσικών αρχείων έχει λάβει εμπορικές διαστάσεις.
Τι ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του Pirate Bay;
Η καταδικαστική απόφαση του Σουηδικού δικαστηρίου, σε βάρος των προσώπων που διαχειρίζονταν την ιστοσελίδα, ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη. Οι διαχειριστές τέτοιου είδους ιστοσελίδων δεν διαπράττουν μεν οι ίδιοι τις παράνομες πράξεις, όμως είναι αυτοί που δίνουν την τεχνική δυνατότητα στους χρήστες, για την χωρίς άδεια διακίνηση μουσικών αρχείων, την οποία παράνομη διακίνηση γνωρίζουν και οι ίδιοι (το όνομα Pirate Bay δεν αφήνει αμφιβολίες). Oι ποινές που επιβλήθηκαν (ένας χρόνος φυλάκιση, 2,7 εκατ. ευρώ χρηματική ποινή), προσδιορίστηκαν με βάση τον αριθμό των παραβιάσεων και τη ζημία που αυτές προξένησαν στους δικαιούχους, και είναι εξοντωτικές. Πιστεύω όμως ότι είναι ορθότερο να υφίστανται κυρώσεις τα πρόσωπα που, επιχειρηματικά ενεργώντας, καθιστούν δυνατή την παράνομη διακίνηση μουσικής, παρά οι απλοί χρήστες, που ενεργούν από την αγάπη τους για τη μουσική.
*Δικηγόρος LL.M. με μεταπτυχιακές σπουδές Δίκαιο του Internet (Παν/μιο Κολωνίας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου