Κυριακή 2 Μαΐου 2010

"Μεγάλες θυσίες ή καταστροφή". Ανακοινώνονται τα επώδυνα μέτρα , δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας

Οι συμπολίτες μας θα υποστούν μεγάλες θυσίες, αλλά o εναλλακτικός δρόμος θα είναι η καταστροφή, δήλωσε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο που κλήθηκε να εγκρίνει τα νέα επώδυνα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «μεγάλο ασθενή». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα.... ζητήσει την περικοπή των δώρων των βουλευτών.

«Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του λίγο πριν την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Σήμερα επικυρώνουμε μία συμφωνία», την οποία ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως ένα «χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος πακέτο στήριξης, για μία χωρίς προηγούμενο προσπάθεια εκ μέρους των Ελλήνων».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όσους του μιλούν για πολιτικό κόστος, ότι «θα μείνεις μία θητεία», ή ότι τα μέτρα δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, απάντησε, έχει πάντοτε στο επίκεντρο το συμφέρον της πατρίδας.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι «δεν ήταν επιλογή μας» τα μέτρα, τονίζοντας ότι «η οικονομική πραγματικότητα μας υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις», για θυσίες «σκληρές αλλά αναγκαίες» για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος των 300 δισ. ευρώ.

Οι θυσίες αυτές, πρόσθεσε, δίνουν ανάσα και χρόνο χρόνιο για τις ιστορικές αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο. Χαρακτήρισε δε αυτονόητη την οργή των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν «αμαρτίες άλλων».

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών ότι στο «εξαιρετικά στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο» που βρεθήκαμε δεν θίγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι ο δημόσιος τομέας, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι προσπάθεια έγινε για «να διαφυλάξουμε ότι οι επιπτώσεις για τους πλέον αδύνατους θα είναι οι μικρότερες δυνατές».

Προανήγγειλε επίσης ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, να συμμετάσχουν στα βάρη οι βουλευτές και να παραιτηθούν των δώρων τους. Παράλληλα έχει δώσει, όπως ανακοίνωσε, εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου.

Η «κόκκινη γραμμή»

Στην αρχή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα», συμπληρώνοντας ότι πλέον η αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η «εθνική κόκκινη γραμμή».

Έκανα και θα κάνω τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε προβλήματα, όπως το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος, των οποίων το πλήρες μέγεθος «δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε για να συσταθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, χωρίς τον οποίο σήμερα «τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα».

Μόνη πιθανή βοήθεια, όπως σημείωσε, θα ήταν 10-20 δισ. ευρώ -και αυτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- όταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα επώδυνα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι δείχνουν ότι «εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» και άφησε αιχμές για τη στάση κάποιων εταίρων.

Όπως σημείωσε, παρά τις θετικές αποφάσεις της Ευρώπης, «αμφισημίες» έδωσαν σήμα στην αγορά ότι υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι «στόχος και πειραματόζωο» των αγορών, «αδύναμος κρίκος και εύκολος στόχος κερδοσκόπων».

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

πηγη in.gr Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails