Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

Ξεκίνησαν το Σάββατο οι εργασίες της ΙΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τις συνεδριάσεις των Επιτροπών που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων: Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι έφηβοι βουλευτές ανέπτυξαν τις σκέψεις τους πάνω σε θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά προβληματίζουν ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό και παρουσίασαν προτάσεις για αναμόρφωση της κοινωνίας και βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής.
Ανέλυσαν, κατά κύριο λόγο, την... έξαρση του φαινομένου της βίας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, καθώς και την εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών, ενώ αρκετοί έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν στο μεταναστευτικό πρόβλημα, την ανεργία, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επισκέφθηκε όλες τις Επιτροπές, άκουσε τις τοποθετήσεις εφήβων βουλευτών και συνεχάρη τους νέους που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τον προβληματισμό τους, τον ανατρεπτικό λόγο τους, την πληρότητα και συνοχή των σκέψεων και των ομιλιών τους, προτρέποντάς τους παράλληλα να στηρίζουν τα όνειρα και τις ιδέες τους με πάθος και επιχειρήματα.

Ακούγοντας με προσοχή τους νεαρούς βουλευτές ο κ. Σιούφας, κατόπιν πρόσκλησης του Προεδρεύοντος στην Επιτροπή, ανέφερε μεταξύ άλλων σε σύντομη παρέμβασή του: «Αυτό που αποκομίζω από τις τοποθετήσεις σας είναι ότι οι δύο πυλώνες στους οποίους θα πρέπει όλοι να ΄΄ρίξουμε το βάρος΄΄ είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Το μέλλον είναι στα χέρια σας. Να σας θυμίσω τη φράση ΄΄ναι, μπορούμε΄΄, που δανείστηκα από τον Ιάκωβο Καμπανέλη υποδεχόμενος όλους σας στην Ολομέλεια χθες το βράδυ. Μία φράση που ελέχθη από αυτόν τον μεγάλης ακτινοβολίας πνευματικό άνθρωπο της χώρας μας, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ομπάμα. Εσείς, μπορείτε δύο φορές καλύτερα. Αρκεί να αγωνίζεστε για τις απόψεις και για τις ιδέες σας με πάθος και κυρίως με επιχειρήματα».

Κατά την παρουσία του σε άλλη Επιτροπή των εφήβων βουλευτών ο κ. Σιούφας, αποκρινόμενος σε σχόλιο του Προεδρεύοντος της Επιτροπής σχετικά με το υπεράριθμο των εφήβων κοριτσιών σε σχέση με τα αγόρια, είπε: «Ο αιώνας αυτός θα είναι ΄΄ο αιώνας των γυναικών΄΄. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Είναι μια διαπίστωση που βλέπουμε από την ώρα που μπήκε στο κοινωνικό γίγνεσθαι η γυναίκα και αυτό γίνεται καλύτερο, καθώς η συμμετοχή της διακατέχεται από ευαισθησίες σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άνδρες».

Καινοτομία του φετινού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων είναι η συμμετοχή, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, 54 εφήβων από 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων προήδρευσαν οι βουλευτές:

Στο α΄ τμήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η βουλευτής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Στο β΄ τμήμα της ίδιας Επιτροπής ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος.

Στο α΄ τμήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς και ο βουλευτής Μαυρουδής Βορίδης.

Στο β΄ τμήμα της ίδιας Επιτροπής ο βουλευτής Παναγιώτης Αδρακτάς και ο βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης.

Εκ μέρους της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων συμμετείχαν ο Πρόεδρός της, καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος, ομότιμος καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, η ομότιμος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Κατσούλης, ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής του Massachusetts Institute of Technology (MIT), η εκπαιδευτικός Βασιλική Παπαπέτρου, η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, οι καθηγητές Σπύρος Βλαχόπουλος, Αντώνης Παντελής και Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σωτήρης Γκλαβάς και ο Σχολικός Σύμβουλος Χρήστος Σιγάλας.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος οι έφηβοι βουλευτές επισκέφθηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσου την ψηφιακή παράσταση «Το βίαιο σύμπαν» στο Πλανητάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails