Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ολόκληρες πόλεις μετατόπισε σε δευτερόλεπτα ο σεισμός της Χιλής

Η πόλη Κονσεπσιόν, η δεύτερη μεγαλύτερη της Χιλής, μετατοπίστηκε περισσότερο από 3 μέτρα προς τη δύση λόγω του πανίσχυρου σεισμού τον περασμένο μήνα, δείχνουν προκαταρκτικές μετρήσεις. Ακόμα και το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, περισσότερο από 1.300 χλμ μακριά, μετακινήθηκε σχεδόν 4 εκατοστά.
Οι μετατοπίσεις που ανακοίνωσε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο υπολογίστηκαν με βάση τμετρήσεις από... σταθμούς GPS σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Αμερικανοί και Χιλιανοί επιστήμονες που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία υπολογίζουν ότι η Κονσεπσιόν βρίσκεται τώρα 3,04 μέτρα πιο δυτικά από ό,τι ήταν πριν από το σεισμό των 8,8 βαθμών που συντάραξε τη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου.
Η πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο μετακινήθηκε κατά 27,7 εκατοστά, επίσης προς τα δυτικά.
Στην ανατολική ακτή της Νοτίου Αμερικής, σε απόσταση άνω των 1.300 χλμ από την Κονσεπσιόν, το Μπουένος Αϊρες μετατοπίστηκε σχεδόν 4 εκατοστά, ενώ σημαντικές παραμορφώσεις του γήινου φλοιού καταγράφηκαν ακόμα και στα νησιά Φόκλαντς στον Ατλαντικό.
Προηγούμενοι υπολογισμοί της NASA έδειξαν ότι η δόνηση επηρέασε ακόμα και τον άξονα ισορροπίας της Γης και μείωσε, έστω και ανεπαίσθητα, τη διάρκεια της ημέρας.

πηγη: Newsroom ΔΟΛ www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails