Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης

Oι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών του Ecofin την Κυριακή κατέληξαν μετά από πολλές διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.
Έτσι οι 27 συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο μηχανισμός αυτός θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Κομισιόν σε όποια χώρα της ευρωζώνης κινδυνεύει με χρεοκοπία, ενώ... τα κράτη μέλη του ευρώ θα προσφέρουν 440 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, ορίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα φτάνει έως και τα 250 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν από κοινού την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση στη χρηματοοικονομική κρίση, ώστε να προστατευθεί το ευρώ από τους κερδοσκόπους, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισαν και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αγορά κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων.

Τέλος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Κυριακή τη χορήγηση δανείου, ύψους 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails