Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Έκλεισε η εφημερίδα `ΣΗΜΕΡΙΝΗ` της Πάτρας. Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ για το κλείσιμο της εφημερίδας "Σημερινή" αναφέρει "Η αναστολή έκδοσης μιας ημερήσιας εφημερίδας, πέραν της απώλειας που συνίσταται στην προάσπιση της πολυφωνίας, στον κριτικό έλεγχο της εξουσίας και στην προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου, αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία απώλειας αρκετών θέσεων εργασίας, σε μια εποχή μάλιστα που ο χώρος του Τύπου δοκιμάζεται σκληρά από μια πρωτοφανή κρίση.
Η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή» αφήνει χωρίς δουλειά έμπειρους δημοσιογράφους και τεχνικούς Τύπου που με κόπο, υπερβάλλοντα ζήλο, υπομονή και επιμονή εργάστηκαν ώστε η.... εφημερίδα γρήγορα και με επιτυχία να διεισδύσει στον αναγνωστικό κοινό και να θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες τοπικές εκδόσεις των τελευταίων ετών.
Είναι προφανές ότι επιχειρηματικές αστοχίες και λάθος επιλογές έφεραν την εφημερίδα σε τραγική οικονομική θέση με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής αλλά και στήριξης προς την ιδιοκτησία, επί μήνες να εργάζονται απλήρωτοι. Η Ένωση Συντακτών, από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά, ασκούσε συνεχώς πιέσεις και κατέβαλλε αλλεπάλληλες προσπάθειες ώστε οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της «Σημερινής» να πληρώνονται κανονικά και με βάση τα ισχύοντα. Ενώ οι καθησυχαστικές, κάθε φορά, διαβεβαιώσεις που δίνονταν εκ μέρους της εργοδοσίας μικρό αντίκρισμα είχαν.
Τώρα τα επιχειρηματικά λάθη καλούνται πρώτοι να πληρώσουν οι συνάδελφοι που περνούν το κατώφλι της ανεργίας, σε ένα περιβάλλον κρίσης, αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας. Το γεγονός αυτό συναντά την καθολική διαμαρτυρία όλων μας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ θα συνεχίζει τον αγώνα του έως ότου στο προσωπικό της «Σημερινής» καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων και των λοιπών προβλεπόμενων, από τον νόμο, υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας. Και ήδη έχουν κινηθεί, εδώ και καιρό, οι ανάλογες διαδικασίες.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, εκτιμώντας ότι η αναστολή έκδοσης μιας ημερησίας εφημερίδας αποτελεί ένα ακόμα σήμα κινδύνου για τον κλάδο, θα συνεχίζει τις προσπάθειες του για την συνεχή στήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, μέσα από θεσμοθετημένες και αρραγείς διαδικασίες που θα θωρακίζουν την επιβίωση του και θα βελτιώνουν τη θέση του έναντι των μέσων ενημέρωσης του Κέντρου. Χωρίς αδικίες και μονομερή προνόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails