Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει το σχέδιο για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκεύη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός λόγος για τη ματαίωση του σχεδίου είναι οι ισχυρές αντιδράσεις των κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η κατασκευή του αγωγού.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι.... σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του Μπ.Μπορίσοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοβ, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Μπορίσοφ έκανε τέτοιες δηλώσεις, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Ιούλιο του 2009, όταν είχε αναλάβει την εξουσία.

Η επίσημη θέση της Σόφιας ήταν ότι περιμένει την περιβαλλοντική μελέτη, που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλει την οικονομική συμμετοχή της στην εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου.

Ο αγωγός θα είχε μήκος 300 χιλιομέτρων και θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη το 2007 στην Αθήνα και η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας το 2008.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti, είχε προειδοποιήσει τη Σόφια ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αναστολή του σχεδίου, σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της ως το φθινόπωρο.

«Σήμερα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το έργο είναι πρακτικά παγωμένο. Δεν λέμε ότι θα το σταματήσουμε, αλλά θα διακόψουμε τη χρηματοδότησή του και θα το αναστείλουμε, μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της βουλγαρικής πλευράς», είχε δηλώσει ο κ. Σμάτκο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails