Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Κηδεύεται μετά από 500 χρόνια ο Κοπέρνικος

Με τιμές ήρωα θα κηδευτεί το Σάββατο στην Πολωνία ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος, αν και πέθανε πριν από 500 χρόνια. Όπως είναι γνωστό, ο αστρονόμος του 16ου αιώνα είχε έρθει σε ρήξη με την καθολική εκκλησία επειδή υποστήριζε ότι η γη γυρίζει (γύρω από τον ήλιο), σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Μετά τον θάνατό του, ο αστρονόμος είχε θαφτεί στο πάτωμα του καθεδρικού ναού του Φρόμπορκ στη βόρεια Πολωνία, καθώς ο Κοπέρνικος ήταν και... κληρικός. Έπειτα από αίτημα ενός τοπικού επισκόπου, πριν έξι χρόνια ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του λειψάνου του. Και αυτό βρέθηκε, μετά από ανασκαφές που έγιναν στον χώρο.
Οι ειδικές επιστημονικές ομάδες βρήκαν ένα κρανίο και οστά που άνηκαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, σε έναν άντρα ηλικίας 70 ετών, δηλαδή της ίδιας ηλικίας που είχε ο Κοπέρνικος όταν πέθανε. Ωστόσο οι ερευνητές ταυτοποίησαν και το DNA από τα οστά με αυτό μιας τρίχας που είχε βρεθεί σε ένα βιβλίο του Κοπέρνικου και έτσι επισημαίνουν με βεβαιότητα ότι όντως βρήκαν τα λείψανα του Κοπέρνικου.
Τα οστά του μεγάλου αστρονόμου τοποθετήθηκαν σε ένα ξύλινο οστεοφυλάκιο το οποίο όλη την Παρασκευή περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας που σχετίζονταν με τη ζωή του. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Κοπέρνικου, έστω και 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, η οποία θα τελεστεί από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας στον καθεδρικό ναό του Φρόμποργκ...

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails