Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Κεμάλ Ατατούρκ "Ο μέγας ρητορικός": Μελετώντας την ιστορία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση βιβλίου παρουσιάζεται την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στο νέο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Nutuk, ο μέγας ρητορικός». Πρόκειται για τον λόγο που εξεφώνησε ο Κεμάλ Ατατούρκ στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1927 και διήρκησε 6 ημέρες ή 36,5 ώρες.
Πού έγκειται το ενδιαφέρον; Μα, στο ότι είναι χρήσιμο και σε εμάς τους Έλληνες να κατανοήσουμε τον τρόπο της ....πολιτικής σκέψης ενός μεγάλου αντιπάλου μας. Γιατί, ο Κεμάλ σ’ αυτόν τον ρητορικό εξιστορεί, από την δική του πλευρά, τα όσα συνετέλεσαν στην κατάργηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην ίδρυση του εθνικού κράτους της Τουρκίας.
Σε ο,τι αφορά εμάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς μας αντιμετώπιζε, πώς μας πολέμησε στην διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας, πώς πολέμησε ιδιαίτερα τους Πόντιους, τους οποίους αποκαλούσε «ληστές» και πώς έβλεπε, τότε, το μέλλον της Τουρκίας μέσα από την καθιέρωση του κοσμικού κράτους.
Όταν έχεις απέναντί σου έναν αιώνιο αντίπαλο, για να μην πούμε εχθρό, καλό είναι να δεις πώς σκέφτεται και πώς σε βλέπει εκείνος. Από αυτή την άποψη, καλό είναι το δίτομο αυτό βιβλίο να το μελετήσουν οι πολιτικοί μας, αλλά και όσοι έχουν τις πλέον αρνητικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία.
Η έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου αυτού δεν είναι φόρος τιμής στον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι αφορμή για μελέτη της σύγχρονης ιστορίας για να ξέρουμε καλύτερα με ποιούς έχουμε να κάνουμε και πώς μας βλέπουν αυτοί. Μακριά από αφορισμούς και συνθήματα κενά περιεχομένου.

Θουκυδίδης

http://www.foreignpress-gr.com/2010/02/blog-post_3539.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails